Susu badan

Macam mana nk elak dari kena bengkak susu? Sy tanya guru penyusuan tu, katanya kapasiti breast sy kecil sbb tu blh tampung susu 3,4oz, padahal susu sy byk nk proses itu yg jd bengkak. Baru pam lepas 1 jam dah rasa nak penuh balik rasa sengal2. Kalau nak belajar, kena byr sampai 300... mahal. Tlg saya mommy. Tq..

20 Các câu trả lời

tak pernah dgr pulak breast kecil xboleh tampung susu bnyak. breast kita bukannya mcm botol susu ada limit. contoh mcm breast sy jenis kecik sblum kawin. masa prgnant n lepas brsalin besar sikit. bila baby masuk 3bulan n minum susu makin bnyak, sy perasan breast sy pon makin besar. dia adjust sndiri ikot demand baby. sy full time housewife. langsung xda pam susu dah lepas baby masuk 2bulan. sntiasa direct feeding. klau baby nyusu belah kanan, sy xpam/marmet pon belah kiri. belah kiri sy bg utk next session.. alhamdulillah susu sntiasa cukup n xpernah kena bengkak susu. klau tiba2 breast sy sakit n mcm nk kena bgkak susu, cepat2 sy ambil baby n susukan.. setahu sy klau kna bgkak susu ni jgn pam smpai 0. makin dipam makin bnyak supply. mgkin sbb tu sis ckp baru pam sejam dh penuh. so caranya bila bgkak, just marmet sampai rasa breast kurang sakit n ringan sahaja. focus pada tempat yg sakit n ketul2..tekan n urut membulat

awak boleh follow puan nadmasrom, puan ika nabella, puan noorfazila. semua ni lactation counselor yg diiktiraf dn awak boleh tnya dorang secara free je awak. awak boleh follow dekat ig, telegram, tiktok, fb. dorang ni share ilmu free je awak. dan ramai juga pier lactation counselor yg share ilmu free. puan nadmasrom ada buat webinar free. puan noorfazila rajin share dkt ig dia. nk dm dia tnya pon die reply. puan ika nabella rajin buat live dkt tiktok guna innateofficial.hq. awak boleh tnya soalan dkt live dia awak kena bengkak susu bukan di sebabkan kapasiti breast awak besar or kecik ya.

mcm tipu jeee psl kapasiti breast tuu. 😂 breast sye besar but still lagi pump dpt 3oz or 4oz, sbb bby bruu 2minggu. so susu dihasilkan mengikut keperluan bby. nnti bby dah besar makin byk la susu yg keluar ikut keperluan bby. btw, x perlu pon byr2 nii. kalau rasa breast dh bengkak, but bby still xnak bf boleh je marmet atau pump. sye sendiri tiap kali mandi mesti urut bahagian breast nk elakkan bengkak. so lps mandi, susu akan keluar terus je pump. buat stock utk mlm nnti. kalau bby bf, bagi jee die. nnti die hisap jee.

anak awk umur brp skrg ? kalau nb itu normal. breast dan otak masih menyesuaikan untuk demand dan supply. lama2 nt bila dah dpt rentak otak akan hasilkan susu ikut demand saja. breast akan jd lembik tp jumlah penghasilan susu masih sama bnyk. banyakkan jugak baca atau follow lactation support dr luar negara. bnyk ilmu berlainan yg awk boleh dpt. takda istilah breast besar susu bnyk breast kecik susu sikit. semuanya bergantung pada demand vs supply. kalau anak dh 3m keatas, ada kemungkinan awk oversupply. itu saja

kalau epmom kene pam berterusan ikut jadual. kalau bf awak jgn pam. Sebab kalau pam awak akn jd oversupply asi. unless memang nak tgl baby dgn org. once start pumping breast akan produce susu mengikut kapasiti yg kita keluarkan. as time goes by baby akan meningkat umur kadar asi pun akan banyak mengikut demand baby. incase kalau dah bengkak demah je dengan kain suam² panas dan try marmet. sebab masa tu pam xkan jalan. malah akan menambah sakit lg ada.

boleh tgk youtube je sebenarnya. ramai pakai laktasi ajar free. tp sebenarnya nak elak bengkak susu tu dgn pam keluarkan saja lah. takda cara lain. simpan dlm freezer. kalau dah byk sgt & baby mmg df, stok lama2 boleh buang. tp sebenarnya utk elak over supply, df ikut demand baby je. susukan baby ikut urutan. klini sebelah kanan, jap lg belah kiri. & yg baby tak menyusu tu tak payah pump, biarkan menitik sbb bila makin pump, makin byk keluar.

Awak ikut dari team asiah mahrom ka? Apa yang saya tahu sistem tersebut menggalakkan oversupply. Dari waktu pantng pam susu..bila oversupply ni bukan semua orang boleh tahu cara nak handle.. Hrp awak tak terpengaruh.. follow https://instagram.com/noorfazila_bt_abdul_rahman?igshid=YmMyMTA2M2Y= Ilmu free je..

2y trước

spread awareness utk new mom, jgn la mudah terikut, follow la yg betul2 mcm yg lain2 komen tuu, rm300 tu banyak.. Group tu bukan nak membimbing, lebih kpd jual..

Hai mommy. Kerap beri susu pada anak melalui direct breastfeeding. Lepas tu kalau rasa breast banyak susu lagi boleh buat marmet. Better ikut nad masrom (pakar laktasi). Kerap pam dan terlalu awal bagi botol selalu nya akan kerap kena bengkak susu. Moga dipermudah urusan.

nk blajar psal penyusuan x perlu smpai ratus2 sis.. sistem asiah maharam tu scam duit je.. jgn terjebak.. dia bukan certified lactation counselor. follow and tya je kat ig puan noorfazila/nadmasro, dyorang both certified punya..