Pendapat tentang bayi kuning

Macam mana nak turunkan kuning anak, anak saya da 21 hari masih ada kuning..ada tips x? Ni bayi pertama saya

26 Các câu trả lời

Kalau mommy susu badan just jaga waktu menyusu sahaja , kerapkan anak menyusu 2 jam sekali , kena selalu kejut baby sebab bila jaundis baby akan selalu tidur , kalau guna susu formula same juga just jaga penyusuan sahaja , jangan stress untuk turunkan kuning baby,memang penat sebab nak pi ulang klinik tapi kena selalu positifkan diri ,saya baby jaundis hampir sebulan ,hari ke 14 ambik darah and air kencing ,alhamdulillah anak okay , keep positive insyaallah semua ni takkan lama and baby akan kembali normal , btw saya pun first mom jugak , mase baby kena jaundis dulu macam macam la orang keliling suruh buat itu la ini la untuk hilangkan kuning , lepas habis fasa tu rase menyesal dengar orang sekeliling cakap sampai stress , bila cari ilmu tentang jaundis ni baru tau just keep menyusukan baby sahaja.

ank sy sebulan kuning sebb drh O.klo drh O memg kna kuat la sebb x kn lri dr jaundice.sy cuba ptua org dlu2,jmur ank alw pg la,sy bg mndi rendmn buah timun tp timu jnis bers pnjg,sy bg mndi air cap bdk.sy ada bg mndi air kuning hrba cina,eh mkin naik 200 kuning.sy try mcm2 last2 sy lggr ckp nurse bg minm bby ssu formula s26 pink purple,syukr trun skit2.pling tggi hr tu nak 300.6 hr juga kna than wad kuning.kita ikhtiar ikut bby juga mna sersi.ada kata ssu formula lactogen pun bleh trunkn kuning

1t trước

Pagi bgi bf, mlm bgi full formula ke? Atau mcm mna yaa

Anak saya pun kuning haritu, 21hari. Saya kerapkan menyusu setiap dua jam, even kena paksa bgn malam subuh. Tinggi bacaan kuning dia dekat 300 memula tu. Pastu saya campur formula juga, still bacaan dalam 200 lebih. Dan mulalah saya minum susu kambing, susu kambing yg pure beli dekat jaya grocer. Alhamdulillah within seminggu, bacaan dia turun ke 100 , pastu next appt nya pula dalam 3 hari mcm tu dah bawah 50. Boleh cuba.

1t trước

Mcm mna jadual klo ssu badan n formula ya sis? Bila bgi susu formula?

samalah kita.. anak saya masih kuning walaupun dah hari ke 25. ni anak ketiga. anak kedua dulu pun prolonged jaundice jugak. habis pantang baru hilang kuning. alhamdulillah sekarang dia dah 2 tahun dan membesar sihat. just keep on bagi susu dengan kerap. pantau najis and air kencing dia. selagi dia menyusu elok, berak kencing ok, berat badan bertambah, insyaallah, mudah-mudahan semua akan ok.

rata² yg bagi komen kat sini semua saran kan UTK susukan baby Yes betul tuu kena rajin susukan baby setiap 1@2 jam...anak sy pertama dulu PON MCM ni jg kena kuning 200 keatas klu x silap baby pena kena warded 5 HR kat hosp...lps tuu cek up KK ada 3 kali syukur yg ke3 HR tuu bacaan kuning anak dah normal x dtg KK ada...sy susukan badan dan campur susu formula jg...baby kuat berak dan kencing asbab dea kuning cpt turun

1t trước

@sue masa kat wad haritu (baby sy pun kena warded 5 hari sbb kuning) saya topup FM n bagi susu badan kerap. hampir tiap kali feeding lah sbb kat hospital diorg provide FM tiap 3 jam (pukul 3,6,9,12 am n pm) so bagi je ikut jam

saya baru lahir anak pertama..lepas discharge hospital, next day nurse KK datang rumah cakap anak nampak sikit kuning...saya jaga pemakanan, makan berpantang, dan bagi baby susu badan..alhamdulillah hari ke 5 check kuning 2.4 je dan doktor da suruh stop dtg check up... yang penting ibu jaga pemakanan dan baby kerap susu badan...

1t trước

saya makan yg rebus2, bakar2 kosong (kurg garam & kunyit), makan sup sayur+ikan (yg tak gatal mcm ikan selar/merah/parang)..tak guna halia/bawang putih/lada hitam selagi anak tak bebas kuning...

anak saya dulu ngam habis pantang baru hilang,macam2 saya buat,anak saya pun menyusu badan,setiap jam saya bagi susu tapi tak hilang jugak sampai mati akal tak tau buat apa, last sekali mandi pakai daun kucai,hari ni mandi daun kucai besok pergi checkup hilang terus kuning,hebat penangan daun kucai ni. insyaallah

1t trước

ye sis,daun kucai tu lah cuci bersih2 lepas tu letak je dalam air mandi baby tenyeh2 sikit bagi keluar bau daun kucai tu

actually sekarang dah ada orang buat rental lampu biru. tapi kena cari yang boleh dipercayai la. saya pakai 3 hari baby dh totally bebas kuning. but still kena kerap susu sbb nk bagi dia kencing n berak. susu boleh try karihome (susu kambing). kena tengok juga sbb kalau anak saya dia minum panas. so saya selangkan.

anak saya sampai umur 2 bulan baru hilang kuning jadi 3.8..macam2 tips try mandi air herba la,kuchai la semua tak menjadi.last2 dr cakap selagi berat semua okay n minum susu okay n cek darah semua okay so x pe.Tapi kalau lepas 2 bulan still tinggi memang ke wad la..huhuhu

masa ank sy kuning, sy amalkn mkn buah oren navel. hari2 mkn...pastu ade la mix susu..kalau tgh pump.. sy kasi dia minum susu tepung.. mlm tdo kena bukak lampu. xleh malap2..mknan halia kunyit lada hitm.. sumer xleh.. yg pns2...insha Allah turun..