Alahan bau Bawang

Hi, macam mana nak hilangkan alahan bau bawang, even bawang tu berkulit pun bau dia kuat, jadi pening loya sangat2.. Saya 11week nie baru alah camni saya rasa.. Nak tak nak kena masuk dapur, sebab suami jenis suka makan masakan isteri daripada kedai.. #firstbaby #pleasehelp

13 Các câu trả lời

Kalau ada alahan ni kite tak boleh nak elak sis. Mungkin boleh guna mask masa masak? Atau tutup idung mulut pakai kain mcm pencuri tu 😂 masa sy alahan mmg tak boleh nak masak sbb bau minyak masak pun tak boleh. Apalagi bau lauk mmg muntah. Alhamdulillah masuk 4bulan sikit2 hilang alahan tu sy paksakan diri sbb kesiankan laki hari2 nak beli makan luar 😂 skrg dah 7bulan nak makan masak sendiri je 😂

sama. sy dulu awal2 mmg xboleh bau bawang. kadang tu dri depan pintu masuk pagar rumah,sy boleh hidu bau bawang yg duduk nun kt dapur tu. so sy xmasak . 2nd trmster dah kurang sikit mual muntah bru sy masak smpailah skrg. tp hnya guna bawang holland je. bawang merah dgn bawang putih rasanya dah berbulan2 tak ada kt dapur sy ni. smpai suami ckp dia daah lupa apa rasa bawang putih 😂

Sy pun alahan bwg masa first trims dulu. Mmg x boleh bau. Bukan takat bau bwg, bau mknn, bau masakan panas2 smua tu x boleh. Klau lalu sblah kdai makan, azab btul. So kat rumah suami Sy la jd tukang masak. Bila dia msak, sy nyorok dlm blik 🤣 ptgahan trims kedua, bru la alahan smua tu hilang. Tu pun Sbb balik kg makan msakan mak 😆

2y trước

Yg part lalu kedai makan tuu sama laa mmg azab betul 🤣

sy mabuk smpi bau nasik tgh masak pn sy pening..bau bawang lg bertambah..org msak smbal pn pening..sng kate apa2 org msak smua pening mabok..sy amalkn vit b..multivitamin n teh halia 1ari skli..kurang la sikit rase tu...sy naik 5bln br ilng mabuk tu..so apa pn sabar jela dgn alahan mabok ni..

saya pun alahan juga, tambah first trim rituh. tak bole bau langsung. tapi masuk 2nd trim slow2x bole terima, masuk dapur masak. tapi kalau org lain tumis, tak bole bau juga. mmg bau ni akan ada spanjang pregnant kot. sbb takda tanda2x nak hilang pun. 😂 .

Saya jangan kan bawang, dapur pon tak boleh nak bau langsung. Nak muntah rasanya. Sebelum pregnant kemain macam2 dimasak 🤣 sampai 2nd trimester husband yang tolong masak dan saya duduk dalam bilik sebab husband pon tak sanggup tengok saya muntah. 😌

saya pon xley bau bawang 2 kli pregnancy..hahahahhaha...suami sye memahami,kekdg down jgk sbb dia ngidam bini masak...kene la sye bawak minyak angin x pon sye munth jela klu loya tu..suami tgk pon x smpai hati...alih2 keesokkn dia beli je..

husband sye pon mcm tu jugak.masa 1st trimester sye beli jee, husband mkn je sbnr nye. kalau nk masak sye buat telur goreng je xpun goreng tempe je. lain semua beli. kalau x suruh husband je masak. settle mslh sye 😁

2y trước

betul tu

suruh suami tu masak sekali sekala sis kalau saya memang tak boleh masuk dapur sis tapi alhamdulillah suami phm tu memang tak tahan rasa nak muntah MKN sikit jak sampai 4 bulan alahan teruk

2y trước

iyaa ke alhamdulillah ok lah tu

Sy sejak tahu mengandung letih alahan dgn bau bawang putih especially nak2 time tgh tumis naik loya tekak. Mujur lah suami tk kisah makan apa smpai skrg tk masak lgsung 🤭