maaf ye klau saya meluah

maaf ye kalau sy nk meluah kt sini. rasa macam takde tempat nk mengadu maybe kalau sy meluah kt sini akan ada sesetengah wanita/ ibu yang akan faham keadaan sy. saya rasa kemanisan rumahtangga sy makin pudar dan hilang lepas saya bersalin. sampai skrng saya still ingat bayangan sy dimaki dari mental serta fizikal sy tak dijaga. tiap kali sy gaduh dgn suami sy mesti sy akan terbayang apa yg dia maki dan layan sy time pantang. time sy pantang sy cuma pantang selama seminggu je selebihnya tuu sy terpaksa tunjuk kuat dpn family sy dan family dia yg saya ok. suami sy time sy pantang dia cuma jaga makan dan minum sy je (7hari) lps dia naik kerja (masih tempoh pantang) bab ank makan dan minum saya jaga sorang ii satu hari tuu klau ambik susu (susu badan yg dah difrozenkn) sy ambik sendiri bilik pantang sy kt atas, sy ambik sendiri. anak time tu dah nipple confuse sbb sy bagi awal susu botol (payudara bengkak anak dah lapar sgt) time dia cuti sy pernah nk curi masa tidur sbb sy letih sy siang mlm jaga dia blh kejut sy and time tuu ay pernah termarah dia sbb sy penat sgt ii and korang tahu apa respond dia . anak nak awak lah/ tu lah org lain ada ank kau pon nk ada ank/klau rasa tak ready takyah ada ank. sy bkn tak ready tapi sy penat sgt jaga sorang ii family dia pon ada jaga tapi seminggu je tu pon ptg baru tgk. luka bawah sy sampai luka and terkoyak sikit tapi sikit punya peduli pon tak.sy pernah nk maafkan benda tu tapi sy tak blh . tiap kali ingat sy jadi trauma nk pregnant lagi and sy rasa sy mcm berdendam dgn suami. bila ank dah besar sikit (skrng dah 8 nk masuk 9bln) dia selalu sy bagi masa keluar dgn kawan sy nk dia hilangkan stress kerja tapi sy still takde waktu nk me time langsung . kadang rasa macam tak adil langsung. sy nak dia hargai pergorbanan sy mengandung dan lahir kan zuriat dia . macam biasa dia ada jgk benda nk bantah mcm sy ni tak hargai penat dia kerja. sy rasa macam dah mula slow ii tawar hati dan bosan dgn peragai dia. sejak ada ank ni dia selalu dah maki sy pompuan sial/bodoh pernah satu masa tu kt parking mall ada adik beradik dia (dewasa perempuan) dia maki sy pompuan sial. seblm dia kawin tuu tak nmpk pon dia macam maki ii perkataan kasar tu tapi lps ada ank dia macam tu. bila saya berbaik dgn dia sy lupa sekejap apa yg dia buat kt sy selama ni tapi bila gaduh ya allah semua benda buruk yg dia buat kt sy masih teringat jelas kt fikiran sy. saya tak pernah luah kt keluarga sy atau keluarga dia. saya dh penat rasa nk mati tapi sy fikir pasal ank siapa nk jaga ada ke org yg akan bagi kasih syg mcm sy bagi. saya mmng rasa hidup sy tak bertuah korang masa kecik ayah sy selalu abaikan sy and akan pukul sy walaupun tu bkn salah sy. sy cuma mengharap kasih syg dari suami tapi benda tu sy dapat setahun perkawinan je selebih dari tuuu hanyalah makian dan layanan buruk. saya rasa mental sy hancur sgt,sy rasa dah tak semangat nk hidup tapi sy terpaksa hidup utk anak saya

2 Các câu trả lời

Deep breathing. Puan, bila dah ada lintasan, " saya dah penat rasa nak mati, tapi..." ini tanda yg tak elok dari segi emosi, mental dan fizikal puan. Sewajarnya puan kena rawat emosi dan mental puan dgn yg mahir. Saya cadangkan puan set appointment dgn kaunselor untuk diri puan. Bila puan dah rawat diri secara emosi dan mental dgn bantuan yg betul dan mahir, fizikal puan automatically cergas dan cerdas dan puan akan berfikir dan bertindak sewajar6dan munasabah. Take a good care ya.. Sayangi diri 💖💐

2mo trước

@MUMMY 2023, ya ramai yg masih belum faham dan downgrade kita. Pernah terjadi pada saya juga. Saya pedulikan kata2 mereka even kata2 tu drpd ahli keluarga dan kawan rapat saya. Saya nak maju kan diri saya kepada yg lebih baik. Sebab tu saya jumpa kaunselor untuk kebaikan saya dan orang sekeliling. Kuatkan semangat OK

kuatkan semangat mommy. anak semakin membesar lagi banyak cabaran. mommy kena kuat. kuat untuk diri sendiri Dan kuat untuk anak. saya doakan Allah beri kekuatan Dan kesabaran kepada mommy. semoga Allah permudahkan uruskan mommy