Berapa pad sehari ibu bersalin

Hi. Maaf sy first mom.brpa pad sllu ibu lps bersalin pakai sehari? Berapa pcs kena bwk ke hospital? Nursing pad prlu bwk brpa pcs?sy ada search kt yout tp mcm byk agt 10 pcs . Mmg perlu bwk byk ke ..#pleasehelp #firstmom #bantusharing

11 Các câu trả lời

i kalau lepas bersalin, 1st day tu darah banyak. so i mmg akan tukar sbb xselesa. kalau nak p kencing lagi la terus tukar. hari ke dua still banyak tp dah kurang la banding 1st day tu. biasanya untuk 3 hari pertama tu i xpakai pad. tp i pakai pampes dewasa. nak tido pun selesa nak baring kiri kanan. yakin tak bocor. i beli pampes dewasa sbb harga dia murah sikit banding pad yg jenis seluar tu. i beli 1 pek je. then lepas2 tu i pakai pad biasa sbb darah dh mcm period biasa. tuala, toiletries (sabun, syampu, ubat+berus gigi, deodorant, bedak, sikat, parfum, losyen, cuci muka+krim2) semua i bawak. termasuk juga mask. i akan pakai mask bila masa free, baby tido. rasa segar sikit. i akan bawa juga baju lengan panjang 3 lai (berzip/ butang di dada), stoking (kalau xsejuk xpakai la), seluar 2 lai, tudung sarung 2 lai. telekung travel. selain tu, breastpad dlm 6pasang ( i malu kalau kat dada tu basah susu keluar), pampes dewasa, pad, spender, nursing bra, breast pump. (inkes kalau perlu guna, dah ada. kalau xguna xpe) dan lastly, plastik utk letak baju kotor. uh ya dlm hbeg i selalu ada nail clipper. so senang laa kalau nak potong kuku baby. i mmg xpakaikan mitten sbb i suka pgg tangan baby. dan suka baby belajar pegang2. so kena make sure kuku pendek. bila baby dh biasa kontrol tangan dia, dia pun xkan cakar3 muka. beg baby plak i akan bawa: baju romper 3 lai, set baju dgn seluar panjang sepasang (pakai time balik hospital), kain bedung selai, stoking baby 2 pasang, barut perut 2 lai, set losyen mandian (1pek travel kecik tu. i suka johnsen), cologne johnsen (i suka baby wangi2), pampes saiz S (dlm 10keping je. sbb kat spital byk pakai spital punya je), wet tisu, tisu muka (sbb sometimes hospital tak bagi kan. senang nak lap2 ke apa), towel baby, kain napkin selai. selain tu, i akan bawak bantal peluk kecik satu. sbb i akan rasa tak selesa kalau xde bantal lebih. biasanya i pek barang2 i dlm beg handcarry yg ada roda tu. just tarik je. then barang baby plak dlm beg kecik satu. sangkut je kat handle beg troli handcarry tu. bila my husband tgk, dia akan ckp. amboii mcm nak p bercuti berapa hari ni. hehehe..

kalau sis taknak bawak banyak maternity pad tu, boleh pakai yg hospital punya. jgn risau. sweater tak wajib pun bawa tp yelah hosp kan aircond sejuk lgpun kita lepas bersalin badan tak kuat lg. kalau ada cardigan pun cukup dah. tak tebal sgt. utk mommy bawak cardigan, baju balik sepasang, tudung sarung, telekung/sejadah, towel pun tak perlu yg besar2 tebal2, pad, bra/panties, stoking, brg mandi sikit tu je. yg lebih tu brg baby.

2y trước

balik hospital pakai baju kelawar yg bfeed. ada zip kat dada. then pakai yg cantik2 sikit. nanti nak snap pic tunjuk .. mama still vogue even after melahirkan awak tau tak.

Mcm sy dlm wad 3 hari setiap kali pegi toilet tukar sbb takut jangkitan kuman so memang kena bawa bnyak, hspital punya to best sbb tali punya and mudah bocor melimpah keluar😅 sweater penting yg lain2 boleh suruh husband bawa time nk keluar jimat bag, baju baby pakai time nk keluar sbb kt hspital dh ada baju baby just bedung je bawa lebih. Losyen panas penting kalau tk bertambah sakit urat la sbb sejuk

Saya bawa 1pek, tp pakai 2/3 je kot, yg lain nurse bg, sblm masuk ot room nurse wad 0&g tu bg lg ,dia ltk dlm beg 🤣 dkt wad lps bersalin pon pakai hsptl pnya jgk Kalau salin pad tu, sy tiap kali kencing mmg tkr pad lain, geli Nursing pad xpakai sbb awal2 susu kurang

Nak jimat space lagi, panties beli disposable je, pakai terus buang. Baju harian hosp sediakan so bawa baju balik je. Tuala jangan bawa size besar sgt, size medium pun dah okay. Toiletries pun kecik2 je beli yg travel kit. Yang penting: Pad, pampers baby, wet wipes.

2y trước

Panties yg disposable tu nak bawak berapa banyak ye ke hospital

Bergantung atas org.. ada jenis lps bersalin darah dia xbyk sgt turun, kalau czer lg xbyk pad pakai.. so bw sikit je standby smp kita keluar wad.. ada yg jenis heavy.. so depends.. bw je 1 pack terus

2y trước

baik sis terima kasih

pad lebih elok bawa lebih.. tkut drah byk..pastu nti klau nk kencing,kena tukar pad jugak..nak elakkan bakteria pd Luka jahit .

breast pad bwk 2psg je. utk pakai masa balik. pad bersalin bwk je 1pek. lebih bwk balik balik kn.

2y trước

towel xyah bwk pon. sye 3hari kt ward. 3hari x mndi 😂 1st day sakit lyn contraction. pkul 6ptg dh msuk lr. 2nd day xboleh gerak byk sgt sbb sakit bru lps czer. 3rd day dh balik. mndi kt rumah.

klu sya ,Saya bwa 1 bgkus sbb mmg sllu tkr..tak slsa..

pad sehari 3 kali tukar. bwk je 1 pek tu. selamat 😂