pregnant..

maaf nak tanya pengalaman ibu2. saya skrg dah 6 minggu 4 hari, sebelum ni dah check guna upt biasa sama2 & clearblue digital naik 2-3. dah g klinik time kandungan 5 minggu tapi tak nampak apa2 lagi.... test upt kat klinik naik double line juga. pstu smlm saya check upt sekali lagi tapi samar2 lagi. takde bleeding spotting. payudara makin sakit skrg pstu perut rasa berangin je. kerap kencing & kentut juga. tunggu 7 minggu baru nak g scan balik. tapi saya risau knpa upt masih samar2🥲 sesiapa pernah jadi mcm ni? saya dah baca artikal apa semua tapi nak tahu pengalaman ibu2 lain... terima kasih. doakan kandungan saya sihat & membesar dgn baik.🥺 #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

13 Các câu trả lời

upt samar normal ya awk, boleh saja upt tu mgkn dah lama or mmg jenis x terang. Jangan saja cek clearblue digital dpt not pregnant sbb cek digital mmg sangat sensitif dan jrg dpt kptsn false. Sy pun bgtu jg dlu, cek upt awl pagi dah lewat 2 minggu masih samar. Ulang test upt petang tu pn masih samar tp terang skit brbnding yg awl pagi. Mlm tu terus cek cleablue dpt 2-3. tp sy x ke klinik terus sy tnggu 8w bru p klinik nurse buka buku pink then bagi appt first scan masa 10w. First scan tu mmg dah nmpk baby dlm janin syukur. Scan terlalu awl pun akan buat awk runsing dan stress sbb awk akan bnyk fkir benda negetif. Sy sarankan awk jgn ulang scan pada 7w sbb masih terlalu awl, mgkn kantung je nmpk masa tuu.. Paling awl pn pegi scan masa 8w+ or klu dpt tnggu scan 10w. Jangan fkir bnyak kita enjoy je journey ni, yg penting xde bleeding smua mesti ok.

upt samar tuu normal. dan kalau pi scan tak nampak apa pun normal sebab baru menjadi kan. saya dah 3 bulan lebih tapi scan baby nampak kecik. nampak macam baru 10 minggu. saya okey jaa bila doktor kata normal tak da masalah. heartbeat baby pun ada. baby aktif tendang². biar jaa dia membesar lepas tuu jangan stress sangat. rileks² jaa. nanti follow up jaa kt kk dan apa² masalah bagitau kt doktor ataupun nurse. mulut jangan rasa berat atau malu nak bertanya🤗 enjoy your journey

saya pon upt samar.. period irregular... stiap hri cek upt stiap hri stress kenapa samar2.. ada skli ja dpt terang.. yg lain suma samar.. ada hri jd 1 line ja 🤣.. alhamdulillah dh 9 week dh... tggu 24 ni utk scan ☺ doakan baby sy ya smga kuat sampai lahir n mmbesar jd ank yg soleh solehah.. aamiin ya rabb

upt samar itu normal sis , kalau dah betul double line tunggu 10w g ke kk buat buku .. awal kandungan memang scan tak nampak pun macam saya 14w baru jelas nampak .. apa2 pun jaga diri jangan terlalu stress rehatkan diri jaga pemakanan selagi takda buku pink ..

slagi x period/turun darah insyaaAllah ade rezeki awak tu nant.. part scan nie memg tricky sikit.. ade yg nmpk awal, ade yg nmpk kantung je.. nak slamat scan ble da 8 weeks ke atas... sye scan 8 weeks da nmpk heartbeat..

7w tu taku masih tak nmpk lagi, sy scan masa 7w hanya nmpk kantung je, repeat scan masa 10w baru nmpk, scan awal2 klau x nmpk buat susah hati je,better g scan masa 8w ke atas, upt tu try buat waktu pagi subuh first urine

update harini, Alhamdulillah saya g scan harini kandungan 7 minggu 1 hari dah dengar heartbeat🥰 terima kasih yg respon sebelum ni..semoga kita semua dipermudahkan segala urusan🤲🏻

awal lagi sis... 7 8w scan da bole nmpk janin dan kelip2 jantung.. tengok orang jugak ye.. 10w da boleh buka buku pink.. jangan risau.. insha allah semoga d permudahkan segala urusan awak..

Better tggu 8w. saya pun tak sabar nak scan tapi sebab saya baca artikel n pengalaman ibu2, memang mostly 8w dah nampak jantung baby 🤗 5w sangat awal kalau nak scan

Sy dlu pon 7 weeks da nk nmpk kntung ..jgn risau selagi xade tumpah darah ap smua insyallah smuaaa akn baik2 je