HB rendah

Maaf bertanya betul ke kalau minum teh dgn milo boleh menyebabkan hb rendah?

43 Các câu trả lời

Teh ada caffein. Sama macam coffee. Caffein yg buat HB rendah. Milo tak pasti, tp saya consider Milo as susu (walaupun tak pakai gula), susu matikan fungsi ubat tambah iron. Minum ubat dengan jus oren atau limau kasturi.

Milo kaya zat besi, less caffeine berbanding coffee. Sy boleh minum milo. Jarakkan minum milo dengan pengambilan ubat2 tu. Cuma kadang2 usus x leh tolerate dengan coklat, akan jadi sembelit. Ikot kesesuaian masing2.

boleh minum setakat 1-2 mug.. tp jarakkan pengambilan caffeine dgn pil tambah darah tu. at least 2-3jam selepas/sebelum minum caffeine baru mkn supplements tu. Hb sy maintain okay sbb sy jarakkan camtu. Alhamdulillah..

5y trước

saya minum milo@teh@kopi hari², sehari 1-2 mug, sbb dah biasa dari sebelum pregnant. tp doc nasihatkan mcm tu lah. kena jarakkan pengambilan supplements lepas tu. Takde masalah pun.. yg penting jgn skip supplements tu.

Doc ckp, kalau teringin sgt nk mnum cafein ambil mase mnum ptg or tanpa mkn apa2.. sb kalau mkn smbil mnum cafein, zat mkn tu xkn smpai kpd baby. Sebab tu kne mnum cafein shj tanpa mkn

Btul.. Sbb ada caffeine. Elakkan ye.. Kalau nk minum, jgn selalu. Sy hr tu tiap hari minum.. Siap husband buatkan Nescafe tarik lg. Last2 hb low... Lepas pada tu insaf dh xminum.

Nurse ade nasihatkan saya kurang kan teh/kopi/coklat/milo sebab ade caffein. Caffein ni halang penyerapan ubat2 ibu. HB pon susah nak naik. Tapi tgok jugk lain orang lain jugk.

Lain org lain kot.. sy minum ok jer..tpi kena bpada2 pada manis la(sy). balance kan dgn mknan yg ble naikkan hb la sis.. kalau rasa teringin sangat nak minum milo or tea..

Mmg sis.. Kopi/teh/nescafe/milo/coklat mmg ada caffien.. Sy pun hb low klau ambek tu semua. Kadang mcm taktau nk minum air apa klau brekafast haha klau kat luar ke..

Boleh je minum milo @ teh. Tapi pastikan 1 jam lepas makan ubat, baru boleh minum milo @ teh. Makan ubat dengan air oren. Baru la ubat cepat serap zat besi

Ye srbab teh milo caffeine susu akan menghalang penyerapan zat besi. Kalau nak ambil jugak boleh tapi bukan waktu makan utama (breakfast lunch dinner)