Warded contraction 33weeks

last week saya warded 33minggu pregnant. cerita dia: masa tgh kerja sakit perut ya amat mcm angin tapi tk lepas. mcm memulas pun ada. first time mom so tktahu contraction tu mcm mana. saya sakit sampai tkboleh buat kerja. kawan2 ckp tu contraction sbb sakit radiated ke belakang. so pegi la pac check sbb nk balik rest mcm serbasalah plk member tgh keje. kite sedap je nk balik sbb sakit. nnti org tk percaya plk 🤣 sampai pac pasang ctg. ctg ok. rupanya mmg ada contraction tu 3 kali in 10minit. dr ckp kalau mcm ni bila2 je boleh beranak/terbuka jalan. long story short kena warded and cucuk dexa 2dose untuk matangkan paru2 baby. sepanjang malam duduk ward contraction ada tapi 1 in 10 je. dr suruh discharge. moms ada pengalaman tk? dah cucuk dexa tp tk bersalin pun. lagipun awal lagi 33weeks. nk bersalin 37week. ada side effect ke dexa tu untuk baby saya nnti? hehehe #firstmom #pleasehelp

4 Các câu trả lời

sama dgn sy sakit mcm ala2 gastrik perut mengeras,x leh sendawa..ala2 pedih ulu hati pon ye..dtg hosp sbb nk ubt..sekali sangkut contraction 10 minit sekali..ingtkan kembung perut je 😂 33w jugak masa admit tu..layan la contraction sampai kul 3 pagi 10 minit sekali..waktu pg tu cek ctg semua normal n xde rasa dah sakit..cuma x kena cucuk dexa je..doc pantau contraction dulu..

Sakit contraction ni mmg sakit sngat2 eh? Yg contraction palsu sblum ni yg kite rasa tu yg kadang mengeras plus sakit skit keliling perut je. Kalau contraction ni lagi sakit eh sis? Risau juga ni sbab first mom tak blh nak bezakan contraction sebenarnya tu mcm mna. Dah la hospital 50 minit dari rumah mak ni sbab kampung. Huhu

12mo trước

contraction ni depends pada pain tolerance seseorang.ada org terus xmo beranak dh, ada org rileks je.ada org amik pain killer or gas so dia ckp ok je.so, xle nk explain camana.mcm saya, anak pertama contraction 12 jam baru fully dilated.so dpt adapt sakit dia slowly.anak kedua contraction rasa lagi sakit sbb dlm masa 5jam je nk bersalin.the only thing nk bg imagine bila dh 10cm tu, sakit mcm period pain x1000 times.hehe. bukan nk tkt kan, tapi nk bg mentally prepared.maybe boleh get ready if u nak pain killer or not.saya mmg xamik & i told my doc & husband i xnk.so masa anak no 2, i xtahan sgt so i minta epidural, tapi my doc & husband psyco i balik sampai i xjadi amik.dorg kept me to my plan la.haha..at the end, u will know your body & how much u can take it.just keep calm & tarik nafas dalam² masa contraction tu.keep hydrated too.sbb mmg akan pakai byk tenaga.paling penting, doa dipermudahkan urusan byk².all the best mommy😉

dexa tu xde masalah pon ngan bby. bgus je. dy elok tuk matangkan paru2 bby incase kalo tiba2 bersalin awal dri 36w. saya time 34 n 36w pon de contractions. tp btoi2 bersalin time 38w. cucuk dexa tu time 34w..so far bby kua ckup berat n sihat je

12mo trước

thabkyou awak ❤️

Semoga dipermudahkan urusan sis! Insha-Allah akan bersalin pada waktu nya. Jangan lasak2 sis banyak rehat ❤️