Awal Kehamilan anak pertama

Last period bulan 1 check double line 16.03.2023 positif jadi mau jumpa doctr mau scan tpi tidak nampak lagi sbb masih kecil docter kata suru dtg 10.04 scan balik tapi risau la juga sbb tiada alahan apa² dan kram bawa perut tu jarang suda ... dan mau tnya bila perut mula membesar ya doc????? Risau la juga anak pertama penantian selama 5thn kawin 🤧

Awal
Kehamilan anak pertama
15 Các câu trả lời

kebanyakan mommy yg scan masa 4-5w ni mmg normal belom nampak apa2. doctor akan minta dtg repeat scan semula dlm masa 2mggu. nak nampak kantung baby boleh scan masa 6-7w. nak nampak baby dn dengar heartbeat baby awak boleh scan masa 8-9w ke atas☺️. selagi xde spotting ataupon bleeding inn shaa allah kandungan awak okay. makan asid folid. elakkan buat kerja berat2. saya 1st&2nd pregnancy alhamdulillah, xde simptom kehamilan. dan xde alahan sampai la sy bersalin.

2y trước

saya allhamdulillah week ke 6 dh ada heart beat... kandungan ke-2.first gugur

sama kes dgn sy.. tapi sy dari awal kandungan smpai la bersalin tiada apa2 alahan.. Syukur sngt2..sy mula2 pun x nmpk msa scan tu..scan kedua kali baru nmpk. mngkin dlm 10 minggu mcm tu sy baru pegi utk kali kedua..jgn saja ada bleeding atau sakit2 lain.. wlaubagaimanapun ibu boleh rujuk mana2 klinik utk kepastian.. lain org, lain yg dilalui..semoga dipermudahkan ya ibu

Ikut scan awak dah berapa minggu? Suggested first scan 9 weeks and above. Normal 9weeks ke bawah tak nampak lagi baby. Awak boleh guna tracker dalam ni. Ada tunjuk saiz baby. Mudah untuk awak dapat info.

2y trước

Thankyou sis😘

baby kecik lg tu dye suruh dtg date tuu .. sbb normal masih tak nampak .. sye pun ank pertama . perut mula nmpk besar masa 7 bulan ..dye ikot bdn jgk .. ade org 4 bulan pun besar dh perut

sy pnh brada di situasi puan.first pregnancy..awal sgt check .bila xnmpak.mula risau....2nd preg, sy sgaja pgi lmbt utk check...slagi x bleeding ,xsakit..should be fine..doa baik2 ya

2y trước

Thanyou sis😘

nanti dtg semula scan ikut tarikh doctor bg tu . yg penting skg puan jgn penat sgt dan perlu byk2 berehat dan makan makanan berkhasiat . InsyaAllah sihat2 selama semua nya .

saya hritu scan msa 7minggu. alhamdulillah da nampak kantung&heartbeat bby. saya start alahan dlm 11week mcm tu. perut pula nak msuk trimesters 2 bru nmpk🤭

bby 1st dulu scan 4w-12w xada heartbeat+janin(blighted ovum)...baby 2nd scan 8w(scan lewat sbb takut)....skrg dh slamat bersalin hujung thun lepas

Sy nampak perut bila dah masuk trimester ke 2 tu pun kecik sangat lagi. Dan Sy takde alahan dari awal mengandung sampai skrg

saya 17 minggu pon belum nampak perut sangat. saya rasa awak baru lagi .. boleh kira dari last hari pertama awak haid