GDM

laparnyeeee..takut nak makan berlebih..sbb hujung² dah sangkut gula ni..rase stress..ya Allah..mommies, ada tips x nak bagi hilang lapar..?

11 Các câu trả lời

Di awal permulaan mengandung sy mcm awk, stress tetiba dokter ckp sy Ada masalah GDM, mule2 sy mmg control mkn, smpi berat bdn sy turun 3kilo, bile checkup nures bising, sbb knp berat bdn turun, sy just Jwb je, control makan n minum😁, Sy kalau lapar sy mkn jambu Batu buat kudap2, kekadang belasah gak kalau tekak ni nk mkn manis2, tp Sy rajin minum air, dlm 1 Hari sy minum air 2liter, Awk mse checkup, klinik takde buat kn temu janji dgn pakar pemakanan? Sy Ada, Dr situ bnyk sy belajar Dr pakar dokter pemakanan, kite ni boleh je kalau nk mkn benda2 manis,tp beringat sikit, contoh awak mkn coklet awk knee bilas dgn air 8 glass,

5y trước

sy x sempat dah nak junpe dietician..sbbnye sy dh 35 weeks..menunggu hari je nak bersalin..sy mmg control mkn..tp klu dh lapar tu..x blh wat pe..huhu..😕..

sy pn sama kes mcm awk, sy beli tmpt cek bsp sndri utk pntau pemakanan sy ok x, yg peliknya klu sy mkn mnis gula sy ok ja, jrg la naik mendadak gula tu, masih bwh 5.5. tp sbb ada gdm sy control jgk sbb risau. sy beli beras brasmathi,mkn portion sikit, dan tiap mlm sblm tdo sy mnum air halba

5y trước

berkesan x lps mkn beras basmathi tu?

Mkn dlm kuantiti sikit tp kerap, dlm 2 jam sekali.. snacking buah²an.. roti wholemeal lg bagus drp roti biasa.. pilih mknn yg GI rendah.. banyakkan minum air kosong..

5y trước

betul..nurse KK mmg mcm tu..nmpk mcm kite ni kritikal kencing manis...

samalah kita.. ujung2 br sangkut...nk bt cmnq kna laa control...kl x kna insulin😂😂.. sy lps mkn je minum teh hijau...

5y trước

mmg kl pegnen ada jerr...nk iktkn sy pom xde kturunan y kncing manis... tp kl pegnen xkwl mkn mmg lekat laa.. 😂

sya pn sma jga dngn sis..tpi sya mnum ni mineral coffee mngurngkn gla bla kta cek gla d klnik

5y trước

berkesan ke? gula mmg turun bwh 5.0?

Standby la biskut Jacob dlm beg .. Dlm kete..air kotak low fat.. Bawa dimana saja.

5y trước

Boleh.. 👌

Pilih makanan GI rendah. Boleh google

5y trước

brown rice tu ok ke?

gdm awak naik berapa

5y trước

haritu naik..pastu sy skrg stop amek vitamin iberet..sbb gigih nak naikkan hb..nurse suruh mkn 2 tablet sehari..sbb sy pon xtahu punca gdm tu dr mne..minum air manis pon krg..amek karbo pon krg..ni sy dh 35 mggu..ade lg brp mggu je nk bersalin..sy skrg tggl nk dptkn appointment ngn dok pakar..tgk mcm mne

Amalkan sup lobak putih

5y trước

sup lobak putih..ok nnt sy buat

Minum air putih byk2

5y trước

samelaaa