ikhtiar hamil

Korang ikhtiar hamil camana...sy 10 bulan mash tak lekat? Ada tips kh ...

45 Các câu trả lời

Amalkan makan acid Folic Appeton.. #SayaPunSedangBerusaha #MogaBermanfaat😊 Amalan pertama. Selepas Fajar ataupun Solat Subuh Baca Bismillah 1 kali Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali. Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita hajatkan. (Umpamanya: “Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat) Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali. Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa. Amalan kedua. Suami hendaklah membaca “Ya Mutakabbir” (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan ) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan jimak. Isteri hendaklah membaca “Ya Awwal” (Yang tiada permulaan adaNya) 333 Kali setiap hari. Isteri hendaklah membaca setiap hari “Ya Zaljalaali Wal Ikram” 11 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum. Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf / surah Maryam setiap hari. Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya. Hasil Penulisan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood.

Saya takdela terus bunting pelamin, cuma 4 bulan juga menunggu. Alhamdulillah skrg dah 8 weeks. Tapi apa tips yg saya dapat 1. Husband & wife dua2 kena ambil folic acid tiap pagi sebelum makan. 2. Caffeine cuba kurangkan kalau biasa ambil. 3. Kalau suami merokok minta kurangkan. 4. Kalau sebelum ni jarang bersukan, cuma mula exercise sikit2 dgn husband tengah2 pkp ni kan. 5. Ada kawan beritahu, sperm lelaki lebih aktif pada waktu pagi. Lagi2 before2 subuh. Kalau mampu cuba la bersama time2 tu. 6. Kalau boleh elakkan bersama hari2. Selang2 sikit 2 3 hari ke. Kalau badan penat sgt pun tak guna kan. 7. Cuba pegi berurut. Stgh orang saya dgr cerita ada yg rahim tinggi lah. Saya tak pasti. Tapi boleh lah cuba pegi. 8. Cuba mula makan madu. Yg ni saya tak pasti madu apa tapi cuba jelah survey 😅 9. Banyakkan berdoa. Banyak2 doa. Jangan putus minta dgn Allah. And sabar. Jangan stress. Minta husband support mental selalu. Saya tak maksudkan benda ni akan berhasil, tapi dari pengalaman orang dan saya juga. Sorry kalau ada yg entah pape. Saya share je mana saya dapat. Kita cuma ikhtiar. Jangan terlalu berharap. Saya doakan awak kuat and dikurniakan zuriat tak lama lagi. Begitu juga buat semua yg masih menanti. Aminnn.

saya consume folic acid dan B complex (sebelum kahwin lagi), lepas tu kenalan bagi tips consume evening primrose oil hari pertama sehingga hari kesepuluh period untuk matangkan telur sis.. waktu period saya teratur setiap bulan alhamdulillah, jadi senang tahu bila subur (tgk cairan putih selepas period).. then, bersama suami selang dua hari. sepanjang dua minggu tggu hasil, saya dan suami share minum kurma dan susu, cuka delima brand gulsan, minta doa dengan ibu.. alhamdulillah sekali cuba dah lekat..

Sy dlu pun mcm sis bulan brganti bulan asal period lmbat skit Msti beli upt tpi negative.. Sy doa pd Allah berikan lah sy merasa ada zuriat dlm kandungan andai kau tahu bila masa yg tepat utk aq Dan suami.. Sbb sy fikir msa tu ada sbb Knpa Allah blm bg sy zuriat mgkn Allah nk kitorg btl2 stabil.. Sabar yea sis sy skg dh almost 4month baby ni Alhamdullillah rezeki baby 2020 setelah 5tahun sy menanti zuriat ni.. Apa2 pun bykkan berdoa

saya mula2 kawen selalu cek upt..lps 2 bln x de rezeki, sy redha..n x cek upt dh..sy redha bila2 pn ALLAH nk bg rezeki sbb sy tau ALLAH bg rezeki pd mase yg plg sesuai..sy tukar doa sy kepada ' Ya ALLAH, seandainya dgn kehadiran zuriat, kluarga kami bertmbh bahagia, dan keimanan kami semakin bertambah trhadapMu, maka kurniakanlah zuriat kepada kami..aamiin '..next month, alhamdulillah sy trus lekat..

Saya pernah cuba amalkan acid folic appeton dari sebelum kawin. Bulan kedua selepas kahwin saya beli ovulation test strip. Sebab saya xtahu exactly hari ke berapa waktu subur. So saya banyak google cara nak guna ovulation test strip. Boleh dapatkan kat shoppe. Murah je. Alhamdulillah dengan izin Allah saya hamil 13w sekarang. Saya doakan awak jugak dipermudahkan utk dapat baby. Aamin

4y trước

Saya makan folic acid ni jgk. Lewat dh 25 hari period hrini. Ad jugak kdg2 mcm drh spotting keluar. Ad tengok review or tanya org darah tu mcm spotting penempelan telor kan. T0 smlm and pg ni check memang negative. Tapi perut rasa tak selesa. Rasa dia ad. Tapi tulah. Ph ni pakai clear blue. Memang negative. Kecewa sgt. Mmg dh mindset before test , if negative then nevermind. Sbb awal2 test cuma nk tau ada ke tak. Kalau takde takpe dh tau blh buat kje berat. Tapi normal rasamya walaupun dh mindset, dpt tau test negative, cuba utk positive. But still, kecewa and sedih sgt. Menunggu dh 1 tahun 5 bulan. Doakan sy ya.

Sya lepas 3 tahun kawin bru pregnt..sya mnum asid folic sblum preggy lgi,,setiap bulan period sya catat,msa wktu subur sya kerap bersama suami..elakkn mkn mknn yg tajam,kurangkn mnum ais dan bergas..jgn angkat berat..memandangkn sya ada hypothyroid,sya amalkn mkn sayur bayam,hati ayam,ikan bilis,pisang dan buah jmbu batu..alhamdulillah result darah sya telah meningkat normal..

Belum rezeki lagi.. Ada org lekat awal.. Ada yg bertahun2..jgn stress2..kena selalu positif.. Makan mknn yg seimbang.. Sy lepas kawen 2bulan lebih, baru lekat.. Org kata, pemakanan dan bersenam tu perlu jaga.. Ape2 pun.. Doa tu penting tau ❤️❤️sy doakan awak pun akn jadi mommy 1 hr nti.. Insyaallah.. Amin...

Sy x de amal ape2 petua.....alhamdulillah allah bg rezeki awl... Kawin bln satu bln 2 dh lekat perut... Alhamdulillah.... Skrg dh nk masuk 5 org ank..... Hihihi.... Lps berank ank no 4 sy ambk depo... Selama 5thn.... Sy stop depo dlm setahun lekat perut ank no 5....tp sepanjang sy ambk depo sy selalu mkn jamu.....

Sy mkn madu dri hubbee.. Dia bg free serbuk buah zuriat.. Lepastu sy amalkan doa2 untuk dpt bby, apa sahaja mknn yg sy google kata subur.. Sy akan ambil.. Kalau bsama, kita yg pmpn ni brg dulu slps ehem hehehe.. Lepastu baru mndi... Semoga ada keajaiban untuk awak dan suami di bulan yg mulia ni..aamiin