Flight ketika hamil 1st Trimester

Hi komuniti asianparents. Isteri saya baru hamil masuk 6minggu. Dari review yg saya baca, ibu yg hamil masih boleh naik flight tapi tak digalakkan. Ada siapa2 boleh terangkan scra detail tak dari segi apa yg tak membolehkan? Ada yg kata boleh gugur. Ada yg kata tak ada masalah. Ada cara utk kurangkan risiko ni tak? #SeriusTanya #ingintahu

10 Các câu trả lời

During my early pregnancy (1st trimester), I took 9hrs direct flight. Sebelum fly, sy ada get dr consultation if it’s okay etc. So dr kata okay je, no issue. As long as sepanjang kehamilan, kita takde bleeding, takde apa2 symptom berbahaya, boleh je proceed to travel/take long journey flights. Time tu pun, sy takde buat buku pink bagai pun lagi 😂 Masa check in pun, I just notified the PIC yg I’m currently pregnant and kita cuma perlu isi borang je. Malindo & MAS bagi sy extra treatment and conveniences sepanjang flights. Tak perlu beratur, priority access, extra leg rooms etc. Secara kesimpulannya, okay je.. tak payah apa2 surat pun. But pergilah get dr consultation utk lebih kepastian lanjut.

6mo trước

Alhamdulillah. Trima kasih ye. Rupanya ramai yg flight during 1st trimester 😅

boleh naik, tapi ada limit usia kandungan n faktor2 lain, contoh nya kalau kandungan berisiko, mmg perlu surat doktor... pada awal2 Kandungn, mungkin pihak airlines suruh declare, isi borang yg menyatakan tgh pregnant.. ada usia dan keadaan kandungan yg perlu declare sahaja, ada juga yg usia n keadaan kandungan memerlukan surat doktor n declaration, n ada jugak yg tak boleh naik flight .. boleh refer kat airlines punya term, atau directly tanya... mcm saya pun, ada nak balik Sabah masa minggu ke 3 raya nanti... time tu usia kandungan dah 25 minggu.. better bagitahu doktor n pihak airlines as precautions...

Blh je takde masalah. Saya dari awal trimester smpai dah 34w masatu pun masi naik flight. Janji dpt persetujuan dari doctor, doctor bagi greenlight. Cuma ikut pengalaman saya naik flight bawah 28w takperlu surat doctor lagi (just pg counter checkin airport tu bagitau staff situ nnr diorng bagi declaration form isi). Atas 28w kena ade surat doctor skali.

Atas nasihat dr. Nak naik flight kena bgtau dr dulu. Ada pengesahan dr baru boleh naik.. Sebab tahap kesihatan setiap ibu mengandung tak sama, ada yg berisiko, ada yg kuat, ada yg okay, ada yg risiko atau yg ada sejarah gugur dan sebagainya.. Jd pendek kata, kena consult dengan dr anda dulu. Paling penting jd apa2 terus ke hospital berhampiran.

6mo trước

Alhamdulillah trima kasih atas pencerahan ye. 🙏

tak silap selalunya yg tak digalakkan fly ni dah hujung2 pregnancy atau pregnancy yg ada masalah and perlukan pemantauan rapat doktor. sebab in case apa2 jadi atas flight, susah. better consult with your wife's personal OB/midwife untuk tahu dengan status pregnancy dia sekarang, boleh fly atau tak.

Masa 1st trimester xtahu kata mengandung, n naik flight ke Sarawak n siap panjat Gua Niah. 2nd trimester ke Mekah, saya dapatkan surat dan nasihat dr Dr. dan Alhamdulillah semua berjalan lancar

Masa 1st trimester boleh je naik flight, kalau takde tanda2 bahaya & surat dr pun tak perlu lagi. Just declare dkt kaunter sblum naik flight, nanti dia suruh isi borang.

buat check up minta kepastian doktor yg merawat isteri boleh naik flight tak buat kerja berat ke apa2 semua perempuan hamil lain2 takleh samakan

saya pula doctor tak sarankan naik flight until 12 weeks sebab sebelum ni pernah miscarriage. mungkin kena rujuk pada nasihat doctor.

Kena dapatkan surat kebenaran doktor dan syarikat penerbangan