first pregnant (low hb)

klau consume jus mamariam, atau pati delima gulsan okay tak untuk nk cantikkkan hb? atau ade tips lain boleh share tak🥺

25 Các câu trả lời

better start dengan real food dulu untuk naikkan hb, makan jambu batu, makan buah delima, daging merah, kerang, hati ayam, telur, kismis. pastu makan ubat zincofer dengan air sunquick tanpa gula.

4d trước

boleh cuba makanan ni

saya pregnant 16week , dari 6week da start makan mamariam sampai sekarang sudah 10botol , alhamdulillah setiap kali check up , nurse puji hb cantik je dari awal buka buku sampai skrg .

saya consume mamariam..hb naik cntik jaa..smbil2 tu mmg elakkan mnum yg bercafein..hehe sma ubt2 yg d bekalkan tu mmg kena mkn jgk laa..buah jambu guava tu pun okay utk bantu naikkn hb

isteri saya pn low blood.. saya belikan dia makanan laut.. kerang, ketam..lepastu hati ayam.. masa makan ubat pun kena jaga juga..minuman yg ada kafein stop dulu minum, kopi atau teh..

Dah try still tak ok gak sebab saya ade anemia. Saya try makan nutrilite iron folic alhamdulillah okay. Awak bole ikhtiar dulu tgk serasi dgn awak ke tak.

Cer makan dragon fruit daily.. Pagi 1 biji malam 1 biji.. I pun same HB dropped sampai 9.8, makan dragon fruit hari2 lepas 2 minggu HB naik 12.2

try minum susu hl, sedapp tak rasa susu sangat . lepastu makan acid folic dengan air oren sunquick , tapi jangan letak gula . hb naik 13 hehe

kafein klu blh jgn minum.. saya minum coffee 2 3 hari je hb drop sampi 10.. LPs tu doc tak bgi minum coffee..klu nk minuman coklat ok lagi..

blender peria+air masak. minum masa mkn ubat.sy buat seminggu 2 3 kali je. xsemua org sggup.tp inshaallah mmbantu 😊

Sy awal2 buka buku hb low,then doc bg zincofer. Hb cantik sampai nk bersalin.. pastu sy amalkan mkn buah jambu batu