first pregnant (low hb)

klau consume jus mamariam, atau pati delima gulsan okay tak untuk nk cantikkkan hb? atau ade tips lain boleh share tak🥺

25 Các câu trả lời

ni cara saya sis . saya amalkan pati delima gulsan tu jugak tapi takde la konsisten minum pun . cuma yang selalu saya buat time sebelum nak gerak gi checkup tu saya akan pastikan saya minum pati tu sesudu takyah bancuh dengan air . kalau takde pati delima buat dengan sunquick pun jadi . ataupun sebelum gerak tu minum pati delima sesudu , sunquick sesudu . confirm hb naik . satu lagi makan ubat dengan air limau nipis , insya Allah.. saya dari hb 10.2 konsisten naik sampai bersalin hb 13.6 . banyak minum air kosong jugak takut nanti kencing tu kotor pulak kan .

saya pun ada masalah hb low. sekarang dah naik sikit dari 11.0 ke 11.7 1. saya tukar ubat zincofer ke iberet (sebab tak lalu nak makan zincofer) 2. makan ubat setiap pagi jam 8pagi (Perut Kosong) . Then gapkan 4 jam. Baru saya akan makanan berat. 3. Saya ada gastrik, jadi breakfast, lepas makan ubat saya akan makan kurma, minum pati delima gulsan & mamariam. 4. Dah tak minum milo,makan coklat & minum teh. sebab katanya ada kandungan kafein jugak. 5. selain tu ada makan jambu batu & orange. 6. malam saya akan minum susu.

sis dh pregnant berapa Bulan?? selalu or Kebnykan org di awal pregnant memang hb low. including me. Munkin punca dri pemakanaan. dh 2nd trimester baru hb ok (pengalaman Sya). sya jenis Sakit nak mkn ubat.. almost everyday I skip mkn ubat.. Tp pemakanaan dijaga.. bnyk ambik makanan yg blh tambh Darah.. lbh pada buahan n sayuran.. then hb maintain 11 ke 12. zinecofer ke apa nama ubat tu, I just Mkn bila Ada appointment je.. Hehe Mkn 2 jam sblm appointment.. dpt lh hb 12..Hehe

sy minum pati delima gulsan . begitu je hb low . tp masa nk dekat berslin sy try nufiya yg premomma tu trus naik 11 ke atas . smpai nurse terkjut . sbb spnjg 9 bln tuuuu sy susah nk naik hb ..bawah 10 je . mkn ubat kk tukar2 pun tak jln . kerja sy amik drh je tp takde thalassemia pun . sy mkn smua makanan yg bole bantu naikkn hb tp ttp bawah 10 hahaha . last nk dekat due tu saja laa try nufiya tu sbb nurse kata takut hb low bole tumpah drh bagai. alhamdulillah serasi kat sy .

Saya makan ubat (maltofer) sejam sebelum makan. Lepas tu saya makan vit C untuk penyerapan zat besi. Vit C tu nurse cakap beli yang mur mur pun boleh tapi saya punya amek blacksmore. Alhamdulillah hb saya dah masuk normal iaitu 11 lebih. kalau tak,memanjang border line 10.8 lah,10.1 lah. Selain tu saya suka makan buah buahan especially buah naga (ni untuk pelawasan actually).

sya pn hb low jugk n mkn ubt zincofer,,doc bgitau kalau nk minum susu atau soya kalau boleh pgi² jngn wktu nk dekt mkn ubat, lgi satu stop amik kopi teh ngan air coklat sebb sia² mkn ubat kalau still minum semua tu, doc suggest minum horlick kalau nk,,, bru ni sya try blend sunquick tnpa gula pstu mkn ngan ubat minggu leps checkup kk hb naik ke 12.5

ubt pun kena ikut timing cara mkn yg betul kalau x ikut ubt pun x jalan , macam saya mkn iberet spnjng preggy x de masalah hb jnji jaga waktu mkn ubt je dgn kerap mkn jambu batu atau mkn mknn berkerang , makan ubt 2 jam sebelum atau selepas makan , gap lagi 2 jam kalau nk minum kafein atau susu

4d trước

ya tu mmg rule dia gap 2 jam , kalau x gap time ibarat ubt makan tapi khasiat x de

Kne tahu apa yg blh di mkn&mnum time pregnant..effect kat hb juga ye kalau mkn@mnum yg blh bt hb jadi low.mcm sy hari2 mnum kafein.tiap kali cek je hb low..rupanya xblh mnum kafein jd sy stop@ambil semggu sekali je kafein.. Makan pula yg tambah drh mcm hati ayam,bym,sayur hijau,ulam,kurma,kismis,yogurt,

- makan buah jambu batu guava, buah delima - bila makan ubat iron, jarakkan 2 jam samada sebelum atau selepas makan. - makan ubat iron bersama vitamin c. vit c membantu penyerapan iron - kurangkan air kafein (kopi, teh, coklat)

awk try la mana yg serasi klu hb awak naik teruskan consume , sya consume pati delima gulsan , hb sya dh ok, xperlu naikkan 2 biji pil tambah darah, saya mkn iberet, pati delima gulsan🥰 alhamdulillah hb sya ok sgt