Ruam bayi

Kesiannya anak saya bangun2 pagi ni muka naik ruam merah bengkak2 macam ni.. ni selepas jumpa doc semalam dan letak krim ni yg dibagi.. kalau biar je boleh hilang semula tak ya? Nampak macam dia gatal2 tu.. 🥲#firstmom #pleasehelp

Ruam bayi
26 Các câu trả lời

cuba mandikan dia asal dia melekit atau bepeluh. xkisah la baru mandi sejam lepas tapi asal bepeluh bagi dia mandi. lepas tu malam letak lotion baby. mudah²an cepat sembuh. baby sy dulu naik bintik merah masa musim panas tu jadi sy bagi mandi berkali² kadang sehari 4 atau 5 kali mandi dan syukur sekejap je da hilang ruam dekat muka dan kepala dia. skrg dekat leher pla sampai luka (baby sy kuat bepeluh umur 4bulan23hari) lepas mandi sblm tidur malam sy pakaikan lotion baby brand johnson baby pakai sekali pudar merah² tu lepas tu hari kedua pakai da hilang merah² . hari ketiga da pulih balik kulit baby tapi tu la sbb kuat bepeluh memang pandai naik balik. baby ni kulit sensetif tu pasal senang naik ruam. kalau da teruk mcm ni mungkin perlu masa yg agak lama untuk pulih tapi jgn risau mommies memang akan sembuh juga tu cuma kena rajin la mandikan dia.

Utk anak yg sensitif kulit ni, ada banyak suggestion cream tapi tak semua cream yg disuggest tu akan kena dengan kulit anak. Nasihat sy, kalau ada rezeki lebih tu cuba pegi pakar kulit utk diagnose sama ada dia eczema ataupun bukan. Sbb anak sy dulu umo 3bulan dr dh diagnose dia eczema tapi takla teruk sgt. Masih dlm peringkat ringan. Cuma bila dia terlebih garu, dia akan jd merah2 n bedarah camtu. Moga Allah mudahkan segala urusan pn ya 💛

1y trước

Terima kasih ❤️

kesiannyaa...cream tu xsesuai ntuk dia sis. pegi klinik n mintak ubat lain.. baby sy dulu pon merah2 muka. masa checkup 2bulan sy jmpa doc. doc bg ubat hydrocortisone acetate. ada steroid la tapi. sapu jgn lebih 7hari. tp baru sapu 3hari Alhamdulillah baik terus. sblum tu sy try sudocream tp makin teruk. dlm masa yg sama sy guna sabun mandi cethapil

ank sy penah kena ruam teruk juga . pkai je cream dktor bg. klau dh kering n kemerahan, sy ltk aloe vera yg Ori Dari pokok . selain tu sy pnh ltk tepung ubi Kadar sedikit n hati2 jgn smpai masuk mata or hidung mlut ke. spu nipis je. tu petua nenek sy.

Anak saya pon baru ii ni naik ruam teruk sampai telinga berair, muka kering.. pakai pureen, sudocream makin naik g klinik doc bgi ubat pon xjalan.. saya ikhtiar youbaby. Awal ii pkai dia naik sikit ni dah 2 hari pkai alhamdulillah surut

Anak sy dulu macamni juga. Macam ruam tapi tebal dan lagi teruk dari ruam kan.. sy bawa pergi jumpa pakar kanak2 dan doc bagi krim mometasone. Nak beli krim ni mmg kena ada suggest dari doc. Tapi mmg bagus. Pakai malam esok dah kering dan kurang

anak kakak saya ekzema teruk,sampai melakat kt baju kuoing2 tu,Dr klinik kasi ubat,tak jalan,lps tu gi farmasi,pharmacist tu suggest pakai cream baby cetaphil..seminggu alhamdulillah dah kering luka2 n ruam2

Wallahualam..kalo sy, xsapu apa2 cream. just mandi bersihkn dia. lama2 hilang. plus pastikan tilam dikibas bersih sblm tdurkn ank. lapik kain bersih atau kerap tukar cadar

Saye guna benda nie, alhamdulilah sesuai dengan anak saye merah2 da takde, ade yg biji2 kasar tu je lagi tapi better lah dari yg mula2

1y trước

saya guna sabun dia sekarang. memang elok😄👍🏻

alahaii anak saya naik ruam sikik pon dah kesian. ini plak teruk mcam nie lagi kesian 🥺 semoga dik baby cepat2 sembuh ye