Bertompok putih kulit bayi

Kenapa ya jadi macamni selepas merahnya hilang? Awal2 tu merah2 ruam sebab salah sabun. Masa merah2 tu sapu cream shaklee . Tapi tak stop sabun. Bila da stop sabun pakai losyen snow white pulak Alhamdulillah merah nya takde datang lagi. Tapi tompoknya tak mahu hilang. Siapa yang pernah kena bayinya macamni? Saya da pegi doc klink KK tade bagi ubat pape hahah sebab da baik kot . Takada merah2 jadi dia tak bagi pape.

Bertompok putih kulit bayi
18 Các câu trả lời

saya pakai lotion sebamed alhamdullilah 👍❤️ xde kesan ni... and kadang2 pakai lapisan halus sahaja lotion snow white tu.. sekali tap halus dekat tempat ruam.. cuma sebamed tu saya sapu satu badan apabila tidak memakai minyak yuyi.. sebab kalau pakai serentak semua.. mana boleh... tak ngam.. lotion plus yuyi... jadinya yuyi saya pakaikan bila dia leoas mandi ptg and nak tidur.. lotion and treatment hanya pakai lepas mandi pagi tu dan tengah hari.. baby jannah mandi 3 Kali sehari... takpe sis nanti ok tu... take times tu nnt balik warna kulit asal

anak sy ada exzema nak kata kronik tu pun boleh dikatakan juga. dh nak masuk 6 bulan pun masih pakaikan mitten sbb suka garu muka . habis kulit muka menggerutu . so pergi klinik pakar kanak2. doktor bg 1 krim ni . happy jugaklah seminggu dh nmpk kesan . tp yg pelik muka putih dahi gelap. aduhaiii 1 hal pulak. terus stop pakai krim tu sbb ade kandungan steroid. anak dh nak masuk 3tahun tp masih tak hilang . so redha je lah .🤭

krim ada kandungan steroid. krim yg cpt hilangkan ruam bila pakai ni mmg ada steroid..bila sapu kerap mmg akn berubah warna. mcm ank sy pakai krim dr bagi ug steroid pon mcm tu. celah leher. lama2 warna mcm ni dri warna kulit asal. lama2 akn ikut warna asal balik. cuma take time.

1y trước

mana2 krim pon kalau cepat hilang brkesan tu mmg ada kandungan steroid. kalau xd steroid mmg take time nk sembuh. brgantung pada jenis pnyakit kulit/jenis krim. ank sy masa pakai krim tu,kne pakai kerap. bila ruam dah hilang. warna jadi wrna ni kt tmpt yg slalu sapu tu. lari dri warna kulit asal.dah tnya dr . dr ckp lama2 warna pudar ni akan jd warna asal kulit. cuma ambil masa laa.. mmg ambil masa. ada 3 bulan lebih xsilap sy. nampk laa slow2 warna kulit naik.

anak saya pun ada dekat pusat, leher, banyak lagi. tapi org kata laa kan dia akan hilang juga, dan akan pudar tompokan putih tu. Tapi ambil masa, saya tak kisah sgt bab tu. janji anak dah elok dari ruam susu pun dah Alhamdulillah.

sme sis...ari tu naik ruam...bile hilang ruam trus jd mcm tu la ptih bertompok2...lengan ngn perut...skrg dh sbln lbih elok ruam tu tp mcm kekal plak tompok tu.xhilang2.hurmmmm😔😔

1y trước

Saya pun, anak ada mcm ringworn gitu, pakai cream beli farmasi makin menjadi2, pergi hospital kena buat appointment pulak lg 3 weeks baru boleh jmpa doc pakar, then beli cream snowy treatment lotion di TT. Pakai dlm 2 hari dh okey, tapi ruam tu still akan naik2 jgk. Tak hilang sepenuhnya so keep sapu jelah snowy lotion tu kalau ada naik ruam

anak sy ada jadi di pipi kanan stompok mulanya jadi biji merah ruam biase je . lepastu ada yg suggest suruh beli produk dari amyway lotion tu just sapu je tiap² hari

sis pkai lotion snowy tu sapu area ruam je ke... kalau sya pakai seluruh bdn or muka jgn area ruam saja..kut jd mcm tu snow white tu kan memutihkan😅

sy rasa sbb lotion snow white . lotion itu kan akn memnutihkan kulit . betul tak sbb nama lotion tu "white" ... menghakiskab kulit mungkin ?

normal. anak sy dulu pun timbul ruam. then dh tk merah, keluar tompok mcm ni. lamalama hilang sendiri, skrg dh 2tahun

normal ni puan..lama² dia akan hilang sendiri..kesan dripada kita pkaikan krim utk masalah kulit..jgn risau puan..