Bengkak

Kenapa tidak semua ibu hamil mengalami bengkak-bengkak tapak kaki dan sakit juga di tapak tangan? Apakah faktor yang menyebabkannya dan bgaimana cara untuk menghilangkannya.

17 Các câu trả lời

Ada hipertensi ke? Setiap kali appointment klinik nurse check ke tak kaki tangan semua? Tanya nurse normal or tak, klau baca dlm buku pink ada tu penerangan. 1 lagi jgn percaya mitos bab angin masuk tu, kulit manusia tak dapat serap angin apa lagi angin nak tembus masuk. Punca angin dlm badan bergantung pada cara pemakanan or cara masakkan.

4y trước

Btul juga cara awak ckp ..pasal bengkak kaki tngn semasa mengandung ni..semua punca pemakanan atau masakkan kita..kalau nk jadi bengkak.tapi yg saya cakap pasal jangan tidur petang sangat pun..ada betul nya juga..benda bengkak kaki tangan x jadi pada saya.tapi jadi pada biras2 saya yg lain semasa mengandung.

Jangan tidur petang2..kalau kita tidur petang2..bapak mentua saya cakap.kaki ,betis kita masuk angin..bila tekan isi kita,tgok xnaik makna tenggelam.memang bengkak La kaki.saya x bengkak kaki,betis ,tangan.sebb saya xde tidur petang langsung.memang x dapat tidur petang.

4y trước

Memang la angin x boleh masuk ke kulit kita awak,itu kalau x buka kipas.kalau buka kipas?? X ke masuk angin..pastu bagun dari tidur petang.nk jalan..sakit2 kaki ,tapak tangan.x sakit xpe..yg sakit ini benda nk jadi,bukan hanya dari kipas kita pasang.. dari punca pemakanan @masakan kita pun ada yg boleh membuatkan kita rasa sakit nk bergerak..terlalu tidur ptg pun xmau juga.x bagus.tapi benda jadi kat saya..memang saya x bengkak kaki,betis & tapak tangan.sebb x tidur petang.biras2 sendiri tegur tgok saya punya kaki ,betis ,tangan memang xde bengkak.yg biras saya.diorg tgok & tegur sendiri diri diorg,jadi bengkak kaki & tangan Sebb bnyk tidur ptg.tu terpulang masing2 nak percaya atau tidak..saya tidak paksa sesiapa.saya hanya boleh cakap & bantu untuk kurang kan masalah ni je.tu saja.

Hi sis.. Biasa bengkak ada kaitan dengan tinggi darah.. Moga dijauhkan.. Saya kaki pun bengkak masa dekat due.. N last minit kena tinggi darah. Masa nak bersalin mereka bagi makan ubag juga..sebab darah tinggi sangat..

Tak semua org hadapi alahan yg sama sis. Klu ada bengkak kaki tu boleh tinggikan sikit bahagian kaki especially time tido utk kurangkannya. Kadang punca bengkak juga sbb berdiri lama.

Pregnancy kali ney kaki sy cpt bengkak.lg² klo duduk or diri terlalu lama.pembawakan biasanya.tp kalau rasa tak selesa juga blh je refer doc

Sy mengandung mmg kaki ngn tgn bengkak...salah satu tanda eclampsia...sbb sy mmg kena eclampsia...biler checkup teknaan darah tggi dr biasa

Kalau mak sy dlu..bengkak tu tanda bersalin...dia akan nmpak bengkak 3x...kali yg ke 3 bengkak n surut beranak la kte...mmg jd kt sy...

Jangan berdiri terlalu lama, juga jangan dduk terlalu lama, kurangkan asin, kalau baring kaki di tinggikan.

Kakak saya pernah jadi tapi lepas bersalin hilang. Ada yang kata pembawakan budak tapi saya tak pasti la.

4y trước

betOl, elOk je lpas bsalin tu beby kluar..tgOk kaki serta merta hilang bengkak, mcm tak pcaya😅pmbawakan pOn sama bila jadi mcm tu kan😁

Skrg dh 35week....tapak tangan jd kebas pastu nk bengkok jari susah.sy sapu minyak panas dan urut

4y trước

sy cmtu jugak..dh 3 bulan brsalin , still x hilang lg sakit jari ni😁