Kandungan 15 minggu

Kenapa rasa macam takde apa2 eh? Faham tak? Tak rasa apa-apa. Taknak overthinking pepelik tp dah ter overthinking macam2 dah. Esok checkup jumpa nurse. Tapi tk scan pun. Boleh ke request utk nk scan tgk baby sbb rasa risau 2 minggu dah tak rasa apa2. Tarikh next scan spatutnya 1/12. Esok just jumpa nurse. Normal ke ibu ada perasaan tak rasa apa2 mcm ni? Rasa kosong, rasa tak mengandung 😭 Sblm ni ada je perasaan mengandung tu. Minggu lepas start rasa kosong..

25 Các câu trả lời

Hehe. Saya paham apa yg sis rasa. Normal je tu sbb baby pun masih kecik lagi, belum dapat rasa dia bergerak atau tendang. In shaa Allah. Tak lama lagi sis dapat rasa semua tu. Cuma ikut rezeki masing-2, ada yg dapat rasa baby gerak/kick awal ada yg rasa lambat. Mcm saya since 17w centu dah rasa mcm ada benda bergerak tapi time tu tak sure apa benda. Maklum lah first mom and first experience. Lama-2 bila minggu berganti minggu sampai skrg dah 23w4d ni baru dah betul-2 rasa dia bergerak & menendang. Saya pun kadang sampai skrg overthinking. Lagi-2 bila perut tak nmpak, alahan pun still ada lagi sikit-2 even dah masuk second trimester. Tapi tiap kali scan, Alhamdulillah baby ok.. masih boleh survive. Kalau sis rasa mcm was-2 atau just nak make sure baby ok.. boleh je sis ke klinik swasta utk scan. At least dapat jgakk lega kan hati sis tu and takde lah sis terlalu memikir sangat bila dah thu keadaan baby.

hahaha kita sama sis . saya ni baru 9w pun rasa mcm tak mengandung , taknak pun pikir bukan2 tapi itula dah fikir pun . selagi perut ni tak besar selagi tula kita was2 tktahu mengandung ke tak 🤣 . takpe kalau awk confius jugak pergi je scan dekat swasta . nanti dorang bg lah awak tengok baby n jantung . saya pun gitu sllu was2 nak ikotkan sebulan banyak kali jgkla g kk scan . padahal anak dah masuk 2 tu , tetap jugak rasa bengong 🤣🤣

Sama laa sis, sy pun rasa mcm bawa diri jer sekarang ni since alahan dah makin berkurang 😂 Tapi sy x nak laa overthinking sangat, percaya & berdoa jer pada yg maha esa, dia akan jaga sebaik-baiknya. Selagi x ada sakit yg extreme sehingga keluar darah or benda yg x sepatutnya should be okay. Banyakkan rest & jangan angkat benda² berat. Inshaallah, dlm beberapa minggu lagi sis akan rasa movement si baby nnti 🤗 Tak lama lagi tu

normal je sis.. sye pun rse mcm tu awal2 tu.. tggu da 20 week+ bru ade rse sikit2.. haa yg nie ikut org la.. ade yg rse awal.. klu kk, x bley request nk scan.. klu appoinmen nurse je slalu xde scan.. klu appoinmen Dr, ade scan.. klu sis rse ragu2/lme sgt tarikh appoinmen kk, peg scan swasta.. kt kk memg jarg2 scan.. spanjg preggy ade la dlm 3-4x je scan kk.. yg lain sume peg swasta je

masuk 2nd trimester memang mcm tu sis. sebab hormon dah makin stabil, uri dah ambil alih kerja badan kita bekalkan nutrisi ke baby, sebab tu kita jadi rasa lebih bertenaga. masa ni dah boleh nak fokus pada pemakanan dan gaya hidup sihat. alihkan fikiran tu pada benda2 positif je. boleh start busykan diri dengan exercise, fikir barang2 baby, barang2 bersalin, etc.

Last week anak warded. Sy pelik, sy sihat, takde penat, takde pening mcm selalu. Rasa aktif, mcm tak pregnant. Sedapkan hati mybe dah nak trimester 2.. tp tu la, bila anak discharge, balik rumah. Simptom alahan, malas, cepat penat tu smua ada.. haha. Mgkn sbb anak warded, Allah bgi sy sihat jaga anak masa tu. Now bonding layan alahan😂.

sama mcm saya preggy kali kedua nie sangat2 selesa kadang lupa diri mengandung sbb tak rasa apa.. sampai la 26 week sbb baby dah aktif bergerak klau tak masih rasa mcm biasa je..alahan pon tak sangat...lain anak lain rasanya..yg 1st teruk alahan...saya pon selalu pikir macam2 seblm nie...alhamdulillah checkup ok je..

Saya pun rasa macam tu awal awal, rasa takpregnant hahah pastu rasa mcam nak je scan hari hari tengok perkembangan baby 😂 then start 18 /19 week camtu baru la rasa lembut lembut menendang dalam perut. Alhamdulillah. Jangan overthinking okayy, baby okayy jee tu dalam perut 😉😉

Sis nak scan swasta pun boleh je. Sonobee murah murah dalam rm28 je. Scan je utk tenangkan hati. Sy masa first pregnant pun, 2 minggu sekali mesti scan sbb hati tk tenang. Bila dah dapat rasa baby gerak dlm perut baru kurang sikit pergi scan. Kalau tk seminggu sekali pun saya boleh g scan 😂

Sy paham perasaan awk tu.. masa sy prgnt perut sy kecik je..lepas je fasa muntah2, terus xde rasa apa.. sy rasa sy prgnt bila da rasa baby tendang.. kalau sebelum tu krik2 je rasa..kalau awk risau ,blh scan dekat klinik swasta..kalau dekat kk biasanya doc xlayan..tapi cuba la tny kot2 boleh…