Jeluak Susu

Kenapa baby sy 2 minggu selalu jeluak susu byk dan perut kembung, fm dgn df pun dia jeluak jgk? Risau takut dia tersedak, kadang2 batuk dulu baru jeluak byk 😭😔 #firstbaby #firstmom

9 Các câu trả lời

sy pnh share ttg ni dahulu dkt wall sy.. disini sy sharekn link ttgnya hrp dpt mmbntu puan..ttg kembung nnti stiap kali lepas mandikan anak sapu minyak telon dkt perut bby .belakang bby .dkt kaki bby ...kalau dh direct bf tgk anak dh kenyang xpyh bg fm .nnti overfeed ank..sbb bby perut kecik je ms bby ni..kejap je dia akan knyng minum susu bdn sbb susu bdn senang hadam.. dan kena jg waktu mnyusu shj..mcm bby kena jg stiap sejam pnyusuan dia..evry 1 hour bg dia susu... atau 2 jam skali...ms awl ni mmg renyah n penat..nnti lelm br kita rs ok dan xpenat..sbb wktu mnyusu tu makin lm makin lm gapnya.mg dpmudahkan segalanya..aamiin https://community.theasianparent.com/q/jeluak-regurgitasidoktor-baby-saya-kerap-jeluak-ni-boleh-tak-beri-ubat-u/1167931?d=android&ct=q&share=true

Kadang baby tak telan susu habis sebab tak berapa reti telan lagi. Susu last2 tu kadang berkumpul je dalam mulut dia. Baby awk batuk then jeluak kan? Sebab dia batuk dan tersedak susu yg terkumpul dalam mulut tadi. Sy selalu lepas sendawa kan sy masukkan kain/ pembersih oral dalam mulut anak untuk serap susu yg tertinggal. Kadang sy baringkan mengiring biar susu yg tertinggal meleleh keluar sendiri. Kadang kalau kita tertekan perut dia kuat sikit pon dia boleh batuk n muntah sbb tgh kenyang sgt. So boleh baringkan dia tinggi sikit dan hati2 jgn tertekan perut or dada (bg dia bersandar dan relax) Macamtu je la.. awk buat la yg mana sesuai untuk anak awk

usia baby? tu bermaksod baby awak overfeed. setiap kali habis menyusu awak ada sendawakan baby tak? awak bagi susu fm waktu bila? selepas baby directfeed ka? sekali bancuh berapa oz? kembung ni byk sebab. cara lekapan baby salah. baby hisap angin dari botol susu tu pon boleh sebab kan kembung

1) lps susu, sendawakn baby 2) lps sendawakn jgn trus bg baby baring.. pegg dulu baby.. 3) baringkn baby mngiring 4) lps mndi, sapukn mnyak telon kt perut & tapak kaki 5) buat exercise cycling & urutan i love u

normal sis ..ank sy dulu smpai 6 bulan jeluak susu ..doktor kata normal je ..kalau kembung tu elak goncang botol kuat2 ..sbb buih yg terhasil tu boleh punca kembung

normal dik.. bayi mmng normal jeluak.. nt makin besar makin hilang.. jgn overfeed sgt..

12mo trước

anak puan jeluak byk ke

bagi sendawa keluar angin lepas menyusu.. tepuk belakang dn gosok perlahan

Mcm baby saya.. walaupun dh burp kn, tetap juga jeluak. Doc cakap normal

Overfeed ke sis