First time mom journey

🤰🏻 Kenangan seorang ibu Anak Pertama 👱🏼‍♂️Suami teman bersalin? Tak (teman sampai depan pintu operation jeh) 💉Normal / Czer? Emergency czer 💊 Induce ? Induce belon 🤔Tau jantina sebelum baby keluar? Ya 🧾Tarikh Melahirkan 26/3/2024 🕣Waktu melahirkan 17:50 / 5.50 petang 🗓Minggu keberapa lahir? 39week tapi dalam buku tulis 38w sebab admit masa 38w 🤮Morning sickness? First trimester 🤤mengidam? Tak 👶🏻Jantina baby? Baby girl 🕰Berapa lama tahan sakit contraction? On off selama 4 hari ⚖️Berat baby? 3.12kg 🏩Tempat lahir Anak? Hospital Sungai Buloh 💝Nama anak? Irdina Pengalaman pertama , kebetulan due dalam bulan Ramadhan (1 April ) tapi masuk wad awal sebab baby kurang gerak masa 22/3/2024. Puncanya saya dehydration. Cuba2 puasa , bila tak tahan betul2 baru berbuka . Doktor suggest induce belon sebab dh sampai tempoh matang dan kurangkan risiko baby meninggal dalam perut . Saya bincang dengan suami dan setuju untuk induce . 23/3/2024 - masuk drip air 2 botol sebab baby masih kurang gerak . Doktor tolong buka kan jalan sebelum masukkan induce belon. First day dah trauma . Hmm tapi saya redha . 24/3/2024 - dah 24 jam belon tk jatuh , doktor keluar kan , ada bukaan 4 cm . Tapi labour penuh, kena tunggu sampai sakit betul2 baru dorang tolak labour .atau ada bukaan besar lgi. 25/3/2024 - masih 4 cm tapi dah trauma sangat2 kena seluk jeh ... Penat jalan2 wad , sakit badan , jauh dri suami . Nak nangis je rasa . 26/3/2024- ada bukaan 5 cm Alhamdulillah syukur sangat2 ... Bagitau suami ada progress ... Ptg pukul 4 camtu check ctg baby aktif sangat tak sabar nak keluar doktor kata . Cek bukaan masih 5cm tapi doktor kata kt laluan tu dia rasa tangan baby , bukan kepala . Jadi kena emergency czer . Doktor call suami , suami terus datang . Saya ni cengeng orangnya tapi tak pernah nangis depan orang sepanjang kt hospital. Nangis depan suami jeh. Sebak betul rasa , tahan air mata . Sebab malu nk nangis depan orang n tknak drama . Saya pon buat2 gagah jeh depan nurse2 n doktor gelak2 . Suami teman sampai depan bilik Operation. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Lepas tu start la tak tidur malam muntah2 🥲😐 baby takde dekat saya , serba salah dengan nurse kena jagakan sepanjang malam . 27/3/2024 - Pagi tu dorang tolong saya buang pad... Masih muntah tapi saya minta baby sebab serba salah sangat2 n saya insecure takut orang ingat saya ngada2 . Gagah la tunjuk kuat , berjalan tukar pad, g tandas , tukar lapik tilam . 28/3/2024 - Dah boleh discaj 🥰 Alhamdulillah. Cakap dengn suami mental saya dah koyak sekoyak- koyaknya 🥲 Tak mampu dah nak berjuang . Tiap kali ingat memang menangis. Mahal sangat2 pengalaman ni . Rezeki juga dari hari pertama sampai hari ke 7 anak takde kuning. Semoga anak saya dikurniakan kesihatan yang baik 🥰

2 Các câu trả lời

Pengalaman kita lebih kurang sama jer,tapi saya hari ke 4 tu masuk labour room doktor tolong pecahkan ketuban.Sebab dalam 4 hari bukaan cuma 3 cm jer.Kandungan time tu baru 37 week 4 day.Tapi masa dah masuk labour hari ke 4 kandungan dah 38 week.Tapi dlm buku doktor tulis 37 week.Masa masuk labour room doktor masukkan ubat bagi kontraksi jenis drip.Sakitnya allah jer tau.Sakit teramat sgt.Tapi laluan cuma buka sampai 5 cm jer.Baby dah stress dan CTG dah tak cantik.So jam5 lebih petang tu emergency czer saya sendiri sign borang,sebab takut baby lemas.Baby lahir jam5.48 ptg tanggal 14/02/2024..Baby girl berat 3.12 kg.

Syukur