HB

Hi, kandungan saya daa 5 bulan, tp hb makin drop, semalam daa kena bebel gan dokter. Haha, sebab tak makan ubat zincofer tu sebab memang tak bole telan. Bole bg idea tak camna nak naik kan hb dengan Cepat tanpa makan ubat tu. Tq mommy suma. So disebabkan ada anaemia sy kena gklinik 2 minggu sekali. ?baby pun kecik. ?

100 Các câu trả lời

sama gn sy anemia dr anak sulong smpi kehamilan ke 6 ni emmm makan ubat tp x naik2 pening dh kepala..mcm2 cuba air jus buahan2 lah syran hijau eh mcm2 lah

Mkn ubat tu mlm sis dgn jus or air yg berperisa. Nk tido bru mkn. Sy xpnh mkn waktu siang. Susu kurma mmg wajib sy minum. Hb xpnah bawah 11. Produk soya jgn minum ye

5y trước

Nurse n doc mmg larang produk berasaskan soya waktu preggy. Hb blh drop n effect pada baby. Susu sgt2 digalakkan. Tp bukan susu yg tgi gula. Fresh milk lg bagus.

Sy byk kan makan bayam dan hati..hati tu 2-3kali sy makan dalam seminggu.. syukurlah.. sejak sy makan tu, hb sy naik dari 7.9- 9.4(skrg) sedikit demi sdikit..

Sama mcm saya sebulan kdg2 sampai 3x g klinik lg2 awl2 aritu saya ada cyst fgn pakar lg..ubat zincofer tu dah naik jd 2 biji kene mkn hb cm tu jgk...

Sy pun sama, bau ubt pun dh Muntah. Lpas setiap pgi amalkan minum susu dan amalkn mkn buah jmbu batu, Alhamdulillah hb sy sampai hrini normal lgi.

Sya mnum ngn jus oren..kna mnum jgk la tdk hb xmau naik..sian kt bby..pastu bnyakkn blend brokoli buat sup😋..hb naik bnyak jgk dri 10 -12.5😉

Sy mkn iberet ngn jus Oren Tropicana twister setiap mlm sblm tdo. Setakat ni, Alhamdulillah hb naik. Skrg dh 37w 5 d,hrp hb maintain smpi bersalin

Boleh try makan iberet, sis. Utk gantikan zincofer tu. Beli kt farmasi. HB rendah mmg bahaya kat ibu & anak, sbb tu doc membebel kt sis...

Sis try susu kurma farm fresh tu... Makan bayam, jambu batu,hati ayam, makan limau... Atau buat air limau kasturi tu... Dgn amalkan vco

Hi, i sarankan you bagitahu doc.. mungkin nanti doc boleh tukar ubat lain.. i pun sama kes macm you.. doc tukar ubat iberet..