Suntik 2 bulan & bulan2 seterusnya

Kalau baby suntik 2 bulan/bulan2 seterusnya, lepas jarum tu baby akan demam ke eh? Risau. Nak buat macam mana & apa lps suntik tu supaya tak demam atau apa-apa? #firsttimemom

15 Các câu trả lời

ikut antibody baby sis . ada yg demam ada yg tak . klu demam jgn pakai kan dia baju pakai kan pampers saje . klu nak tido malam pakai kan baju bintik bintik je . jgn tuam apa apa dkt tmpt cucuk yaa . mandi mcm biasa tkyh kerapkan mandi . klu rajin amek kain basahkan lap satu badan dia .klu mandi tu perah dgn air lemon . inshallah kebah . cool fever baby letak dkt atas dahi dgn blkg bdan dia . demam selalu 1 hari . selalu pantau suhu baby .mommy jgn risau klu demam kena cucuk tnda nya ada interaksi baby tu 🫶🏻

2mo trước

baiklah terima kasih banyak 💙

Tak tentu. Bergantung pada penerimaan baby waktu tu. Awak boleh rujuk dalam buku kesihatan anak. Ada info untuk baby selepas vaksin. Kalau cara saya, saya get ready thermometer, paracetamol (doktor akan prescribe), Kool fever, warm lemon bath. Sepanjang anak saya lahir sampai 2y6m (still ongoing vaccination schedule), anak pernah demam sekali je. Cranky phase tu ada sebab anak tak selesa kat bekas vaksin tu. Jadi bengkak tapi yang ni pun sekali je. The rest Alhamdulillah okay just pantau saja.

2mo trước

baiklah terima kasih banyak 💙

Anak saya alhamdulillah dari umur 2 bulan cucuk sampai la sekarang setahun 6 bulan tak pernah la demam ke apa . Syukur Allah mudahkan ☺️ . Cuma tiap kali lepas cucuk saya akan tuam sekeliling tempat yang kena cucuk tu dengan air suam . 2@3 hari juga buat macam tu sebab taknak bagi ada ketulan tempat cucuk tu . Yang leganya setahun 6 bulan ni last cucuk dah . Lega rasa , kalau tak ibunya yang takut lebih tengok anak kena cucuk . 😅

Slalu sy buat , lps suntik bagi mnum susu lps tu bgi dia tdur kjp , bgun kan lap tmpt yg kena suntik tu dgn air suam , lps tu susukan lgi, tggu 15minit atau 20minit lps myusu bgi mnum ubat paracetamol yg dri klinik tu . Pakaikan baju yg soft and warmkan bdn bby tu dgn pelukan semasa tdur. Alhamdulillah tak akan demam n tk meragam . Btw im 1st mom :)

Ada yg demam ada juga yg x demam.. x blh elak juga pn bergantung dgn badan baby sendiri.. apa sis boleh buat sblm & selepas jarum pastikn baby rehat tdur scukupnya, bgi mnyusu byk & lpas jarum nti blik mandi terus.. ada klinik yg dorang terus bgi ubat demam tp ada juga yg x.. nti klu baby demam suhu x turun2 juga g klinik minta ubat

2mo trước

baik terima kasih banyak 💙

Anak saya cucuk 2,3,4 balik demam tapi semalaman sahaja . Cucuk 5,6 tak demam dah . Masa dia demam tu saya letak je kain basah lap lap setiap 2 jam . Setiap 2 jam juga cek suhu . Cuba lepas balik klinik terus mandikan baby . Masa cucuk 5 bulan saya buat mcm tu alhamdulillah tak demam .

2mo trước

alhamdulillaah baiklah terima kasih banyak 💙

x tentu, ikut badan baby, ank sy dua² lpas cucuk x demam, tp sbelom nk smpai tarikh next appointment tu, ttiba demam lah, batuk lah, selsema lah.. kitanya malas nk brurusan dngn doktor², mlas nk tukar tarikh lain.🫠🫠🫠 tp begitulah kehidupan 🤭

2mo trước

baiklah terima kasih banyak 💙

ada baby xdemam. ada baby demam. bergantung pada keadaan baby. sy lepas anak kena cocok sapu minyak angin di luar kawasan kena cocok tu, bukan tempat cocok ye. nk elak dia rasa xselesa. tpi xbgitau Misi tkuk nti kenapa bebel 😅

2mo trước

baiklah terima kasih banyak 💙

Dia bergantung pada individu. Saya ada tengok video doc Malar pasal hal ni. Act lepas cucuk kalau anak demam tu perkara biasa. Dia kata itu bermakna vaksin tu bertindak balas dengan immune system anak.

tak tntu depends pd tahap daya tahan bdn ank..stiap ank daya tahannya berbeza.. kekdg demam sehari tu je..kekdg ada anak demam smggu br ok balik