Jumpa O&G minggu ke 32 week

Jumpa O&G untuk tentukan kelahiran normal atau ceasar..apa dia buat & berapa lama ya?

4 Các câu trả lời

3mo trước

Terima kasih 🌹

scan untuk tengok position & saiz baby etc. mostly dia akan check rekod kelahiran dulu, sebab apa csec, doktor belah macam mana, dah berapa lama IPI etc. then dia akan bagitau pros & cons each option spesifik untuk kita, advise mana yg dia rasa lebih sesuai untuk kes kita. then kita kena decide nak option yg mana.

4mo trước

ya in the end keputusan kat tangan kita. sebab tu seeloknya study dulu pasal VBAC vs repeat CSEC ni sebelum jumpa doktor. supaya nanti bila jumpa doktor kita tahu nak tanya apa and boleh bincang sampai betul2 faham apa risiko & benefit both options.

check urine, scan ultrasound dan consultation..nanti dia tanya psl past pregnancy, perancang keluarga, etc. dia tanya dlu pndpt ibu nk bsalin mcm mana..nanti 35w akn ada appt kali ke 2 utk final decision.

4mo trước

1st jumpa tu cuma nk rekod past pregnancy saja. nanti 2nd jumpa tu dktr akn tgk keadaan kndungan yg terkini..and buat final decision sama ada awk nk cuba bsalin normal atau book tarikh elektif czer. xde apa pun nk ditakutkan sbnrnya. if nk normal..blh tgu smpai edd. klu nk czer dktr akn book tarikh..slalu by 38w bersalin.

sy kne refer o&g sbb scan kat kk saiz dan berat bby agak kecil. bila refer, doc scan mmg kecik n kurang berat bby. sy ada gdm dc. bby pun masih songsang 35w. then, doc decide bg trikh trus utk czer pda 37w.