Rasa letih

Ibu2 Mnta kata2 semangat ble,,akhir2 ni sy rsa burn out sgt,dsbbkn husb balik kerja sllu ckp 'org lain ada ank smpt je masak buat kerja rmh'+ 'dduk rmh xbuat apa'...sy bkn sngja,tpi ada masa sy mmng btl2 xsmpt,bby 7 bulan xnk berenggang langsung + bf kuat.,sy da letak walker ltk bwa,bgi toys pn bby nngis mcm kena cubit mmng xnk berenggang langsung smpai sy rsa letih,bnyk kali da jelaskn dkt husb tpi nth la mcm sma je..yg teruknya setiap kali husb dkt nk balik kja sy rsa stress sgt2 smpai bising kepala otak sy mcm gaduh dgn diri sndiri n rsw klw smpai buat yg bukan2..kesian kat bby jgk gara2 sy stress ada termarah bby smpai sy nngis sbb rsa bersalah padahl bby xbuat apa pn cuma xnk berenggang je dgn agk aktif nk bljr bdiri.

27 Các câu trả lời

Sama macam baby saya..masuk 1 tahun ni baru lega skitt boleh nerwnggang skit sebab dye dh boleh berjalan..boleh la tinggal kejap2...Suami sepatutnya kena faham bini..For me lah,baby yg perangai cam gini ni...terpaksa tunggu dye tido baru la boleh buat keje slow2...kalau saya,suami balik keje baru boleh masak..kalu xsakit jiwa dibuatnya sis..🤣🤣

6mo trước

Semoga sis diberikan kemudahan & kekuatan everyday...👍🏻😊

aduhai, suami sis buat sy baran... dr awal lg, mmg sy da tunjuk, sy x same dgn perempuan lain hatta dgn adik beradik sy sendiri pon, bia nk kate sy lembik skli pon, alhamdulillah la, suami xde sebut bende yg menyakit kan hati,..time cuti, suruh dia take over sis,. gerammmmm pulak dibanding2 kan

sis kne ajar sikit suami sis tu, weekend atau hr dia cuti awk bg dia urus anak. sy buat mcm tu sbb stress ms dia kerja sy urus semua. hujung mgu sy biar je dia rse mcm mne hadap prngai anak dia. biar suami tau yg jaga anak penat. anak ngis time suami jaga pun sy buat pekak, pandai2 la dia pujuk atau hndle anak tu.

Hubby sy biasa outstation kj offshore, paling lame sebulan.. Sy ade anak paling kecil 2 tahun lebih pon susah berenggang .. Asyik nk berdukung je. Kalau tak die menangis jerit2 macam ke dera.. Tu pon dh rase penat Sgt urus anak dan rumah sesorang.. Boleh hubby tak fhm mmg sedih.. Semoga sis terus tabah 😢

Share je tiktok2 yang mak2 burn out, sampai die reply stress la hari2 ngadu bende sama, lepas tu reply balik emoji gelak. Biar die hadam sikit, penat jadi mak macam mana, jaga anak lagi, settlekan anak lagi. Dan doa la semoga die lembut hati nak jugak tolong handle anak bagi susu ke ape ke

Faham. Expectation suami pada wife yg housewife tu mmg mcm tu, esp jenis yg tak memahami. Kata2 dia menyakitkan hati je. Tapi rasanya awak dah kena train anak utk berenggang sikit. Seperation anxiety kalau dibiarkan sampai 2 tahun pun ada.

6mo trước

mybe sis blh letak baby dlm buai skjap masa dia mamai tu supaya sis blh buat kerja. nnt dh settle angkt letak bwh semula.

dia jgn fkr duk umah anak kecik, mcm xda kerja..tmbhan ank yg payah berenggang ni lg sush sikit nk buat krja lain.. ap slhnya dia beli mknn dri luar,atau balik trus masak sj.. bantu2 isteri, istri yg duk umah ni lg byk stress nya..

6mo trước

Betul tu. Suami saya macamni. Balik kerja dia masak atau dia jaga anak baru saya masak. Kalau dua dua penat beli je or makan kat luar.

dah alang2 dia ckp "duduk rumah tak buat apa" tu, cuba bg dia rasa jaga anak seharian kt rumah...sis plak acah2 keluar p kerja. bru dia tau langit tggi ka rendah. Org takkan fhm selagi tak rsa sndiri dan tak berada kt tmpt kita.

ya allah trima kasi semua..setiap komen ibu2 kat sni btl2 beri sy smngt.insyallah sy cuba utk kuat..selama luah kat husb xprnh rasa d fahami..bila luah kat sni..alhmdullih sesama ibu jgk yg ble fhm kn..trima kasi

6mo trước

sya cadangkan sis rakam setiap saat sis kat rmah.. bagi tengok suami sis mcam mna anak sis xnk berenggang bila sis nk buat krja.. klau dy x fham jga, sruh dy jaga anak sehari, sis pegi la me time dekat pasar atau mall skjap.. tngok dy penat ke x nnti.. jngan belembut sngat ngan suami ni sis.. kadang kita dah luah kat dy, dy mmang xnk dngar.. cuba bagi dy rasa apa sis rsa kt rmah tu.. baru dy tau penat 24jam kat rmah cam mna💪💪💪

Sis, seek for help. Kalau ada nearest sedara mara yang boleh tolong, minta tolong dgn diorang. Semoga suami sis buka mata tentang keadaan sis yang sebenar & urusan sis dipermudahkan 🤲 Jangan pendam ye