ujian apakah ini

hai sy bru abis berpantang, dlm msa pantang sy slalu rsa lost, menangis bila xbole handle bby nangis, dgn luka caesar yg buat sy rsa susah dh kendalikan bby mula2 tu. nasib ada fmly yg tlg sy tgk2 bby. tpi bila dh balek stay berdua ngn husband, prsaan tu dtg balik. sy jadi stress ngn kja2 rumah, handle ank kcik lagi, kjap2 sy nangis kjap2 ok. bila husband tgk keadaan sy cmni dia kta sy xlyk jadi ibu, xlyk handle budak kcik, utk apa sy mnx Allah bgi zuriat klau sy xbole nk jga. sy rsa down sgt2, sy syg kan ank sy, tpi lam msa yg sma rsa down ngn sikap suami yg seolah2 mmperlekehkan sy dan kta sy xbole nk brdikari jga ank sorang dri. tlg sy, sy buntu.

18 Các câu trả lời

first of all, suami bantu x sis jaga anak? saya pon down dengan kata2 suami yang menyakitkan hati. suami xde la kata xlayak jadi ibu, tapi benda lain. still menyakitkan hati 🥴 kadang saya bidas je ayat dia, boleh ke jaga anak macam saya jaga. saya memang xharap suami jaga sebab dia xsuka bunyi budak nangis. nak suruh saya kerja, tapi risau nanti hantar kat pengasuh. caj pengasuh pon bukan biasa2 saya tengok area saya ni 😂 saya kerap tanya suami, mampu ke kita nak bayar pengasuh, kalau awak betul2 nak saya krja 😂 kadang, laki ni pakai sedap mulut dia cakap 🤷‍♀️ dia selalu kata pompuan ni cakap xfikir dulu, sama je dengan diaorang. asal nama manusia, memang la bukan semua sama, tapi ada juga yang sama 🤷‍♀️ setiap orang ada yg mampu jaga anak, ada yang x. saya faham bab tu. tapi sis, sis kena kuatkan emosi sis. jangan give up. anak saya pon kuat nangis. jangan malas cari punca masalah dia nangis. bila sis dah tahu, sis dah boleh handle anak sis. macam saya, anak saya akan nangis sebab lapar, bosan sebab duduk sorang2 dekat katil(mak dia mandi 🤣) dan nak tidur. mostly, anak saya akan nangis sebab ngantuk sangat dan xkena cara style dia nak tidur. kalau xkena lagi, dia akan menangis dan menangis. saya memang fedup la 🤣solusi saya dekat anak, saya biar dia nangis seminit dua, dodoikan balik atau tepuk ke, cuba la style mana yang pernah tido kan dia, lepas tu mesti tido sebab dia dah penat nangis plus ngantuk. sabar ye sis. dugaan jaga anak ni memang mencabar, kena sabar banyak. tapi kalau laki macam mencurah minyak ke api, itu memang cari nahas hahahaha 😂

2y trước

dah 2 tahun dah anak. usia perkahwinan pon dah 3 tahun. dah kental dan pandai melawan dah saya, HAHAHA.. Husband xde dh mcm saya kata dua tahun lepas. sebab saya dah bertindak asap dri makan hati dalam. jangan bagi suami lepas tangan jaga anak. jangan bagi dia rasa senang dan xpernah rasa mcm mana susahnya jaga anak. saya lepas bersalin, ada jugak apt dengan kk bahagian diabetic. saya memang suruh husband pergi kerja lambat sikit, sebab saya nak pergi kk. at the same time, itulah me time saya. kadang saya lajak sikit pergi family mart ke, Cu ke.. makan2 dulu. tapi xde bagitahu dia 🤣🤣 masa memula suruh dia jaga, memang wasap saya setiap setengah jam bila nak balik HAHAHA. Lama2, xde dah dia suruh balik cepat. saya buat bodo je kalau dia suruh balik cepat. habis apt pukul 9 tapi smpai rumah 11.30 😂😂😂 suami kena juga jaga anak. kena tahu handle anak. semua mak je nak jaga, amboiii.. hempuk jugak dgn kuali kang. bulan 10 ni adiknya keluar pulak 😂🤣 alhamdulillah, husband xde dh perangai

Kejamm lh kalau sy kena ckp bgtu sama laki sndiri tapi dlm hati je lah mampu buang kata2 geram maki2 camtu 😭 padahal kita x nak pun.. Aduhh.. Laki x boleh lah ckp mcm tu.. Penat tau bini buat kerja semua tu dgn luka ceaser blum sembuh. Masi belum bebulan bulan lagi.. Elok dia tu balik awal dari kerja utk tgk2 kan isteri dan anak yg berada d rumah.. Sis jgn bt byk keja rumah tu. Mcm sapu2 sgt rumah tu xpyh sgt. Sis jangan fikir nk beharap sgt perkara itu ini berlaku mcm yg kita nak. Sis fikir je psl anak n ksihtn sis. Bt masa ni xda masalah rumah x jaga sngt. Biarlah rumah tu steady begitu susunan dia.. Sis stres tu.. Sis x boleh stres ya.. Sis x boleh juga biarkan diri sis tak terasa happy.. Sis jgn sorang2 juga bila d rumah tu.. Melainkan sis bila masih perlu rehat dan tidur, itu sesuai lah tidur dgn anak yg sdg tidur d sblh. X pyh bagi asing tidur buat masa ni. Jgn jauh2 katil dgn anak. Tu yg susahh tu.. Luka ceaser dgn luka bersalin normal tu lebih kurang saja perlu di jaga.. X kira dah habis pantang ka mcmana, bdn kita masi belum berapa sihat. Laki niiii yang kena tengok2 keadaan bini dan anakkk.. Yang nak bini yang jaga sorang2 tu kenapaa, anak kw jugakkk tu. Bagi dia baca nii biar dia faham sikit psl tanggungjawab tu.. Please faham bini sikit.. X nak faham, dia yg perlu fikir tanggungjawab dia. Bukan psl kerja kat luar tu ja.. Makan minum sebolehnya buatlah utk sang isteri Juga.. Jaga lah dorang x kira sampai bila2..

eh suka hati kata x layak jd ibu.. ingat sakit czer tu blh hilang mcm tu je? sabar dear.. sy dulu pun mcm tu walaupun bersalin normal.. masa pantang kat rumah mak siap terbayang n membuak2 rasa nak campak baby.. tp cepat2 istighfar pastu nangis sorg2 sbb terlalu stress awak abaikan je apa yg suami awak cakap.. awak fokus je kat baby n diri sendiri dulu. pasal kerja rumah tu buat mana mampu je.. kalau blh minta suami tlg buat kerja rumah alhamdulillah suami sy membantu dlm kerja rumah tp sgt jarang sbb kerja x menentu n jrg ada kat rumah. yg penting awak jgn berharap suami tlg sbb nnt kalau dia x tlg, sendiri yg makan hati then makin stress pulak.. try buka zikir2 ke.. InsyaAllah membantu. zikir hafiz hamidun pun ok sbb tone dia lembut banyakkan bonding time dgn baby, cuba abaikan mulut2 negatif, jgn abaikan diri sendiri (sambil2 tgh susukan baby tu layan la cerita korea, hindustan atau drama yg awak suka..) Allah Maha Tahu apa yg terbaik utk hambanya dan Allah uji hambanya sesuai dgn kemampuan.. sesiapa yg kata xlayak jd ibu tu, dh tu dia layak la jd ibu/bapak? yg penting awak kena cuba utk keep positive.. abaikan mulut2 yg minta kne cili tu.. bila ada hari awak rasa sgt down, abaikan je kerja2 rumah tu.. layan diri sendiri n anak je ok 🤗 dah dah.. xmo sedih2.. senyum n start your day with positive mind :)

3y trước

insyaallah tq sis

Same goes to me! I pun emergency czer. Balik balik rumah memang sedih, tengok perut sendiri. I pantang dekat rumah mertua. Lagi sedih bila mertua ada argue pasal susu badan i. Setiap kali dia nampak i menyusukan baby, dia mesti tanya “ada ke susu nya” dengan nada yang mcm i tak berapa boleh terima. I touching sangat. Sampai beli formula karihome for my daughter sebab takut dia tak cukup susu. But luckily my husband banyak sangat tolong i bab penjagaan baby, rumah, and all. Alhamdulillah. Even at first tu, i nangis nangis, dia tak faham. Dia cakap kenapa nak nangis. Haha But then, now i dah okay. Okay sangat. Kenapa? Sebab kita berbalik kepada Allah. Even i belum habis pantang. Let say macam susu badan, susu badan ni konsep dia demand&supply. Tak ada istilah susu tak cukup or susu tak ada. And kena sentiasa positif. Even kita tak kuat. Kalau rasa husband tu tak boleh jadi penguat kita, look for our parents (jika masih ada) or else, kawan kawan kita. Kalau taknak share masalah keluarga, borak sesuatu yang happy untuk kita keep our mind happy. I hope you are doing fine now. Memang emosi tak terkawal time time sekarang. But sentiasa ingat Allah. Kuatkan diri untuk anak. Suami letak tepi dulu. Sebab diorang tak akan faham apa yang kita lalui. ♥️

3y trước

alhamdulillah rzeki sis dpt suami yg supportive, mak mertua xpa jnji suami bgi sokongan moral

Saya Faham perasaan sis.. Saya pun time Pantang Mak jaga.. Stress dalam Pantang. Mak blh Jagakan baby. Bila dah habis pantang Dan baby 3 bulan mak balik Kita sendiri yg handle baby. Mak sy selalu pesan Bykkan berzikir Dan berdoa.. Minta Allah Lembutkan hati suami . InsyaAllah Allah Bantu.Sy pun baby dah 6bln..Kdg baby Okey. Kadang Dia merap/menangis. . Anak sulung juga, walaupun saya bersalin normal, stress tu Ada.. Cuma Rileks... Buka ayat-ayat Quran+zikir,Sy pernah je gaduh ngan husband,pernah juga husband lemparkan kata2x mcm tu.. Bg saya first baby, Dia Masih blm matang, berbeza ngan kita, lepas baby lahir.. Kita automatik lebih matang dari suami.. Tapi Alhamdulillah skrg doa dimakbulkan dia Dah matang, Dah nampak perubahan Dia/suami. Walaupun suami bertugas siang.. Dia Bantu saya mandikan baby sblm pergi kerja, jadi masa tu la saya siapkan masak, membasuh baju. Bila suami Dah pergi kerja, masa tu la saya ambil peluang rehat Sambil jaga baby. Waktu malam suami balik keja, giliran suami jaga baby, main Sambil dukung baby, saya ambil peluang rehat sekejap. Yang penting Sis kena Bykkan doa. Jangan berhenti berdoa. Time Memasak Nasi /lauk/air minuman Baca doa lembutkan hati utk suami.ada doa Tu blh search dalam goggle,InshaAllah Allah permudahkan

3y trước

baik, aminnn. sy cuba positif slalu

saya dalam pantang n selepas pantang smpai hari baby 4 bulan baru emosi saya stabil.. anak First deliver normal n yg no secara czer.. ada satu hari Tue baby no 2 baru 3 bulan hubby keje malam n anak no 1 kecik lg 1 tahun 4 bulan menangis tak bhenti Plus baby pun nages.. saya pandang baby rasa mcm nak campak je dia suh diam... then saya pndang balik 2 anak saya.. saya mengucap panjang saya msuk kan yg baby dlam buai n si abg saya letak dkat peha smbil zikir.. saya paham lpas pantang kita kena ada support husband n environment.. saya kdang2 rsa memberontak dlam diri sbb pening tgok anak.. then saya realize.. kita ibu tido tak ckup, bdan penat n skit czer lgi.. saya cadangkan bila baby tido pg sis pun tido skali keje Rumah tolak tepi dlu Just Masak je dlu untuk tnaga kita nk breast feed.. in sha Allah ckup tido n rehat.. sis akan jmpa balik diri sis.. suami kdang2 tk pham kita sis.. so.. kita ikthiar bantu diri dlu Plus sis cuba crita kat parents apa sis rasa.. in sha allah.. slow2... sbb saya pernah rsa juga

Amboi mulut suami tu! Ni klu buat sambal belacan, letak extra extra cili padi! Kita ni jd isteri jgn jadi isteri mcm dlm filem2 sedih melayu. Bkn nk ajar jd kurang ajar dgn suami. Tetapi lelaki zaman skrg, kna raise ur voice for them to listen. Dia ckp mcm tu... U cko balik. Ngkau tu yg x layak jadi bapa apatah lagi suami. Psl bodoh sgt. Dia igt jaga anak ni kerja isteri sorang. Ehhh!! Kpala bangang! Mengandung penat sakit semua dia x perlu lalu. Free2 tggu anak keluar je. Hbs tu dia igt tggungjawab dia ape... Main cak pung cak pung dgn anak je? Dia igt isteri dia org gaji ke? Penat konon cr duit utk anak isteri? Dia ckp x layak dibagi zuriat? Ckp blk kat dia... Betul ckp abg kut. Rs lps ni Allah bg 1 je anak kut klu suami sy msh u... Psl u awal2 dh mnta berdoa mcm tu. Dik, jgn nak bersedih duka lara mcm cite melayu ye. Raise ur voice. U blk kamoung 1 bulan suruh dia urus anak tu semua sorang2 and buat semua kerja rumah sndr.

Kalau lah boleh record sora ni hahaha.. Sy sndiri prnh kena cakap laki dia cakap mcmna lah nk jadi ibu kalau x boleh buat semua tu.. Masa tu sy x hairan lah sngt sbb sy sedar sy masih baru dgn semua perkara tu semua masa tu. Dan bukan sy saja, dia pun. Tahu dia pun tertekan kalau sy tertekan tapi jgn lah smpai ckp mcm tu kan.. Kita ni perlu kena support. Tapi apapun sis dgn hsband kena kerjasama ya.. Laki sis tu yg kena ubah perangai juga jngn hentam mcm tu saja. Dia nmpk kita xdpt urus diri sndrii, cuba dia d tmpt kita.. Hahh! Kan sendiri stres.. Tgh malam minta kita cepat2 pegi tandas.. Mana lah nak laju2 kalau kita sndiri belum cukup sihat tubuh bdn dgn hormon bdn tu.. Wlpun dah hbis pantang, tetap masih sama.. Sis cuba minum esp shaklee, dia bagi tenaga n baikkan hormon sikit. Xpalah mahal sikit tapi selalu kalau kita ada benda yg boleh tahan harga n berbaloi ni,dia buat kita jadi fokus sikit buat kerja yg kta nk buat.. Hehe

Sabar mommy. Nak besarkan anak mmg ada dugaan. Kita nie as isteri n mommy, kena belajar jadi kuat tuk hadapi smua ujian nie. Bila dan berdua dengan suami, suami kena tolong isteri. Mommy kena belajar sesuaikan diri dengan ada baby. Set dlm kepala, bangun pagi apa nak buat. bila ada baby kita kena terlebih rajin. Masa tu penting, bila baby tido kita kena bangun awal settle kan kerja rumah ie kemas, basuh kain, lipat kain dan masak. Ambik peluang baby tido kita settle kan smua kerja rumah. Minta tolong suami jgak tengokkan anak. Kena positif selalu dan jgn terasa down bila suami ckp mcm tue. Take as a challenge utk diri sendiri. Rutin saya hari2 bgn pg dan make sure smua kerja siap sebelum saya pergi kerja. Im working mum, but still blh buat smua kerja rmh ie masak, kemas rumah, basuh kain dan jaga anak. So dont give up, demi anak mommy.

u dlm fasa adapting to ur new life.it takes time dear.nak adjust something new in our life mmg susah n mncabar.most moms alami bnda ni.sy trus trng ckp sy bkn supermom yg perfect bole handle semuanye.its ok kalau u x bole nk handle everything.i sndiri ada baby skrg.i cuma buat apa yg i bole je..klu x sempat nk msk i order je.laundry apa semua i buat bila baby dah tido.n ur hubby sepatutnye supportive sikit la.dia x rs apa body u rasa.minta dia fhm.bkn mudah jaga baby.mcm hubby i dia sndiri ckp dia x bole buat apa yg i buat.so at least dia understanding.rumah brsepah mcm reban ayam pun dia just ketawa je.sb dia fhm ank dia mcmna.take a deep breath bila u rs u mcm lost sgt.relax je.hal2 rumah xpe abaikan je dulu.ada ms u buat k.take care sis.