Air Susu

Hi ibu2, mcm mna nak tmbh kan air susu eh? I dah byk ikut2 tips and resipi2 rp air susu still kurg 1 oz bila skali pump. Nie dah masuk 16 ari. Ada tak tips2 or cara pump yg btul (jika cara I salah) nak dpt kna byk air susu. Skrg i ambik momma milk booster 2nd day. Tp blum nampak perbezaan so nak tnya tips2 dari momma2 di sini. Tlg share please. Tq

14 Các câu trả lời

Sis kena yakin dan doa selalu yg susu sis banyak. Sebelum menyusu baca bismillah selawat 3x mtk doa agar susu cukup untuk anak kenyang. Biasa awal2 baby minum sikit je. Saya pn sekali pam dpt satu bekas dadih kecik tu je.. tapi alhamdulillah cukup. Baby 3 bulan masih full bf lagi. Menyusu setiap sejam/2 jam.. sis dlm pantang lagi kan.. boleh direct bf lagi. Kalau bekerja nanti susah sikit. Susu ibu biasa cepat hadam .. sejam sekali menyusu tu biasa sis

byak minum air sis.so far sy rase byak2 Milkbooster ..air yang paling wajib kena banyak.if tak minum air memang terasa susu kurang.sebelum and selepas susukan/pam susu sis try minum air suam segelas.byak lg bagus.at least 4 liter per day.

5y trước

Ok sis tq. Akan saya usahakan

Sis try minum air rebusan kurma merah+gula batu. Btw, nk tnya, sis pump slps ank nyusu ke atau sblm ank nyusu? Kalau selepas, means, itu lebihan susu yg ank minum. Cara sis pump tu mcm mna? Nk tahu juga & adakah sis dlm pantang?

5y trước

Direct feed sekerap mungkin 1 jam atau 2 jam sekali.. Boleh klik link nie utk maumat lbh lanjut https://m.facebook.com/groups/215029632527538?view=permalink&id=293943621302805

Saya amalkan pemakanan yg banyak, mcm nasi, lauk sayur, sup ayam, ikan goreng, buah buahan dan jangan lupa minum susu dulu sebelum makan makanan yg banyak ni dan kerapkn minum air masak. 🤗🤗

5y trước

Oh urut membulat yer. Nanti sye try urut b4 pump. Tq sis

Kena bnykkan mkn mkanan yg trigger susu..mcm kobis.. Salad.. Pastu buat la air rendaman barli untuk minum.. Then pastikan u jgn stress.. If u stress susu mmg sikit hasilkan susu..

5y trước

Aah mungkin sbb air susu x byk tu yg buat stress.. Nanti i cuba elak kan stress nie huhu. Tq sis

Anak menangis tu byk sebab, kte kna knal pasti apa sebabnya. Ini antara info yg diberitahu dlm file Happy Breastfeeding Malaysia.. Ibu2 yg ada masalah penyusuan boleh join.

5y trước

Group facebook sis😊

dh urut susu ke blum..g urut dlu nnti tkg uruut dia akn betulkan aliran susu..pnh jd jgk..skrg ni Ank sy dh 6 bln full bf..x ambik suppliment pn

No need extra milk booster yang pil pil bagai tu, just banyakkan plain water (3-5 litre per day), and u urself must consume enough calcium.

cuba sis minum horlicks...sa hari ptama bsalin trus meriah air susu lpas minum horlicks...makan sayur spti lobak putih,betik..

5y trước

Ok nanti sye try usaha kn. Doa kan susu saya byk la. Kcian baby terpksa minum formula jer. Susu i pun i bg mlm b4 tdr supaya dia nyenyak tdr n knyg. Coz klu formula tiap 2 jam lapar, klu susu i tahan lapar sikit. 😢😢

Kalau malam² biasa paling lama 2,3 jam baby akan bangun menyusu.. malam yg paling elok bagi susu ibu..