luahan

Hi ibu2.. I want to share my feelings. Sy berpantang hari ke 15.. berpantang rumah mak mertua&kakak ipar. Sy stress dgn depa yg suka buat keputusan sendiri without my knowledge. Nama anak sy depa dah pilih. Padahal sy ada pilihan sendiri. Sy takut nak argue sbb suami sy jenis anak emak.. ? sy terasa hati sgt bila kakak ipar ckp ada baju puppy blh pakaikan utk baby sy. Sedih sy baju anjing dia nak bg anak sy pakai ?.. sy dah x sabar nak balik rumah sendiri. Tlg bagi kata2 semangat. ?

32 Các câu trả lời

Sy pon hmpir mrsa mcm sis..tapi sy pantang rumah mak sndri.lpas 30hri blk umah mil nk ubat bby sawan nges.just mil xkenan nama ank sy bg.ank sy kne colic.dikatanya nama xssuai dgn budk.budk xmmpu bawa la apa la nma 2 brt utk dye.asal sy sebut pnggil nma ank dye kata jgn sebut nma 2 nt dh bsar bru blh.tp sy ni jnis sapu je..pduli ape org nk ckp.yakin dgn ape yg Allah dh anugerahkn.ttup mata pekakkn tlinga.nak2 lg fmly mil jnis bhsa kasar.lagi la.as long as xkurng ajar ngn deorg dh.tp jgn buat sy naik angin.ipar x ipar sy sound je.mcm2 dh kne kt sni.nk blk umah mak sndri husbnd plk mcm2 alasan dibg.ingat kite xstress agknye dok sni😌sabar je la.Allah nk uji.sis sabar k.klaw blh bincng elok2 dgn husb ckp nk blk

5y trước

Balik aje sis. Kawan saya sampai depress duduk rumah mil 😞 tabaik untuk kesihatan kita

Iye kan aja xkp dorg tp belakang dlm bilik, bukak, tukar baju lain, ckp muntah ke..bagus lg dok je dlm bilik..bincang dgn suami elok2, ajak balik, anak emak ke tak, balik je.. that your child..u have your right k..just ckp direct je ckp, sy tak nak..nak marah ke ape..bia je..cdgan sy, dh abeh pantang, u ckp asj for apologize je..ckp tgh meroyan, biasa la tak pk ape..hahaha..sbb sy pon penah buat..sibuk sgt kn, ckp direct je..sy abeh pantang. Minta maaf je la, ckp otak tgh sewel masa tu sambil senyum..after that, no hiding dh..kalau ckp tak ske, tak ske..nk kerut ke, ape ke..lantak ko la situ but when i told them with politely la..tak tggi suara.. respect je dorg..tp tegas je la, ckp sambil senyum atau gurau..ni my opinion la..hehehe

Sy nasib baik lh name sy yg pilih sendiri.. Suami ikut je xkisah.. Famly pon xkisah.. Age name yg pilih tu ada makna yg baik yaitu isteri nabi muhammad yg pertama, jd bg mereka ok lh.. Sy dh ckp gan suami name ank biar sy yg pilih dn letak.. Tp sebelom tu sy tetap tanya suami ok x? Klo suami kata ok, ok lh..sis lpas ni klo hamil age.. Sy nasihat jgn terima bulat2.. Sis kena fikir sis yg hamil sis yg rasa susah senang, mereka bukan tau pon susah senang sis..dn lpas ni pantang kat rumah sendri.. Sy paling xsuka klo name anak kita ada yg suka masuk campur..

Sama la. Anak sy tp dorg masing2 dah rebut2 nak bg nama sampai masam2 muka. Suami pulak jenis cpt beralah. Mcm sy tak suka nama anak panjang2..seketul je dah la. Ni nk jugak letak nama yg dorg nak..last2 nama yg saya n suami plan dah kelaut dalam..terasa jugak ati, dah la tgh pantang masa tu. sy dah panggil2 baby guna nama yg kitorg pilih sejak mengandung lg tiba2 suami beralah ckp xpelah nama je pun, nnt lg lama masam2 muka kan x best. Adoi!!! Nk sekeh2 je dahi suami tu. Geramm

Kalau saya ni jenis melawan, biarpun harus gaduh teruk dengan suami kalau ada jenis org suka pijak kepala saya lawan balik biarpun mertua atau ipar. Suka2 aja, anak dah menikah bukan hal dia nak masuk campur rumah tangga anak.Lagi2 pasal anak kita.suami dah tengok macam mana perjuangan kita 9bulan smpai melahirkan belum lagi nak membesarkan anak suka2 aja duh geram sya baca.Macam nak tumbuk aja muka ipar lu tu baju anjing nak pakai baby pulak.

5y trước

Biasa suami2 blum rs nk lebihkan isteri cmtu la sis..jg sgt2 hti fmly dorg smp x pk hati bini.walau dh tgok bini brnk skalipun..ramai je suami mcm ni di awal perkhwinan.lama2 nti dorg akn sdr la tu..kalau ikut pglmn sy 4,5taun bru suami sdr n pk wife side..spjg tu sabar je la..gaduh tu xpyh ckp la..siang mlm...ank2 dh bsr die mcm tsdr sndiri..kalau nsht sy,diam,kalau xstuju bincg ms suami tgh kenyang n rilek n mood happy,jgn start dgn kutuk2 kenapa mak awk kenapa akak awk mcmni mcmtu..kena lembut je slalu..biasa lelaki cair la bru leh berpikir..kalau x akn kua la p blk umh mak ang la sume nk kena ikut cara ang😂

Kalo xpuas hati just ckp teros jgn biasakn diam je. Kita de hak juga nk ckp. Penat mngndung teran beranak bgai tup2 nama ank org laen bg. Ckp je kalo kata nk jga hati ckp cara elok. D org nk phm ke x lps tu punya psl d org. Jnji xde dok jd skit hati sndri. Bju tu kot nk jga prasaan bg pkai dpn kak ipar je. Lps tu bukk pkai bju laen. Kata ank muak je bsh ke kotor ke

5y trước

Btl tu sis.. susah payah kita bersalin senang2 nak bg nama

Nak tanya.. Perut sapa yg bawak baby 9bulan ni? Breast sapa yg bagi susu kat baby ni? Suka2 je, nak buat keputusan, nak bg idea or pendapat tak pe, tapi kalo nak suruh ikut semua apa yg dieorg kata, memang ngada la .. Sis kalau berlembut sangat dari awal, nanti baru nak menyesal bila diorang mula sumbat anak sis Macam2..

5y trước

Btl tu..baik berkeras dri skrg mna yg x btl tu..bkn nk jdi penghasut..tpi tu ank kita..kita lbih berhak

Actually sy pun tak suka bpntg d ruma mertua.. Better dgn emak sndri sbb apa yg kita nak minta x la segan.. Kalau dgn mertua ada ssh sikit.. Sy pernah merasa apa yg sis rsa ini.. Sbb sy mula2 pun bpantang ruma mertua tapi 3 hari je sy bthan.. Lps tu minta husbnd antrkn blik ruma emak.. So far husbnd kita fhm..

Kalo baju bekas ank2 Tak apa sis.. n nk bg baju anjing dia igat ank manusia gan haiwan di samakan k.. better terus trg j sis.. nanti blh jadi isu meroyan pula.. terus trg gan suami .. kalo blh berpantang rumah Mak sendiri.. tx sama gan mentua or berpantang sendiri .. sabar sis ye

Sil sy pun pernah recommend nama2. N oso my parents. Saya senyum ja. Malas nak ckp byk. N decide dgn suami. Alhamdulillah nama anak sedap dipanggil lani. N oso bincang dgn suami. Anak emak ke. Anak umi ke. Kena f2f dgn suami. Jgn smpi kita meroyan sendiri nanti