Kelengkapan berpantang

Assalamualaikum , sy nk tnya , klau tuk set kelengkapan yg mna sesuai ye & arga berpatutan , thun nim sy kena berpantang sndri , tarikh bersalin jatuh ari raya haji , nk berpantang dg mak , mak sy p haji , nk berpantang dg mertua , mertua mngasuh , terpaksa la berpantang sndri

2 Các câu trả lời

Untuk mandian saya guna gel mandian bidara Al syifa' limau purut (dah biasa pakai sblm hamil). Boleh buat syampu sekali. Tak payah susah2 daun2 bagai. Lotion mustajab hijau khas postnatal utk param pilis dan 1 badan. Saya tak guna sangat pun. 😅 Kipas. Getah rambut, cekak perlu ada supaya tak selebet urus diri dan anak. Upah tukang urut untuk 3 hari. Minta suami cuti 2 minggu termasuk seminggu yg majikan bagi. Sebelum pergi kerja, suami sediakan air panas tuang dlm baldi untuk ibu mandi. Suami masak simple2. Sup, goreng ikan/ ayam guna air fryer. Sup ikan/ ayam tu campur sekali sayur. Senang kerja. Suami balik lunch hour mandikan anak. Yang penting, tengah hamil ni, cari ilmu penjagaan luka bersalin samada secara vaginal birth dan czer. Dua2 kena ambil tahu. Belajar cara penyusuan susu ibu. Belajar cara uruskan newborn, cara tenangkan dan tidurkan bayi (FB Baby Language). Suami isteri kena sama2 belajar utk jd ibu bapa terbaik.

saya hari tu pantang sendiri, tak beli apa2 set berpantang langsung, tapi simpan duit tuk hire CL seminggu..dan beli ikan semua siap siang, jd lepas habis dgn CL, masak sendiri je..