Entah la..

Hi ibu2.. boleh bagi sy kata2 semangat tak.. Dan boleh kongsikn pnglmn dlm mnjaga anak yg umurnya setahun lebih? .. sy rasa sy nak masuk fasa burn out .. tidur entah kemana.. tengh demam panas tp tetap kne utamakan ank.. sy surirumah..ank bru sorg.. setahun lebih.. melekat 100% dgn sy.. smlm sy demam panas, dlm masa yg Sama suami tengh Ada company trip g Thailand. Trpaksa pergi.. Sbb suami antara org penting dlm company.. lgipun sy tengok suami bnyk kerja blik lewat tidur brdengkur Sbb penat.. sy kesiankn dia.. biarlah sekali sekala dia Ada aktiviti luar.. suami serba Salah sbnrnya..tp sy yg suruh pergi.. Malam esoknya Tu yg sy demam panas tiba2.. pergi laa klinik drive pkul 12 tengh Malam bawa anak beli ubat demam..tawakal Sgt2 doa takde apa2 yg ikut tengh2 Malam Sbb dulu pernah kena.. Suami sy mmg takde msalah dlm hal ni . Nafkah, tanggungjawab,baik..smua lengkap.. cuma sy..emosi sy..berperang dgn emosi sendiri..sy sygkan ank sy.. sy yg nak dia.. bnyk kali sy remind diri sendiri Dan suami..Kita yg nak dia . Kne Jaga btul2..tp sepanjang umur dia newborn ke 7 bulan,boleh Kata senang la xbanyak ragam..bila naik 8 Bulan ke setahun lebih ni.. tiba2 smua datang sekaligus..perangai Tu.. kadang Tu time tidur menyusu taknak,tepuk,dodoi,peluk zikir,buai smua xnk. Kadang smpai sy biarkan je dia menangis.. kalau pergi Kedai/mall,dia ada nmpk benda2 dia nak ,dia nak jugak ..kalau angkt tantrum..dia minat betul dgn tangga, escalator ni.. mcm smlm sy nak bawa dia keluar, dah buka pintu buka gate..tengh pakaikan kasut dia ..tiba2 sy bau dia berak.. tutup laa gate pintu Tu Sbb nk bsuh berak dia dulu.. ehhhhhh melalak gila2 ..lama nak pujuk..dia Jenis kalau dah buka pintu nk pakai kasut Tiba2 ttup pintu balik,tengok dia punya tantrum Tu..dri bsuh bontot, smpai ke pakai pampers pakai seluar dia punya melalak pakej mcm ulat beluncas mcm xd Hari esok. Bnyk lagi sbnrnya tantrum2 dia dlm hal lain.. dgn taknak org,taknak Dr,taknak nurse,waktu tidur dia kalau terusik sikit mood dia mmg kacau teruk..tidur nak berdodoi kt bdn.. klau 2 jam,2 jam la berayun bdn Kita smpai Mata dia lelap.. xboleh letak..kalau letak mnangis2 . Itu belum lgi time dia xsihat ..double teruk sy rasa ..dgn plus double prangai.. Sy seorang yg baran..tp tak tau mana datangnya kesabaran ni..mungkin Sbb anak..Sbb sy syg dia.. nak marah pun buang masa Sbb dia xfaham pun..lagi effect mental emosi dia lgi Ada la .. Salah ke sy Ada rasa nak ke fasa burn out? Sy btul2 hats off kt ibu2 yg Ada ank ramai jarak dekat.. sy xrasa sy mampu ..emosi mental sy xmmpu.. smpai sy rasa cukup la anak sorg ni.. Next week suami pergi umrah 2 minggu.. tinggal la sy lagi dgn anak.. sy kt sini sorg.. mak ayah jauh.. jiran Kiri kanan Jenis bkerja.. gate ttup rapat msing2.. sy tak Ada kawan..normal ke bby setahun lebih mcm ni.. bila nak habis fasa ni.. entah la ..

17 Các câu trả lời

normal tu burn out saya yg ada suami selalu pun burn out sebab dia malas nak jaga anak 😅 awak yg suami kejap2 keluar lama pun mesti lah. cuba hantar daycare or playschool. saya pun cadang tahun depan nak hantar anak saya yg 2 tahun tu playschool jugak sbb burn out lah dia tak nak duduk diam 😅

Bawa baby gi taman, sis pun boleh release stress jap. Tips sy boleh bagi ialah tiap kali mandikan anak, susu anak, main dgn anak, tukar pampers atau apa2 je, selawat masa buat tugas2 tu. Tu cara sy kawal baran sy dulu..

sis, maaf nk tanya sblm suami berangkat pergi umrah, xde bincang dgn suami utk usahakan hntr awk ke rumah mak ayah ke? sbb 2 minggu tu is quite long time juga.

11mo trước

cut pula komennya.. sy xboleh duduk rumah parent Sbb ayah sy 100% tak boleh dengar budak mnangis. dia pernah hentak buaian ank sy. sy taknak benda yg Sama Jdi..

Allah sama la kita. Burn out. Tapi nk minta tlg suami, serba salah sbb dia kerja. Tapi bdn da letih sgt2..ank pulak high demand..sama2 la kita kuat🦾

normal rasa burn out tu. semoga Allah lipat gandakan kesabaran ibu ye. InshaAllah besar ganjaran dan pahala. sending virtual hugs 🫂🫂

11mo trước

trima kasih sis. smoga yg baik berbalik pada sis inshaAllah ♥️♥️

kakak saya suri rumah, tapi dia hantar anak ke nursery untuk elak burnout.

11mo trước

Boleh. Nk hantar daycare @ taska boleh dah 1 year 4 month. Playschool paling awal sy pernah jumpa setahun genap. Syarat die anak dah boleh berjalan without support. Awak hantar dalam 2- 3 jam pun dah cukup. Kalau taska, hantar just halfday sahaja.

normal