bill hospital kerajaan

ibu2 blh share bill yg bersalin di hospital kerajaan x? xkiralah ceaser, emergency czer, normal etc. lg2 di hospital melaka. thank you. #bantusharing #firstmom #firstbaby

22 Các câu trả lời

harga dia berbeza ikut kelas wad 1, 2 atau 3. Puan refer link ni 👇(ada 2 gambar) https://community.theasianparent.com/q/semua-saya-nak-kongsi-harga-caj-bersalin-di-hospital-wanita-kanak2-kl-untuk/1317573?utm_source=community.theasianparent.com&utm_medium=copy&utm_campaign=post-share klo puan nak bajet, puan tengok deposit O&G + caj rawatan & caj wad sehari (ikut kelas) + caj rawatan bersalin & caj bilik bersalin/bedah (ikut kelas). waktu daftar tu bayar deposit je dulu (ikut kelas wad yg dapat/request). nak discharge nanti klo xcukup kena topup bayar. atau klo ada baki dari deposit, hosp akan pulangkan semula. klo puan atau husband kerja kerajaan, bil sama je. bezanya time discharge nanti boleh guna guarantee letter (GL). info: *wad kelas tu boleh request bergantung kepada kekosongan dekat hosp tersebut. mcm sy haritu minta wad 2nd class (4 bedded + ada aircond). ada kosong nurse PAC bagi je. just sediakan duit lebih utk bayar. *ada certain hosp kerajaan diorg utamakan pekerja kerajaan duduk 1st & 2nd class. sbb diorg boleh bayar guna GL. so, kena tanya nurse PAC nnt time nak admit ya. *utk ibu yg bersalin normal, klo xada komplikasi, bby pon ok tak ada kuning/kuning tak tinggi, boleh discharge within 24h. kiranya bby tu sambung followup checkup kuning dkt kk. *utk ibu yg bersalin czer, doktor monitor within 48h. ibu & bby xada komplikasi lain boleh discharge. sambung checkup dekat kk. mcm sy haritu bersalin september 2022, czer dekat Hosp Tunku Azizah (HTA), HKL. admit 8hb discharge 12hb (5 hari 4 malam) wad 2nd class HTA around rm800+. lama tu sbb tunggu queue nak czer, hosp utamakan yg emergency czer dulu. so, 10hb tu baru sy dpt masuk bilik bedah.

2y trước

sis ainnur, VE tu vaginal examination. aah betul. in my case kan doktor mcm nak postpone czer. tapi sbb nurse inform doktor time tu ctg tu tunjuk tanda sy ada contraction. so, doktor double check dulu. yg sy plk xtau pon tu contraction sbb perut mengeras bukan kerap pon. hehe

Saya baru bersalin 16 dis aritu. Czer. Kat PPUM. Bayar sendiri. Deposit rm1000. Discharge 18 dis. Bil rm2650. Baby pulak after keluar tu terus masuk NICU sebab ada masalah kesihatan. 18 dis tu baby keluar NICU and sambung kat wad pedriatric. Dgn saya skali masuk situ sbb Mother Accompany Child (MAC). Discharge 21 dis. Bil baby rm16++. Memang mahal tp memang layanan doktor n nurse mmg terbaik. Ramai doktor pakar dtg tgk baby. Even psikologi saya pun, dorang prioritise kan sebab dorang faham, baru lepas czer then terus kne handle diri sendiri n baby

2y trước

Kalau bersalin normal, suami boleh teman. Kalau czer, suami tunggu kt luar. Kalau anak kt NICU, mmg ibu n ayah je yg boleh masuk utk tgk baby.

saya husband kerja sendiri, saya bersalin normal xde komplikasi. hanya ambil induce ubat sebab saya diabetic patient. kos saya bersalin hanya rm 4+.++ mcm tu je 😂 wad 3. malas upgrade wad sebab boleh duduk beramai2. so, xde la takut sorang2 kakakakakaakaka

Saya admit 4/12 petang, induce 5/12 pagi. Deliver 6/12 pukul 1.53am normal vakum. Discharge 7/12 petang. Total RM66. Baby on antibiotik and stay SCN 6/12 discharge 11/12 petang total RM35. Oh nie hospital muar

Tahun 2020, czer & warded 4 hari dlm rm160.. anak kena tahan pediatrik sbb kuning, duduk dalam 6 hari kena dlm Rm100.. busuk2 standby 500.. tp 500 tu takkan habis pun..

saya bersalin normal baru ni duduk semalaman rm38. mase anak sulung vacuum pastu anak duk scn sy duk wad dalam 3hari rm80+ camtu . semoga dipermudahkan urusan awak 🥰

Saya bersalin normal kat hospital ampang (hospital kerajaan). Suami kerja swasta bukan gov. Harga bersalin termasuk NICU semuanya RM 66 😬

2y trước

Yup for husband la, yg kita hospital da buat siap

saya bersalin kn ank syurga tahun lepas,warded 5mlm dlm 3ribu lebih..tp yg d bayar cuma rm51 sja sis...hospital kerajaan

Sye emergency czer kne byr rm220 duduk wad dalam 1 minggu...sye bersalin di hospital melaka...klu normal tu sye tk thu brpe

2y trước

Sis bersalin bln berapa sye bln 8 bersalin

Sy bersalin dekat hospital Ampang, warded semalaman, bersalin normal, baby xad masalah total bill dlam 3k after subsidi rm23