Eczema atau kulit kering?

Ibu², bayi sy start 6 bulan sampai skrg 1 tahun dia asyik garu tempat sama. Dulu cuma kulit kering. Sy sapu losyen cetaphil, hari tu elok kejap. Lepas tu dia garu lg smpai nmpak besar dah. Cuma dkt kaki ni je Apa sy nak buat ya? Nk larang pon garu jgk, kadang tgh tido pon dia garu. P/s: gmbar tu sy baru lepas sapu losyen.

Eczema atau kulit kering?
15 Các câu trả lời

Haritu anak sy pun kena mcm nie jugak . doc cakap anak kena mild eczema. doc suggest utk tukar losyen/sabun contoh mcm anak sy sesuai pakai Aveeno. dan sy pakai Sudocrem jugak untuk rawat luka-2 sebab gatal. Apa-2 pun, refer dulu kat doc sis.

sapu minyak jungle girl yg tengah viral skrg ni. saya sapu kat baby saya kena ringworm/kurap terus hilang 2 hari. kering tak merah dah. nk try bole beli dengan mak saya 0177384005(rohani)

sy belikn ank sy krim tricoderm. trus hilang. die jnis bkudis garu2 jd berair. alhmdulillah dh oke. licin dh kulit. tp krim tu berangin sikit. sy bli kt farmasi rm5 je. xsure frmasi lain ada x

4t trước

Yang ni ada steroid kan?

anak saya ada eczema jugak smpai luka kt pelipat, dlu pakai lotion cetaphil ad callendula tu tp lg truk, then tukar ke lotion aveno ada oat . alhamdullilah makin cntik kulit dia skrg

Anak sy dulu camtu jgk. Sme dgn ank buah sy dr adk bongsu. Ktorg bwk g klinik socka, doc bg krim khas utk kulit mslh camni. Pastu jga kebersihan kwsn sbb efek kulit jgk.

baby sy skrg 5 bln pun kering kulit d bhgian yg sama mcm anak sis.. tp xtau gtl atau x sbb baby xpandai garu lg.. risau jgk klu jd gatal nti 🥺

rasanya eczema tu, baby sy nak msuk 4bulan gitu juga suka garu kat tmpt yg sma. baby 5bulan lebih sy bwa jmpa Dr pakar, rupanya baby kena eczema

Lama sangat tu. Naik kat tempat yang sama ea? Refer doktor terus la sis. Anak saya pernah jugak. Saya pergi klinik pakar kanak-kanak

sme mcm anak sye . dri umr 5 bln smpai skrg 9 bln xilng2 ..tp dkt bhgiaan dkt leher jee .. tp mkin bsr plk ..arytu kcik jee

Sama mcm ank saya ni.. doc suruh saya berenti pki kn sabun kt anak, lps tu doc bg ubat..