2month baby

Hi ibu2! Anak sy dua bulan susah tido. Nak tidokan dia berjam2. hisap nenen x lepas.. sy tertekan kadang2 rasa nak pukul baby? x cukup tido. Any tips ?

17 Các câu trả lời

Sabar byk2. Mmg kalau ikut emosi, mmg geram rasa nak kunyah2 je baby kalau xmo tido. Tp lama2 nnt awk akan rindu moment ni. Baby sy dulu time sebulan nak tdo atas badan sambil kita peluk je. Geram gak time tu sbb bawak baring terus dia nangis. Tp dah 2 bulan ni, dia xnk tdo gitu dah. Nak tido atas tilam sambil kita peluk. Mcm2 ragam baby ni. Kalau stress, mintak husband tgkkan baby kejap. Pastu awk g dapur buat air coklat ke, mkn2 ke.. tgk tv ke dlm setengah jam gitu. Tenangkan diri tu. Tp percayalah, selalu x smpai setengah jam mst dah teringat balik kt baby n rasa nyesal apsal marah2 dia. Hihi Biasalah baby kdg2 nangis2, mst dia x selesa. Kembung ke, x cukup susu ke, sejuk sgt ke, or kite peluk kuat sgt ke. Lg satu, bykkan berckp dgn dia. Husband sy punya teori nk bg baby ngantuk cpt, dgn borak2 dgn dia sampai dia nguap2 xpun nangis. Masa tu bg susu..dodoi2 sikit. Heheh tp ada baby jenis kuat berborak. Kene layankan jugak la sampai dia bosan. Tabah ye mommy!

Hi. Main dengan dia sampai penat lepastu tido kan dia. Make sure dia dah kenyang. Dukung je kalau perlu. Hisap nenen tak lepas maksudnya dia tengah soothe diri dia nak tido. Mungkin boleh bagi puting. Dia nangis selalu ke? Mungkin tak selesa perut kembung. Rajin2 urut and exercise dia. Baby happy nanti dia tido. Jangan stress ye byk bersabar. Sekejap je tu nanti dah rindu. Memang tertekan rasa nak pukul. Sis dah penat sgt tu, panggil la kawan2 ada suami jagakan kejap. Sis pergi keluar rumah ambik angin untuk me-time. Atau mandiii lama2. Tarik nafas bila marah sgt. Kesian baby tu kalau asyik kene marah and dipukul. Anak saya pun macam tu susah tido kene dukung dodoi lama. Rupanya dia nak tido atas badan saya. Tido berpeluk. Dah masuk 3 bulan baru dia independent tido sendiri. Sedih dah saya.

Luah kan perasaan dengan orang yg dipercayai. Slow talk dengan suami utk sama2 bergilir tidurkan baby. Kalau dia asyik nak ngempeng (hisap nenen tp tak minum) boleh belikan puting tiruan. Seeloknya beli yg ada label orthodontic (elak gg baby tumbuh jongang) dan bagi ketika nak tidur sahaja. Tiap kali rasa penat & stress, cara saya adalah ingatkan diri yg kalini je dia masih baby. Nnt dah besar dia dah taknak kita tidurkan. 1 tahun je dia jadi baby, so kena hargai masa yg ada. Tu cara sy la😅. Tenang kan diri, kalau rasa marah minta suami ganti dan asing kan diri seketika. Suami pun kena bersama-sama memahami. Dekat fb ada page Parent Connect ajar cara tidurkan baby yg susah tidur. Semoga dipermudahkan urusan awak😘

Mmg kebiasaan BBY akn jadi camtu..BBY Cuba utk biasakn diri dgn suasana luar..mcm sy dlu bulan pertama BBY lahir mmg dia suka berjaga mlm..siang dia tdo sampai ssh nk tgk dia bka mata,, dgn berpantang sorang d kg..slalunya bila BBY tdo nyenyak pd waktu siang..mmg sy akn tdo skli..mmg paksa diri utk tdo..klu x mlm Kang mesti sy letih n penat...tips yg Saya buat..masuk bln ke dua sy ttp lampu tdo bila waktu mlm..sb kadang kta kna latih BBY utk bezakn waktu siang n mlm.. alhamdullilah skrg BBY Saya dah 3 bln lebih bila mlm ja BBY tdo Lena..sampai tahap Saya kna kunci jam utk bangun tukarkn lampin dgn menyusu..tapi percayalah...awk akn merindui moments dia bangun tgh2 mlm😊☺️☺️..

Pmulaan mmg mcm ni sbb bby dr dlm perut ruangan yg sempit tiba2 lahir ke dunia yg luas. Lps tu bby blm tau beza siang dan mlm...utk awl ni...sbb ni pon ank 1st puan kan..bila bby tdo puan pon pls tdo skali....jgn pkirkan lg psl rumah....sbb kita perlukan tenaga utk jaga bby... Dan utk makluman puan...kalau puan xelakkan dr stress nanti efek pd susu puan...susu puan blh drop...lg byk kje jdnya nanti... Bersabarlah puan sebulan 2 ni...ikut je masa tdo bby utk recharge tenaga puan dan utk elak puan stress....nanti blh ajar ank dgn cara ttup lampu...semoga puan d permudahkan

Normal rasanye. Sbb die baru lagi nk adapt ngn dunia luar. Jadi kunci die sabar. Since sye kahwin lepas 6 tahun baru ade rezeki anak jadi setiap kali rasa marah atas stress sye istifar. Sye letak dlu budak tu smpai emosi stabil ckit baru sye pegang balik. Sye pon awal awal mcm stress sbb x ckup tdo bile terasa nk pukul sye letak sye pukul bantal. Atau sye gerak husband suh die jaga. Tapi bile belajar sabar skrg ni even baby mgamuk mcm mane pon sye enjoy je layan die. Die mgamuk lagi rapat sye peluk die. Huhuuhu

Ank sy dh 4bln ni pn sllu ssh tdo gak.. tgk keadaan.. kdg nk tdo kne ssukn dlu, kne dodoikn, kdg ley tdo dgn sndriny dan skrg ni die nk kne ade buai dlu utk dptkn lelap😅 klu die xley tdo, kdg xley paksa tutp lampu . Nnt di nges..8 mean kne bkak lmpu n men dgn die kjp🤭 hihi.. Lg bgus siang tu bg die men puas2..inshaAllah nnt mlm die sng tdo. Tp elakkn bby tlmpau pnt, sbb tkut xley tdo gak😅 mmg pning..🥴 tp pkir2 ni lh pngorbanan seorg ibu.. hee

Mungkin baby puan mengalami growth spurt. Saya pun fikir positif je . Sekejap je dia jadi baby. Nak mengempeng. Selalu cakap dengan baby. Yang saya selalu ada untuk dia sebab tahu nanti dah besar dia dah taknak dah semua ni. Punya la saya berhusnuzon haha . Mana taknya. Kita dah berpuluh tahun tido tak terganggu. Baby datang je. Tido 15min pun terasa nikmat. Baby kita samaa. Baru 2 bulan . Semoga anak kita behavee well.

Janganla sampai pukul baby.. dia tu baby je..bukan tahu apa apa. Dia lahir pun sebab Kita yg nak..lama lama ok la itu, time sleep dia akan berubah. Anak I baru 3 bulan, I tinggal berdua saja dgn dia.pago sampai petang I kerja, malam pula dgn baby, bukan senang,tanggungjawab ibu ini.. kadang I xde Masa nak makan pun..takpe la asalkan anak I kenyang Dan happy dgn Kita

Selagi anak umur bawah 2 tahun, tak ada makna kita ibu-ibu nak dapat tidur lena sis. Tengah malam bangun nak kena buat susu, tidurkan balik. Tapi itu semua kenangan. Esok anak dah besar sikit nanti tetiba rasa rindu masa dia kecil. Kalau tak boleh handle, bolehlah minta tolong dengan suami.