Boleh ke makan durian

Hi ibu semua nak tnya skrng kan musim durian boleh ke ibu mengndung makan

20 Các câu trả lời

Pengalaman sy tahun lepas sbb musim durian kt kg durian banyak. Arwah ibu sy bawa banyak buah durian. Malam tu husband sy buka 2biji durian. Dia makan sikit je, sy makan sebiji setengah. Sebiji setengah ye bukan seulas atau sepangsa. Esok pagi tu dah buka laluan. Masa tu 36mggu 4hari. Alhamdulillah sy bersalin normal selepas semalam tu mkn durian. Org kata durian tu panas, mgkin salah satu sbb kot baby keluar awal heheh

Itu la. Saya pun teringat . Nak plak jalan nk blk umah ni ada kedai tepi jalan tu jual durian . Adoiii dugaan btol . Tp mak saya pun ckp benda yang sama. Makan berpada² sekadar rasa lepaskan teringin tu okay la. Jgn la melantak mcm dulu . Sebijik sorg pun blh hadap sorg² . Hehehe . Saya dh nk masuk 3rd trimester . So mcm nk try jugak la. Rasa 2-3 ulas

sy mkn so far alhamdulillah sy ok jer.. kndungan pun ok ja.. btw bdan sy mmg panas.. sblom2 ni kerap duk jadi hidung berdarah.. tp sy mkn durian xda la plak hidup brdarah.. sy mkn skit2 ja.. tp hari2 mkn 😅 .. slagi durian ad dirumah sy xmmpu untk tengok sja durian tu 😭 sy mkn seulas 2 ja untk berjaga2.. now pregnant 26w..hehe

awak dah berapa bulan? kalau dah akhir2, saya sarankan jangan la. sebab kakak dan cousin saya beranak awal sebab melantak durian tak ingat dunia. durian kan panas. saya dulu 37 minggu melantak durian jugak. malam tu mmg baby tak duduk diam, mungkin dia panas. tapi saya taknberanak awal la

Saya makan durian ngam ngam pada 39w, haritu n malamtu juga admit ward esoknya bersalin terus. Tapi sebelum makan durian lg mmg dh ada tanda real contraction, cuma saya bedal je. Nasihat sy, makan time hujung2 trimester or amek sebiji dua buat hilang ngidam.

Sy mkn time 19 week..sekali mkn dlm 2 3 ulas..esoknya mkn lg dlm kuantiti y sma..air karbonat pn mcm 2 jgak..family cuna pesan bila nk makan biar berpada..buat lepas ngidam 🤭

bleh mkn tp berpada2 ingt bby jugak tu pesan dctor kk tp sy klau bab air klpa tk bleh tahan mmng 1 jug bleh abis tp sy tk buat mcm tu lh lh tggu nk dkt2 nnti 🤣

Makan je. Saya makan banyak ulas jugak masa tu kandungan dalam 4 bulan Alhamdulillah takde apa2 cuma bacaan gula naik la haha

sy masa anak prtma kandungan 8 bln. mkn durian smpai habis 6 biji durian, yg besar² tu.. tak jd apa pun, cuma baby besar 🤣

Klau awal2 pregnt try la rasa seulas..tp klau dh hjung2 nk due.,try la bbrpe ulas..klau terberanak nasib la 😬