tanpa vit

Ibu mengadung mmg wajib mkn vit zincofer/obimin/iberret dll ke..klu xamik lngsung xbole ke? Juz folic acid..sebb perasan kalu amik vit2 Tu ...mmg akn muntah/perot angin/pening kple/pedih ulu hati,bdn lemah Dan mcm2 lgi...ade ke ibu2 kat sini yg xamik lngsung?

17 Các câu trả lời

Tak bagus utk diri & kandungan sbb janin perlukan zat & nutrisi utk membesar. Sepanjang kehamilan kita perlukan byk darah utk diri & supply ke janin. Begitu juga dgn kepentingan kalsium yg baik utk elak gusi berdarah, sakit pinggang dll si ibu & pembinaan tulang, gigi yg kuat utk si kecil. Jika tak dpt mkn ubat yg dibekalkan oleh kk better inform mereka. Ada inisiatif lain yg boleh menyelesaikan masalah ini. Jgn pandang mudah sb keadaan baby kt dalam kita tak tau. Harap membantu

Ada org gantikan zincofer tu dgn maltofer. Misi pun suh sy beli maltofer bila sy ckp xboleh mkn ubat. Tp blom mkn lagi sbb sbnrnya ubt kk ok je bg sy. Cuma sy mkn vit drp klinik swasta nama ganilia yg muntah. Hihi lom hbis ckp lagi misi dh bg suggestion tp sy beli je jugak maltofer tu.

Kalau boleh replace vit tu dgn vit yg sama function dia. Xboleh xmkn vit, nk2 vit yg doktor/nurse syorkan.. Mengganggu tumbesaran baby dlm kandungan. Boleh mtk advice nurse/doktor atau gi farmasi je tny2 ubt apa yg sesuai. Make sure terus explain mslh sblm beli any ubt dkt farmasi.

Kalau sis x boleh Masuk ubat KK Bagi boleh beli sendiri di farmasi..nurse sendiri ckp setiap org lain2,Ada org sesuai Ada org yg x..Saya mkn 4 beradik msti muntah,sembelit..mkn obimin yg sebiji tu msti migrain n hb x naik2..Cuba mkn ubat dgn jus buah/sunquick utk elak muntah..

Saya amik waktu malam sebelum tido utk elak rasa pedih ulu hati/mual kalau makan vitamin2 tu. Ibu2 mengandung wajib amik, kalau tak risiko anemia... Bila anemia bnyk lagi komplikasi lain yg akan membahayakan baby dan jugak ibu.

Sama lah dgn sy . Sy pon tk blh nk mkn obimin & zincofer tu, lepas makan mesti naik alergic . Dh cakap dgn doktor, doktor suruh cari vitamin lain kt farmasi luar . Tapi tula tk tahu nk beli vitamin ape hm

Klu dpt ubat tu dr kk mkna hb awk low.. So mmg kena mkn.. Klu x baby x ckup zat.. Folic asic tu x silap hanya smpai beberapa bulan lpas tu kk akn tukar.. Better bila g checkup bg tau nurse pe masalah awk

Sy ambil vitalea shaklee..yg lain semua xboleh..vitalea alhamdulillah..dr sblm pregnant smpai skrg dh nk msuk 11w..cuma alahan tu kadg2 je skrg nie..sblm nie pagi ptg mlm..

Sy cuma mkn iron tablet sebb x ada masalah lain tu je yg kkia bagi utk tambah darah..folic acid dah stop dr 3bln ritu nurse suruh.

1st prgnant consume folic acid je . 2nd bru ambik obimin ats nasihat doc . buat msa skrg mmg x de alahan @ tindakbalas apa2 .