Tisu basah

Ibu guna tisu basah bersihkan punggung bayi smpai baby umur brape yer??

17 Các câu trả lời

saya pakai wet tissue smpai umur dia sebulan je😅 sbb dah tak larat nak pakai wet tissue bnyak2... mmg bawak cebok dkt sinki je terus... menangis jugak lah sbb sejuk tapi kalau mandi mmg pakai air suam... start 2-3 bulan lebih tu ajar dia mandi sejuk slow2.. skrg nak masuk 5 bulan dah... cebok and mandi dkt sinki terus takde nangis2 dah.. tpi kesian and kelakar jugak lah tgok dia ketar2 smpai naik bulu roma dia kesejukan😂 hahaha tpi tak nangis dah... cuma nnti mcm2 riak muka dia buat.. banyak akal anak pun.. lagipun wet tissue ni tak elok sgt utk kulit baby.. utk lap taik kemudian bilas dgn air baru okay

1y trước

haah betul... buka pampers dkt sinki terus.. jgn buka pampers awal dkt changing mat tu😂 pening kang dgn bontot bertaik tak beralas.. dkt sinki tu stndby satu bakul sampah yg khas utk pampers.. senang nak buang terus campak bawah dlm bin tu.. kalau newborn or badan jenis kecik, gendong je dia mcm biasa... cuci bhgian blkg dulu.. gendong mcm style kita nak sendawakan dia tu.. dah cuci part blkg, baru part depan... sebelah gendong, sebelah cebok.. slow2 sis

guna masa kat hospital je sis,,,,, kakak sy 5 org anak da bgtau sy, guna tisu n basahkan guna air je letak dlm bekas, atau kalau da pandai pegang anak tu terus basuh disinki... sbb wet tissue ni mmg bole buat kulit bayi merah2 meleceh gitu.

saya sampai 9bulan mcm tuh, kira lap dulu lepas tuh baru bawa g mandi . tapi struggle sikit la , jadi 2kali kerja kan, sbb patut makin besar terus ke toilet je. lagi senang, tapi sbb da terbiasa dulu so buat cmtuh. tapi skrg tak da la. 😅 .

saya guna masa kat hospital je ..atau time susah nak cari air bila kat luar. kat rumah cuci guna air kat sinki or toilet...kalau kat luar pun if ada sinki or sumber air yg memudahkan better guna air.

Dalam hari dah guna air direct paip walaupun pukul 3 pagi sekalipun 😂 rasanya masa dekat hospital je guna wipes. Sebab lagi prefer running water bila cebok anak.

masa awal ii saya guna wet tissue je sbb baby berak sikit , bila makin besar ni basuh je la kt tandas or sink 🤣 sbb banyak sangat membuang , pakai tissue tak puas 🥹

tak ada guna..beli je tapi tak guna sebab nurse kk ckap kalau boleh elakkan bersih anggota bdan bayi dengan tisu basah ..kecuali betul² dlam keadaan emergency

Sy guna awal pantang je tp tu pun time suami xde.. klu dia ada g angkat bsuh kat sinki je 😅 ikut la ibu tu klu senang guna tisu basah, guna je

1y trước

X. Sy trus bwk ke sinki.. klu sy da kuat time dlm pantang tu pun trus ke sinki.. sy guna time awal pantang je..

sy guna wet tisu smpai 6 buln .. sbb 6 bln dah strt mkn kan .. so bile mmbuang byk , tk cukup guna tissue , basuh trus kt tndas ..

jgn guna wet tissue ...boleh naik ruam and x selesa..better basahkan lampin guna air suam n bersihkan....lebih hyejenic dan anak pun selesa