Bedung dan barut bayi

Hye warga #the_asianparent .. mitos ke fakta ya berkenaan bedung baby kalau xbedung nnti baby jln kengkang ?? Musim panas ni ksian nk bedung baby .. dan barut baby pula ,ibu² guna sampai bila ya . . #SeriusTanya #ingintahu

16 Các câu trả lời

penggunaan bedung untuk tenangkan bby yg msih Ada Moro reflex. bukan untuk elakkan bby jalan kengkang.. kalau bedung xperlu ikat Kain bhgian kaki.. cukup sekadar Kain Tu grip separas bhgian lengan .. kalau bby Jenis xberjaga tersentak2 time tidur bila dengar bunyi/x smpai ganggu tidur dia,tk perlu pun bedung.. Malam tidur pakaikan booties ..untuk barut Pula, biasanya pakai untuk Jaga Tali pusat dia kalau tak tanggal lagi.. tkut trgeser Luka.. takde kaitan dgn nak elak kembung ke apa.. angin tak masuk melalui kulit.. kalau Tali pusat dah tanggal,xyah pakai pun xpe.. pakaikan bju yg bersesuaian dgn cuaca sejuk/panas..

2mo trước

Ya btl, ada ja baby mcm ank sis tp ada juga yg mmg kena pkai sarung tgn/kaki smua klu x pkai pndai biru tgn kaki tu sbb sejuk. Xda right or wrong. Sesuaikn penggunaan ikut ank masing2.

mitos. bedung untuk kurangkan startle reflex masa baby tidur. masa dia jaga, tak perlu bedung pun. bagi dia freely explore surrounding dia. and bedung bahagian kaki jangan ketat, bahaya. boleh study sikit tentang kaitan bedung baby dengan hip dysplasia. boleh follow @babylanguage kat IG, banyak dia ajar tentang ni. barut pun function just untuk hangatkan perut baby, supaya tak kembung. kalau baby tak ada masalah kembung atau sejuk, tak perlu pun takpe.

Saya siang kadang2 anak pakai barut jeh.. Bedung waktu malam dengan waktu hujan.. Tu pon malam kadang2 tak bedung kalau panas atau baby ok je tido.. Anak saya kena ikut mood dia 😅 ada masa bedung nangis, ada masa nangis sebab tak bedung.. Tapi bedung tu nk kurangkan reflect dia terkejut2.. Dia lagi tenang n tido lagi lama kalau bedung.. Untuk kaki tu mitos jeh.. Sebab ada baby yg tk suka bedung dri lahir ok jeh 😊

anak saya tak suka dibedung. pernah sampai termuntah/terjeluak susu dia sebab cuba nak lepaskan diri dari bedung tu. semenjak tu saya tak bedung sangat cukup balut dia dengan selimut dan bantal peluk kiri kanan. barut tu lama jugak saya pakai sebab mak mertua suruh sampai umur 5 bulan lebih. atas faktor apa pun tak tau la... saya tak suka sebab macam rimas budak tu, tapi sebab duduk serumah kan so dengar je la.

2mo trước

iyalahh ..faham . nk jaga hati kan .. tapi mmng betul ..kita nmpk ank rimass ...mcm bby sy ..bru 17hri , dia xsuka lama² tgn kena bdung skali .. dia nk tgn open taw ..

mitoss. sy dulu anak lahir bedung sekejap berapa hari je. anak jenis tak suka bedung. menangis teruk. jd biar je dia tanpa bedung. layan kan je org tegur itu ini. sbb dia sarung tgn dan kaki pon x nak pakai. dia cabut sendiri. penah jugak bedung dia depan org, tak sampai 10 minit, dyorg tgk sendiri dia lepas kan bedung tu dari diri dia. hahaha

2mo trước

itu laa. baru org nak pecaya. lepas dari tu mmg org pon tak suruh dah bedung. cuma kalau jumpa org tua tua tu, dengar laa jugak suara suara org bertnya kenapa tak bedung. abai kan je

Ah, kengkang tu semua auta. Sy tk bedung pun ank sy dulu sbb dia tk suka. Paling lama 2 jam je dlm sehari pastu dia da meronta. Cuma bila mak dan mil sy dtg tengok ank dorang yg akan bedungkan smbil bebel² 🤭 tngok cuaca kalau panas, cukup pkai baju eyelet je, mlm bole bedung sbb sjuk. Barut pun anak tk pernah pakai.

ngarut je tu..Klau bedung pun belah kaki mna blh ketatkn..sllu Time nb sy bg pakai Pampers n barut je Klau pns..dh bsr setahun skrg sy bg pakai Pampers je Klau pns sgt x pun rompers yg btl2 nipis..bedung pun sy pakaikn skjp je x sampai sbln sbb ank x suka kne bedung..barut plk sy pakai kjp jgk Time nb bila perlu je

ank sy bedung bila perlu je..mcm mlm hujan sejuk sy bedung tp bedung longgar² je..sbb bby tk suka bedung so far tidur okay tkd terkejut² sgt..kalau barut ikotkn ank sblum ni sy pakai sampai 2 ke 3 bulan je,sarung tgn habis pantang tk pakai da sbb nk bg dia exercise n explore jari² dia.. mcm tu je laa

bdung dgn barut jarang guna,nk2 wktu siang.kdg baju ank sy x pkai sy pkaikn barut dgn sluar je.ad time x pkai barut tp pkaikn baju lubang2. bdung ni wktu dia nk tido mlm je sy guna.siang sy cuma lipat letak atas bdn dia.ank sy dah bsar pun x ad kengkang la.

masa musim panas saya pakaikan barut je dgn pampers pastu bedung separuh je , fungsi bedung ni untuk moro reflwks je x de kena mengena dgn kengkang , barut pakai ke x tak ada kena mengena kalau x pakai masuk angin , nak pakai boleh x nak pun tak apa 😁