Anak Luar Nikah

Hye, saya tau tajuk ni agak merumitkan.. Tapi sebolehnya saya perlukan bantuan.. Saya dah tak tahu pada siapa nak minta tolong atau pendapat.. Saya hamil anak luar nikah, minggu ni cecah 8 minggu kandungan.. Nak buka buku pink tak boleh sebab wajib ada macam2 dokumen, nak nikah takut tak sah sebab sedang hamil.. Nak bincang dengan keluarga, risau bahaya yang akan datang.. walaupun orang kata ibubapa mungkin akan marah dan kecewa, tapi ibubapa saya berbeza.. Ada kemungkinan nyawa jadi taruhan, mahupun saya atau anak saya.. Tolong lah bagi pendapat yang sebaik mungkin.. Ada kawan kata sebaiknya saya gugurkan kandungan, tapi saya dan teman lelaki sebolehnya tak nak.. Kami kalau boleh nak simpan anak ni, anak ni tak ada dosa, kami yang berdosa.. Mohon tolong bantuan..

78 Các câu trả lời

Bole buka pink dik..adik akn dpt sticker kuning klau xkwin lg.. dia sama kes klau kwin bawah umur..jgn risau.. saya sokong awak jaga kandungan awak..byk tmpt jbajikan yg awak bole mintk nasiht n mintk tolong ..klau melibatkn nyawa ada tmpt yg bole jaga awak selama awak mengandung.. moga terus kuat ye

4y trước

Tq

Sah klu nikah...sy pn pnh tjd mcm sis tp kndungn dah 8 bln ms tu tp nm ank xdpt nk dibinkan kat ayah sbb dah 8 bln..klu awl lg blh dibin kn...baik sis nikah sbb nnt kesian kat ank...sy ni pn dlm dilema bl ank ty nm die xsm ngn adik2...sedih tau x...salah kite...die xslah pn...

baik nikah cpt..baby bleh berbin/binti nama suami.. bincang elok2 dgn parent..wlau cmne pun..parent mmg akn mrh..kena laa pndai pujuk balik..hati parent mmg akn hncur..tp dierg akn pkir balik psl cucu dierg tu nnt.. bincang elok2 ye..tegaskn nk nikah scepat mungkin & ckp xnk buang baby tu sbb dia x bslh

4y trước

Tak bole la...kena berbin/binti kan abdullah

Assalamualaikum adik. Mesej akak. Kita dok bincang cara dan mcm mana nk tolong adik. Jangan risau akak xnk anak adik. Adik nk jaga, jaga.. kita bncg cara nk selesaikan masalah ni. Cara nk buka buku pink semua. Adik preggy, kesihatan kene jaga. Kalau xkeberatan whatsapp akk. Fika 016-3122352

takde masalah untuk bukak buku pink tu sis .pergi je ke kk/hosp tdekat..kata je single mother . nurse takkan marah awak . kandungan awak awal lgi ni sis.. trust me . awak tak buat buku pink,nanti lagi susah awk nak buat mykid segala benda . jaga diri k, jangan stress . semoga dipermudahkan 🌼

Situasi awak macam situasi saya. sy pregnant awal bulan 1 dan sy kawen 28/2. kwen pon fmly tak thu yg sy dh prgnt. saya buat buku pink Bulan 4..Alhamdulillah kandungan dh 8 bulan. First nak bukak buku tu mmg takut gile, takut nurse tnye macam ii tp tak pon😅

pengalaman sy .. mse sy buat buku pink mmg dieorg akan mintak surat nikah dn ic shja .. selain tu xade ye .. klau blm nikah .. bg je tahu .. n nnti dkt buku pink die akan tulis single mom .. xada mslh pun sbnrnye .. now anak sy dh 5bulan .. dan sy bru seminggu nikah dgn ayah baby☺️

Sapa ckp tak bole nikah.. Boleh nikah... Tapi anak tu lahir nti.. Tak boleh berbin/binti kan ayah dia.. Kena berbin/binti kan Abdullah.. Awak faham.. Takda yg ckp asal mengandung je haram untk bernikah.. Sapa yg ckp.. Yg haram jika anak Tu lahir d bin kan atau di binti kan ayah dia..

4y trước

Mazhab Shafie boleh kawin diwaktu hamil dengan syarat perempuan tu bukan isteri org atau masih dlm iddah.. ad juga mazhab2 yg tak membolehkn perkahwinan untuk wanita hamil.. tapi kita di Malaysia berpandu mazhab shafie.. sekiranya perkhawinan tu berlaku semasa usia kandungn 3 bulan & kebawah.. masih boleh dibin/bt bapanya.. tapi bapa tersebut tak boleh jadi wali utk pernikahan ankny jika ankny perempuan.. itu yg sy bljar la.. kalau slh minta maaf ya..

Jangan gugurkan baby tu sygg.. Jangan! Ramai org kat luar tu nak anak. Nevermind. Pergi je buat buku pink. Btw bukan nak doa, tapi sekiranya family awak buang awak sekali pun.. Ada je tempat/pusat jagaan ibu mengandung (Baitus Solehah) boleh bela nasib awak dan anak awak.

Nurse kk tak akan marah dik InsyaAllah. Masa saya buka nurse ada tanya butiran suami untuk tulis di buku dan saya jawab “saya belum kahwin”. Nurse tu senyum dan cakap “tak apa dik, bagus awak datang & buka buku”. Semoga urusan awak dipermudahkan 🤲🏼