baby tak mau minum susu formula

Hye mummies... saya nk tanya macam mana ya nk bagi baby minum susu formula... berat baby tak naik Dr suruh tambah susu formula tapi baby muntahkan blk susunyaa.... memula bagi dutch baby,pastu bagi anmulac sekarang bagi S26 pun dia main main susunyaa 😢...puting botol macam macam dh beli dia takmau jugaa...dia mesti nk susu badan snggup dia tahan lapa taknak susu botoll 🥹.. saya kesian tgk dia berat naik sikit sangatt dh cuba bagi guna picagari pun dia luekk balikk sajaa je dia luek luekk kan susu tuu...napee yaa..saya sendiri dh ikhtiar mkn mamom milk booster tu kt tmpat keje pun pump tapii berat baby naik sikit macam susu saya tak pekatt..macam manaa yaaa...

1 Trả lời

Saya dgn paed swasta dia tak pernah suruh saya topup fm sbb saya fully bf even ada sekali tu berat anak turun & second berat anak statik tak naik sama je mcm berat bulan lepas. Paed ajar saya suruh banyakkan makan sayur hijau, buah berkhasiat, kekacang & ikan salmon kalau boleh setiap hari dlm volume yg banyak utk pekatkan susu. Boleh topup jugak multivitamin mcm obiminz plus, blackmores pink, apa2 milkbooster pun consume tiap hari. Dia minta saya jgn stress & suruh husband bawa saya g jalan2 selalu walau kt mall. Saya buat setiap hari tak skip, kejap je susu saya berlemak balik. And start dari tu berat anak saya naik sekilo sebulan sampai la dia start makan baru naik dlm 200g tp tu normal sbb budak dah active merangkak berguling. Nak berat anak naik bukan focus susu je, kena jaga jadual tidur anak juga bg dia tidur cukup & berkualiti. Susu waktu malam pekat, jgn skip. Dan make sure bf lama sikit biar baby dpt hindmilk. Keturunan saya & suami kurus tinggi, tp anak kami skrg montel. 9m 9kg