prolonged jaundice

hye momies . ank sy da lahir 15 hari , tp smpai skg masih kuning . bacaan turun naik 10 , 11 mcm tu . harini kena anik darah dkt tgn sbb still kuning lebih dari 2 minggu . sy bg fully bf sbb misi kata jgn mix sbb takut baby allergic fm . makanan pantang sy pn xde letak halia kunyit lada hitam sbb takut effect baby .sy betul2 stress , rasa gagal nyer jd mak . sedih betul laa. bagilaa sikit kata semangat biar sy rasa masih ada org faham n syg sy 😥

31 Các câu trả lời

Alhamdulillah baby sy lps 19 hari dah ok kuning die. Sy ikut petua kawan dari Sabah, mandikan bby dgn air rebusan buah kundur. Caranya: beli sebiji buah kundur, belah memanjang mcm tembikai susu. Setiap kali mandi amik satu potongan kundur tu dan rebus dlm periuk smpi mendidih. Lps tu biarkan air rebusan tu rase suam n sesuai dgn suhu mandi baby, jgn campurkn air rebusan tu dgn air sejuk/ paip. Mandikan bby dgn air rebusan kundur tu je. Amalkan mandi pg sebelum pegi klinik, in shaa Allah turun bacaan kuning nye. Sy mandikan pg ptg smpi sebiji buah kundur tu abis. Sepotong kundur tu gune sekali sesi mandi je. Lps sy amalkan petua ni, setiap hr cek kuning mmg turun. Sy tau petua ni pon dah lmbt mase hr ke14.. Klu buat lg awal mst awal turun kuning nye, x la penat ulang alik klinik kn. Boleh cube petua ni, x salah kt ikhtiar. Semua dgn izin Allah.

anak sy dri kuning 7 naik smpai 14 nsib baik tk kena tahan dkt hospital , nak nangis tgk baby asyik kena cucuk , trus try bg fm kt baby , rmai yg tk recommend bg susu kambing tp untuk turunkn kuning baby yg tnggi and dh buntu jga trus nurse recommend bli susu jenama karihome untuk baby minum , sy bg setiap 1 atau 2 jam mmg tk tidur demi kuning baby turun , siang hari tk pkai sluar cuma pmpers bju lubang2 je , jgn bagi baby panas , jgn terlampau ttup pintu tingkap kat rmh biar udara kluar msuk , mndi daun asam blimbing rebus , sy buat cmni dri kuning 14 turun 11 then turun 10 , next appointment dlm 2hari selepas tu dri 10 turun trus ke 5 tp still kena ambik darah dkt tangan untuk kli ke 2 sbb baby msih ada sisa kuning dkt muka , nk tknk redho baby kena ambik darah wlaupun kuning dh 5 😔

saya pun pernah duduk disituasi awak , menangis penat ulang alik klinik and kesian dekat anak . anak saya kuning kena duduk bawah lampu lepastu ulang alik kk sampai tahap kena ambik darah 3botol . saya tahan air mata tengok anak meraung sakit tengok doktor cari urat darah , suami selalu pujuk suruh saya sabar . last check kuning dia 183 lepas ambik darah 3botol maybe result okay , lepastu tak pergi dah kk . lama lama kuning hilang sendiri , anak saya kuning nak dekat sebulan . sabar tau , semoga urusan awak dengan baby dipermudahkan . ameen ameen

Faham perasaan down tu lagi lagi kita yang masih dalam berpantang dengan postpartum anxiety lagi. Jangan bagi diri ni overthinking sangat, inshaAllah takda apa apa. Just kerap susukan baby nanti lama lama jaundice tu hilang kalau baby kerap berak. Masa baby saya kuning saya campur je dengan formula sebab masa tu breastmilk belum banyak, tapi make sure baby serasi dengan FM tu. Baby kuning memang akan kerap tidur sebab mereka lemah, kejut susukan every 1-2 hour. Semoga dipermudahkan urusan sis.

jgn stress sis.. abaikan ckp ckp org.. dari pengalaman saya anak pertama dulu, berhari hari d tahan d wad... mcm mcm cara saya guna.. x jg turun kuning anak.. saya x give up, teruskan bf saja.. bila keluar semua najis yg hijau tu... lama lama kuning pasti turun.. yg anak ketiga lahir January lalu pun sama.. 2 hari admit wad sebb kuning melebihi paras lampu.. Dan ketiga tiga anak saya semua prolong juandice.. semua kena ambil darah yg byk.. dont worry ok.. bg je susu badan.. insyaallah okey

Saya bg je anak FM. Anak petama gitu, skrg anak kedua 22 hari pon gitu, nk kasi kuning cepat turun. Skrg tak bg dah, sbb dah tak kuning. Skrg fully breastfeed. Up to u sis nk remedy mcm mana, fully breastfeed pon no problem, sbb ad baby lmbt sikit turun kuning bila fully breastfeed, tp tetap akan hilang kuningnya. jgn salahkan diri tapi tetap kentalkan jiwa. Kita buat yg terbaik utk anak.

2y trước

ank sy harini da 39 hari.. tp msih kuning.. mcm mne yer nak buat.. hari ke15 g klinik bacaan kuning 195.. phtu da ambik darah n air kecing.. result doktor ckp bby ok.. phtu hari ke32 bacaan kuning 142.. kuning turun.. tp lmbt.. sy hnye bg susu badan jer.. skrg nie sy ikhtiar campur susu formula pulak.. harap2 hilanglah kuning bby. amiin..

kenapa nak kena salahkan diri sendiri?, awak da cuba yg terbaik da kan, siap elak makan makanan yg buat baby kuning lagi. lagipun awak pun taknak benda ni jadi pun kan. so jgn nak salahkan diri sendiri. just fikir positif, inshaAllah nanti kuning tuh hilang. kerap bagi dia myusu byk2x, tiap sejam gerak, jgn bagi dia tidur sgt. kalau org kata memacam jgn layan, nanti buat awak lagi stress.

2y trước

terima kasih wak bg semangat . rasa mcm down sbb kita as a mom xley buat ap . hari2 doa cpt laa kuning tu hilang .

saya bg je baby saya fm jenama similac, syukur kuning turun... bukan x nak bg susu badan, tp air susu x banyak.. last2 doc sarankan saja bg fm tp itu la kebetulan beli similac hari tu.. tggu 1 minggu baru susu badan banyak nasib baby nak jg menyusu badan tp itu la mcm x kenyang jd terpaksa siang bg fm malam pula susu badan... skg baby saya dah genap 1 bulan

Sama mcm sy sis, asal balik klinik je berair mata memikir bila anak nk turun kuning. Mak sy pulak asyik ckp jgn tidur sgt malam bagi baby susu banyak2. Padahal malam2 kita mmg bagi susu kat baby setiap 2-3jam. Disebabkan baby sy jenis tak menangis sgt dorg ingat sy tak susu kan baby 🥹 last2 sy pekak kan je telinga takut diri sendiri jadi lagi stress

2y trước

ye sis.. mmg stress bila org pertikaikan ape yg kita buat.. sedangkan kita dah buat yg trbaik.. sy rse apa yg awk rase.. sbb abah sy pun mcm tu jugak.. suka salahkan sy

Sama lah kita. Baby dah 19 hari masih kuning. Hari ke 12 dah turun dari 241 ke 191, harini naik balik ke 248 🥲 Terus rasa koyak. Kita pun sewa terus lampu baby kuning, senang pantau dekat rumah. Dr cakap dalam 24 jam should be okay, tapi risau sangat terus sewa untuk seminggu just in case. Ni link untuk sewa lampu kalau nak: https://www.bilitreat.com

2y trước

try mandikan bunga raya merah 3, atau 5 kuntum setiap mandi pagi. bunga raya ni kan penyejuk, kuning ni panas. in shaa Allah kuning baby pelan akan turun.