Sokongan moral

Hye ibu-ibu semuanya. Xpe ke saya makan biskut tawar dengan buah jambu batu je hari2? Tu pun secara paksaan. Tu pun kadang2 muntah jugak. Mental dah lemah 😭. Perut lapar, tapi x boleh makan. X tau nak pelbagaikan apa lagi. Ade cadangan? Rasa letih sangat badan. 9w6d now. Siang malam makan muntah makan muntah. X boleh dekat dengan suami. X boleh bau masakan. X boleh bau wangi2 sangat. #firstbaby #bantusharing #1stimemom #pregnancy #alahanteruk #9w6d

21 Các câu trả lời

Sya sama mcm sis. Hnya boleh masuk biskut oat n air sejuk lemon. Buah sya mkn buah jmbu batu, and buat kering yg mcm buah tin, prune, n kismis. Lapar mmg lapar, tp asal boleh masuk yg elok saya telan je wlpn tk minat mkn buah 😂 lps tu mlm2 nanges sbb lapar smbil mkn buah ahhah. Dh tu je boleh telan yg lain muntoh. Alhamdulillah baby sihat. 1st tri mmg sgt mencabar bgi saya. Turun 6kg.

4y trước

Sama. Selalu nangis time makan buah or biskut tawar. Nangis sebab lapar nak makan kenyang2. Dah turun 5kg sekarang. Alhamdulillah sis. Harap2 baby saya pun sihat. Amin.

1st trimester mmg gitu sis.. asid folik jangan lupa makan je.. if boleh paksa diri, makan sesuap dua pun jadi lah.. nk mask 2nd trimester nnti in shaa allah selera tu dtg balik.. cuma masa skrg kita positifkan minda.. jangan lemah sgt badan kita.. mommy kena kuat untuk bby okay..

4y trước

InShaAllah. Memang lemah tapi fikir baby je.

cuba mkn kurma dan susu dutch lady pada waktu pgi.. setiap dua jam kna mkn dlm kuantiti yg sikit. minum air putih 2litter shari. 3x kali tegukan setiap kali nk minum jgn minum skli sampai penuh perut. sya pon sampai tk blh bngun sbb alahan. alhmdullilah skrg makin pulih

4y trước

Saya dah cuba kurma dengan susu. X boleh jugak. Ape2 pun terima kasih atas nasihat. Alhamdulillah awak semakin pulih.

Makan apa2 saja yg boleh makan. Minum susu atau makan buah buahan untuk atasi rasa mual. Yg penting jangan biar perut kosong. Sebab masa saya 1st trimester, saya kena gastrik sebab tak makan. Apa2 pun, semoga dipermudahkan urusan. Allahumma Aamiin 🤲🏻

4y trước

Baik sis. InShaAllah. Takut jugak sampai gastrik. InShaAllah. Amin. Amin. Amin.

Asalkan ade yg boleh sis makan, mkn ajee benda yg sama pun xpe.. tu la perjuangan mak2 time alahan, sis kena kuatkan smgat, doalah moga alahan berkurang dan sis dpt makanan yg lebih khasiat utk baby.. ape pun jgn sedih,ramai ibu2 yg lalui alahan mcm tu.. :)

4y trước

InShaAllah. Amin. Baik sis. Terima kasih atas kata2 positif

sama..da sebulan sy pun macamtu start dari 5 week ..sekarang pun 9 week baru..harap2 cepat ilang alahan kan..sy ni anak second plak kena camni..anak first kena tapi tak teruk camni ..makan ja..yang penting kita makan jugak dari takde langsung..i feel u sis

4y trước

Haah. Harap2 sangat cepat hilang. Hari2 termenung fikir nak hadap alahan. Terima kasih sis

Nt dah masuk 3-4 bulan InshaaAllah ok sis.. boleh mkn byk. Sy mcmtu. Alahan teruk. Makan keluar balek semuaa tp perut lapar nk mkn. Yg pntg jgn tk mkn lngsg. Makan kismis, kacang, roti.. asam2.. dgn kurma. Semua bkn fav tp mkn sbb fikir baby.

4y trước

Terima kasih. InShaAllah akan kuat demi kesihatan & baby.

bertabahlah kite ibu2 yg mengalami alahan ni.. ade org di uji terima alahan time mengandung tpi bile baby lahir je seng jaga,tdur teratur.. ada org yg xde alahan time mengandung tpi di uji pulak bila baby lahir asik nangis,tdur masa trbalik..

4y trước

InShaAllah. Mudah2an kuat sentiasa

klu teruk sgt batter sis minta ubt tahan muntah dr doct, jika tlalu teruk sis mgkn akan kena masuk air dlm badan.. klu mkn ubt tahan muntah sis boleh mkn bnd yg lbh khasiat dr biskut dan jambu. #TAPSupermoms

4y trước

Saya dah dapat ubat tahan muntah, tapi sama je. Sekarang try stop makan ubat muntah tu. InShaAllah esok buka buku nak cek lebih mendalam. Harap2 xde pape. Baik sis. Terima kasih atas nasihat

xpe blh je jnji mkn dan perut xkosg...mcm sy dlu mkn bubur ngn mihun sup blh mkn...nsi smua xblh nti kluar balik...lepas tu br ok skit2..mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms

4y trước

Amin. Amin. Amin. Mudah2an. InShaAllah. Terima kasih