Scan baby

Hii momms. Ada tak sini yg dri mula pregnant tiap bulan kena scan? Yg hairannya sya dah 5 bulan lebih. Tmsuk bulan depan scan lagi dah msuk 4 kli scan. Tpi stiap kli lepas scan tu dr cakap smua ok. Bila bagi temujanji blik tngok ada scan jugak. Hairan la knpa nak scan tiap bulan ek? Sedang kan baby okk jer. FIRST PREGNANCY SYA tanya nurse dia pun bingung2x? Sya cuma hairan jerr. Huhu sbp cousin sya first pregnancy bukan slalu scan punn. Huhu

68 Các câu trả lời

Pelik ke klu tiap bln check kena scan???😅...lagi bagus klu tiap bln pi check kena scan, sekurangnya Kita tau pkembangan baby tu mcm mn.maybe yg dia kata scan tiap kali check tu dimana nurse tgok heartbeat baby, bkn scan penuh yg kena check air ketuban, berat baby dan pjg baby kot dia kata ni...sbb nurse ada bgtu yg scan tgok heartbeat baby tak sama dgn full scan yg doctor bt pada minggu2 yg tertentu.Maaf klu Saya tersilap info.

5y trước

Tulah..

Normal saya sebulan 2x scan utk awal2 saya cek suasta, sebab doc akan ukur saiz baby, berat baby, ukur kepala ukur tangan kaki baby, akan cek jantung paru2 dan otak, org tua kata tak elok kerap scan, bagi saya tak ada semua tu, doc lebih tahu.. Anak pertama dan kedua pun sama klinik suasta, kalau KK dia tak akan ckp apa dia buat yg dia tahu dia buat kerja. Kita yang kena banyak tanya..

5y trước

Lagi puas hati di suasta hati pun tak susah nak fikir kan baby dlm perut tu mcm mana, bila dengar doc ckp mcm tu mcm ni rasa senang sikit hati, balik dah boleh makan banyak sikit 🤭🤭

Sy setiap 3 minggu scan dkt ppum sbb kalau scan awal boleh detect masalah yg ada dekat baby. Scan dkt kk pun bukan detail scan so kira okay la diorg nk scan awak setiap bulan. Syukur alhamdulillah kalau setiap kali awak scan dpt tau perkembangan baby yg sihat. Sy setiap kali scan ada je doctor ckp masalah dgn baby sy tapi sy terima seadanya. 🙂

Since dari bukak buku minggu ke7, setiap kali check up mesti scan. Now dah 20week, rasanya dah 5x. Dan 1x lagi di swasta. Totally 6x scan dah. Saya lagi suka scan sebab boleh tengok baby 😊😍. Rabu minggu depan scan lagi utk minggu ke 21. InsyaAllah nak buat detail scan utk minggu ke 22. Bg saya, lagi suka scan sebab boleh tgk baby.

Kalau sy nak juga scan tiap bulan. Nak tgok perkembangan baby kt dalam, nak pastikan tumbesaran nya baik² shj. Jadi tak ada kerisauan. 😊 Takpe sis ada week ke berapa nt doc takkan scan dah. Sis minta scan pun takkan dibenarkan nt smpai bersalin. 😀. Tp sy tak ingat start week ke berapa, sbb haritu adik ipar yg bgthu.

5y trước

Betul sis..sy last scan 32w pastu dktor ckp kita akn repeat 39w plk..seblm ni setiap bln p kk mesti scan ..suka sgt😊

Mcm sy tiap 2 mingu dr scan sbb dr nk tgk pertumbuhan bby sbb sy ada kecing manis ketika megadung....selalu nye dr nk tgk saiz bby dan jatung bby ada kah stable sbb ble ada kecing manis ni byak risiko tmbah pula sy ada amenia hb low jadi dr takut sama ada bby akan besar kerana kecing manis atau pun jatung bby lemah.

Alhmdllah kita sm sis...setiap bln dpt scan..sy dr awl preggy smp skng kndungan usia 5bln tiap2 bln dpt scan sedng kn setiap kli scan bby Alhmdllah ok smua ny doc ckp...bkn smua org dpt mcm kita dpt..kira kita brtuah sis...Sy lbh suka sll scan..dpt tngk bby kita selalu, prkembngan die dlm rahim kita...syukur🤲

5y trước

Sy Area Ipoh Perak sis....Tula...kwn2 sy pon kata dape dlu bp kli je dpt scan...sy Alhmdllah lah..setiap kli app dng doc dpt scan tngk bby ny aksi..❤

ok la tu scan tiap2 bln wlaupun baby xde mslh.. skurang2nya blh tgk prkmbangan baby.. sy dh masuk 7 bln.. 2 kali je baru scan kat kk.. first masa 8 week.. second masa 28 week.. trtunggu2 doc scan.. sbb nk tgk baby.. nk tahu jntina baby.. last2 g wt detail scan sndiri kat swasta.. puas hati tgk baby 😍😍

Scan bby la best.. Blh tgk bby slalu... Sparuh klinik xde scan... So kne scan swasta... Kalo blh tiap2 bln nk scan tgk bby.. X sabar2..nk tau berat dia.. Kdudukan dia. Air ketuban cukup ke x... Kita ank nk no 5 pon masih ada rasa xsabar nk scan... Sis patut lebih teruja sbb 1st pregnant

Xde yg hairan sis..sy pun mcm tu setiap checkup di kk..setiap bln dktr scan ,dktr ckp nk tgk berat baby,tulang dy terbentuk dgn elok setiap bulan..bila dh masok 7bln bru dktor ckp kita akn scan nk masok 9bln plk..sy suka mcm tu..setiap checkup dgn dktr sy boleh tau berat baby n kesihatan dy..