Pregnant Week 19

hii mommies sekalian, smlm sy g kk ibu anak , berat sy naik tapi hb sy still low 🥲🥹 dah mkn and mnum mcm2 hb tk naik jgk. boleh tlg sy tak? sy risau dgn baby sy ☹️😭 #firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing #twin

16 Các câu trả lời

Sy awal pregnancy pun hb low jgak..KK bg ferrous fumarate..sy pastikan sy mkn mkanan yg ade vit C supaya ubat yg dimkn tu dpt diserap dgn baik..sy mkn jambu batu, oren, pati delima..lps tu bykkan mkn mknan yg tinggi iron mcm daging, ikan, sayur bayam..dlm buku pink tu byk info ttg ni..Alhamdulillah, lame² hb akan naik..sebelum nak naik tu mmg kene thn telinga jgak la kene marah dgn nurse..faham coz nurse pun risau bile hb kite rendah..jgn pts asa ye ibu..kalau ikut nasihat nurse, doc & jaga pemakanan, inshaAllah hb akan naik ☺️

2y trước

terima kasi nti sy cuba buat mcm yg sis buat

boleh cuba makan bayam merah, daging, buah jambu batu, buah delima. mcm sy, berkesan makan jambu batu. pepagi sebelum cek hb dlm jam 6 lebih lepas subuh tu sy makan jambu batu separuh biji, dah 2x buat Alhamdulillah hb 13+. sambil tu ubat tambah darah kk bg mmg tak pernah sy skip, sy kena makan 2x sehari. mungkin boleh tukar ubat tambah darah lain sambil stop kafein kalau ada ambil.

untuk sy berkesan makan jambu batu.....masa awal2 tu mcm2 buah makan tp hb dr 13 turun 11.8 masa kadungan 6bulan...sejak tu sy cuma makan jambu batu hari2 sbb sy ad jumpa pakar pemakanan...doc tu kta makan jambu batu hari2...sblm nk chek hb sy makan dl jambu batu....alhamdulillah sejak tu hb naik and skrg dh 9bulan hb sy 13.1

stop minum kopi,teh,Milo or air coklat .bykkan minum air Oren tnpa gula .mkn buah jambu Batu or buah Oren .kalau boleh hari2 kena mkn buah .buat buah tu penganti snek & bila lapar .saya buat camtu alhamdulilah Naik hb

Hai mommy saya makan iberet hb okey 14 or 13. Saya minum susu farm fresh yang botol besar warna biru tu, cara saya makan iberet tu makan pagi masa perut kosong. Tak minum kopi langsung, makan buah banyakk + sayur

2y trước

ohh nurse pun dh tukar bgi sy mnum ubat, iberet jgk. susu farm fresh botol biru yg mna ya? kafein sy mmg tk mnum

sis boleh cuba vitalea shaklee.sy alhamdulillah setiap kli preg,hb akn drop masuk trim 2.vitalea shaklee in Shaa Allah mmbantu.mahal sikit tp tuk 4 bln sebotol

sis makan bayam merah, daging, kerang, jambu batu, delima, dgn belimbing besi.. misi sy pesan makan yg tu je.. cuba la mne tau serasi

sy minum susu calla milk dr start awal pregnant sampai sekarang week 27 hb okey dan nurse puji je.

Saya minum air jambu batu merah ( brand marigold ) + pati delima. Senang tk payah masak2 kerang 😄

2y trước

dh try yg nii.. gula naikkk

ada minum minuman berkafien tak? ada minum susu dgn ubat tak? awak makan n minum apa ya? cuba share

2y trước

tak minum kafien . minum ubat dgn air biasa je. sy mnum susu enfamama tp nurse kta tnggi gula tukar mnum air susu mcm farm fresh or sunquick, klau mkn sy tk bleh mkn seafood sbb ada alahan, mkn ayam daging ikan telur sayur sja. buah mkn orange strawberry jambu kdg2 anggur.