GBS

Helo Mummies, I Refer Kat Hospital So I Dpt Tahu Gbs Positive ! memng gbs Ini effect untuk baby kah? Baru 29 weeks?

2 Các câu trả lời

Ya. Kuman ni ada di vagina laluan kelahiran. Kalau bersalin normal atau pecah ketuban awl, baby dpt risiko kena kuman gbs. Gbs ni x bahaya pada ibu, tp sgt bahaya pada bayi. Semasa proses kelahiran air2 dr laluan tu msk kut hidung/mulut bayi sbb tu nnt ibu pun kena dpt antibiotik, baby pun kena antibiotik jugak lepas lahir. Risiko plg teruk ialah jangkitan pergi ke otak baby yg boleh buat sawan (meningitis)

5y trước

Baby at risk of lung infection (congenital pneumonia) and infection to layer of brain meninges (meningitis). Early antibiotics infusion could prevent/minimize the complications. Some babies are ok

Macam mane nk cek gbs?

5y trước

pa tanda2 gbs