Complete Miscarriage

Harini saya keguguran selepas pregnant 5 minggu.?? Saya nak tnya.. Perlu kah sy berpantang seperti org yg bersalin? Dan berapa lama sy perlu cuti untuk "bersama"? Boleh sy terus ambil acid folic x.. Sbb doktor hanya bg ubat tahan sakit sahaja..

11 Các câu trả lời

mcm sy mmg sgt jge pantang sbb nya byk... klu emosi tak kuat kite leh angin meroyan... baik juga utk dlmn kite... biarlah org kata ape jnji bdn kite sihat.. lps gugur sy pantang alhamdulillah tak rse sakit2 bdn or else... ade stgh org still rse sakit tao... berurut plak lps smggu dua boleh urut.... pglmn sy, drh nifas dh abes kuar... then nk dkt 2 mggu bru urut then darah kuar lg... so drh tue tak kuar abes... biar drh tue abes nty kite tak sakit... sy siap mkn ubat pkul angin n darah lg lps urut tue.. mmg superb 😋 lps tue mkn jamu mustika ratu... tak rugi pon berpantang n urut nih... jgn risau k... inshaAllah bdn sehat n snng lekat...

Mcm saya haritu mak still mtk pantang mcm org bsalin juga xrugi apa pn utk diri kita juga... Sy pntang juga 44hri. Pntang bsama sy pntang 30hari. Then kalau ikut petua kg sy depa xbg utk gugur, ngurut atau tgku.. Sy tanya nurse ad kata boleh ad juga xsyorkan skrgnya 2bulan lps gugur bru urut dan tgku sbb takut bila tungku dan urut darah cair jd tumpah darah sgt bahaya utk diri, sy duk tanya tkg urut pn depa xmau urut lps gugur tggu hbs pntang sbulan dua bru depa swh mai urut... Lain org lain petua...

5y trước

Betul2 sy lupa sy pun tk bertunhku masa lepas gugur haritu... Sbb takpayah pun rasanya

sy pernah gugur..mak sy ckp org gugur lg kena jaga pantang dr org bersalin.sy pun ikut je la..makan2 semua sy ikut pantang org bersalin kecuali mkn lada hitam..lada hitam xbleh mkn sbb panas.org gugur ni kena mkn bnde sejuk..ais tu mmg x boleh la ye.byk jgk pntang larang org2 tua ni..sy follow je.yg ‘bersama’ tu ats diri pasangan..huhu sy fobia sikit so ambk mase la utk ‘bersama’ tu.x silap lebih 2@3 bulan jgk kot..folic acid xpe mkn je.🙂 tu je la sy boleh share pengalaman sy

4y trước

Kenapa org pantang gugur kena mkn benda yg sejuk pulak?

Sy haritu bulan 3 complete miscarriage jugak.. Skrg tgah pregnant 4weeks... Ye kena berpantang sekurang2 nya 2 mnggu mcm tu.. Kalau nak bersama seeloknya lepas 3 kali kitaran haid...takziah... InshaAllah rezeki awk pulak lepas ni... Doa byak2 ye.....mandi air suam ye.. Sy nak sebulan pun masih mandi air suam..

5y trước

Berurut tu tunggu darah nifas abis keluar...

Boleh je makan acid folic tu, tapi kena pantang jugak. Sekurangnya 2minggu,kalau X yakin boleh tanya doc or nurse 😊 semoga cepat sihat & dikurniakan baby . Yang penting mental kena kuat... In shaa Allah..

saya hari itu tak ada berpantang...just tak de buat kerja berat2 dan minum obt saran Doc..alhamdulillah bulan depan lepas tu saya positif hamil sampai skrg kandungan saya sudah 16 weeks

5y trước

Sy pun gugur bulan 3 haritu. Alhamdulillah skrg dah 4weeks pregnant..

Bg saya x ada masalah utk continue acid folic. Sbb pengalaman saya. Hospital bg tahan sakit dan acid folic. Acid folic bukan shj utk mengandung. Dia vitamin tambahan utk diri.

At least, berpantang juga wlupn utk sekejap. Dlu sy buat dua minggu je lepas miscarriage at 10 weeks.

Takziah awak. Awak pantang 2 minggu. Berurut ambil lah 3 hari berturut. Dapat bertungku and sengkak pun okay.

Allahuakbar ... Tabah ye sis .. Sy doakan ada rezeki sis akan dtg .. Doakan kandungan sy sihat2 je😢