36weeks with GDM

Harini genap 36weeks and tadi check kk doc cakap baby macam besar sbb 36weeks dah 3.1kg and air ketuban 18. Kalau terberanak awal nanti baby kena inject untuk matangkan paru baby juga ke ya?

1 Trả lời

First of all, injection matangkan paru2 bkn di inject dkt baby. Masa ibu nya di induce utk bersalin awal/dah bukak jalan awal, doc akan inject dexa kt peha ibu. Dexa ni sakit skit ye. Dexa tu yg bantu matangkan paru2 baby keluar nanti. Dan hanya bby yg lahir sebelum 37weeks saja yg akan kena inject tu. lahir 37w atau selepas 37w, takde injection. Baby da ckup matang

3y trước

Oh okey thank you. Hehe