Luka bersalin koyak sampai punggung

harini dah 25hari tapi luka masih pedih + bengkak . bila buat check up kat klinik dia kata okay je nnti bengkak surut sendiri , tapi sampai bila . sesiapa ada pengalaman luka bersalin koyak besar smpai punggung , boleh ke sye betul2 sembuh 🥹 rasa down sangat hari2 sye menangis, kdg rasa menyesal trauma sangat #firs1stimemom

6 Các câu trả lời

No worries awak. Pedih + bengkak tu sebenarnya proses nak baik. Saya pun jahit sampai punggung, rajin spray ubat kuning kt jahitan and tiap kali basuh pastikan bawah tu kering lap dgn tisu. Kalau nak membuang, saya makan ubat beli kt farmasi, so takde kena sembelit and jahitan pun tak sakit. Dalam sebulan saya dah totally baik and benang dah luruh. Jangan stress2 ya 😇

7mo trước

Jangan pakai ubat kuning tu. Ubat kuning tu boleh melambatkan proses luka tu nk sembuh. Sbb tu pihak hospital skarang dah x bg ubat kuning nie dkt ibu2 bersalin normal. Dulu2 ye ubat kuning nila kita discharge. Skarang x dpt dah. Betul tu TT apa nurse2 ckp jgn pakai apa2. Just basuh dan keringka mcm biasa sahaja.

Sis angkat punggung masa bersalin kn. Sbb tu nurse @ mana2 org akan pesan kalau bersalin jgn angkat punggung sbb mmg akan ambik masa lama nk sembuh. Masa kt LR pun diorg pesan pegang pergelangan kaki tu jgn angkat punggung sbb diorg dah tahu kesan akibat die. X apa sis. Bersabar je lah. Lama2 nnt okay lah luka tu. Mmg ambik masa sikit sbb luka besar kan.

8mo trước

sye tak sempat nk betulkan kedudukan doc dah gunting and suruh teran , sbb dah nmpak kepala . sedih sgt rasa 🥺 . bila dah jadi teruk mcmni pihak hospital tulis sye bersalin vaccum padahal takde pun ..

Sama .. sy pun jahitan smpi punggung doc x bg ubat apa2 pun masa keluar hospital. Saya hari ke 20 mcm tu bru okey. Awak makan buah oren tiap hari, dan cuci/siram bahagian tu guna air suam + garam. I.Allah nnt okey tau . Sabar buat masa ni awak jalan kepit jgn bergerak byk sgt.. pikir positif i.Allah nnt semua ni akn berlalu .

Kena keringkan betul2 guna kipas atau angin hairdryer yg tak panas tu..lepas tu try buat sitz bath sis ..duduk rendam dalam air garam..guna air suam..doktor suh buat mcm tu sbb luka sy tak baik2 walaupun dh 24 hari masa tu..insyaAllah cepat baik..sebab kita nak cuci sendiri tak nampak so buat sitz bath ni senang

saya tak sapu ubat kuning hospital, tapi beli dekat farmasi sekejap je daa baik , dalam 2minggu saya daa duduk bersila , masak , buat keje rumah 😂 saya pun firstmom .

8mo trước

bestnya ,,🥹

Cuba try sapu gel dekat luka tu..blh cari dekat farmasi..rajin kipaskan lepas tukar pad..