Kos Bersalin: Berapa Budget Yang Anda Sediakan?

Haluuuu, mommy semua dah start belum buat kira-kira berapa nak kena saving untuk bersalin ni? Buat yang 'SUDAH' mungkin boleh share sikit dengan mommies lain berapa budget anda dekat ruangan komen!

Kos Bersalin: Berapa Budget Yang Anda Sediakan?
20 Các câu trả lời

ikutlah kemampuan masing² dan lifestyle masing² lain. sy bersalin d hosp gov, 4 hari 3 mlm (stay sbb overdue) Rm39 sahaja. barang² newborn, bajet dlm anggaran rm300-500 utk baju anak dan barang kelengkapan anak. baby care sy guna voucher sbb company husband setiap bulan akan bg voucher rm50 utk beli brg. so mostly sy shopping utk baby. beli sikit². berpantang sendiri dgn bantuan encik husband dan younger sister. upah urut badan rm120 selepas 2 minggu sy bersalin. sy bersalin normal, cuci luka sendiri guna fatimah sitz bath kit, harga dlm rm100 lebih rasanya. lepas bersalin, barulah fikir nak beli barang baby yg lain. baby da masuk 4 bulan, sy beli storller kat tiktok. harga rm110 kebawah. baby nak masuk 6 bulan, sy beli carseat dgn walker² kat tiktok juga 🤭. carseat dlm harga rm200 ke bawah dan walker² tak sampai rm45. mostly sy bg anak mkn kat walker² je. nak masuk 10m, belikan baby chair kat shopee. harga baby chair rm41. pampers anak sy guna brand drypers pantz. setiap bulan beli borong kat tiktok, bajet dlm rm106. dulu selalu beli kat speedmart tp cm berbaloi lagi beli on9. baju anak sy, kebykan beli on9. kena pandai cari seller yg ada dua akaun tiktok dgn shopee sbb skrg byk voucher. anak dari nb sampai skrg mmg tidur dgn sy je. anak beralaskan tdr atas comforter je. tilam dgn buaian x pernah beli. almari anak sy beli drawer cabinet 5 tingkat, harga dlm rm70. hanger baby, pengapit kain, bib baby.. beli dekat eco shop. jenis sy mana yang boleh dpt beli murah, kita kena bijak berbelanja. janji brg tu boleh pakai. ikut kemampuan masing².

I think roughly around 25k. Bersalin - around 5-7k CL - 5k Stroller - 2k (tapi rezeki I dpt free Cybex stroller, so jimat over 2k!+) Car seat - 1.5k (tapi rezeki also we only paid for ard 700 je!) Milk pump - 1k Baby cott & bedding set - 2k Baby’s clothing - 1k Baby’s bath, pampers, detergent- 700 Baby’s drawer & wardrobe- 1.5k Maternity/Post-delivery stuffings - 1k Baby’s medical card Semua dah settled, semua dah shopping, so now duduk diam tunggu nak deliver baby je lagi 2 bulan+ 😁

3mo trước

Add on jela hehehe

- Plan bersalin di HPUPM pakai GL so free je. - CL 15 hari 3k - Breast pump RM200 - Barang2 baby dan pantang roughly around RM500 je kot (mungkin kurang lagi sebab banyak beli online je mur2) - Car seat - Orang bagi - Stroller - Adik bagi hadiah - Kos bahan-bahan untuk makanan pantang after bersalin baru fikir😆 - Selebihnya tunggu la lepas bersalin nanti hahaha Now 32 weeks, due 4/9 anak first. Tak sabar sebenarnya nak jumpa baby. Semoga mommies yg tgh tunggu due kt sini baik2 sahaja sampai hari bersalin😊

Gov Hosp: saya standby 300-700, sebab sy preg follow up swasta. Tapi dsebabkan dulu ada buku pink and pernah refer kk, and lepas bersalin pun checkup kat kk. so dpt lah subsidi, total for normal delivery/ 3 days RM77 je include meds. Beg bersalin- harga beg rm10 (beli online) barang dlm beg byk bawa dari rumah and guna hadiah org bagi. Yg lain2, contoh macam mini set toiletries, wet tissue& pad just walk in kedai runcit berdekatan around RM40+) CL- RM950 (7days)

3mo trước

park jugak

sy bersalin dkt hsptl kerajaan..sbb ank dan sy risiko tggi dan lahir premature..jd kalau g private pun doc akn lebih prefer kpd gH.alhamdulillah service pun ok.. hrga pun takde smpai ribu2 dlm ratus2 je sbb ank stay nicu 17hari.. duit yg berbaki tu kami blh guna buat akikah anak... alhamdulilah..tu yg paling penting ada duit tuk buat akikah ank lepas selamat bersalin..🥰

3mo trước

Aamiin ya rabbal Alamiin.. moga yg baik2 juga untk puan.. klu Allah kehendak ikhtiar lah mcm mna pun ttp akn berlaku mmg ad jgk kes di swasta tp jrg berlaku boleh dikatakan 1% shaja.. kdg ad patient kritikal di swasta kemudian ahli kluarga minta pindah gov even pihak swasta xbgi pindah sbb risau patient dlm keadaan kritikal kluarga tetap berkeras.. akhirnya meninggal di hospital gov and swasta lah dipersalahkn.. situasi ni hnya dorg sbgai kaki tgn ja yg fhm.. sy ni serik bkn ap.. jika kesalahan yg berlaku tu yg mmg tak di sengajakan sy mungkin berlapang dada.. atau nurse usha yg sebaik mungkin dh tp itu jdinya nk buat mcm mna kn.. tp jika berlaku kecuaian yg amat sepele mcm jahitan xelok.. terbungkai isi hingga mnyebabkan nanah pda luka jahitan.. atau jahitan tercabut disbbkn jhitan pertma xkemas.. percakapan yg xsopan pda patient2.. sehingga pembunuhan yg disengajakan.. itu lah amat sy takuti.. dlm hospital tu trlalu ramai kaki tgn yg brkerja kita sbgai pesakit xboleh plih nurse yg yg

2 kali bersalin private hospital. Yang first, sediakan budget 10k sbb x terfikir nk tnye dr kos2 bagai. Sbb blum fikir lg nk brsalin mne. Tup2 emergency czer and kos 11k. Ank ke 2 plak dah well prepared. Siap2 tnye dr kos semua. Dr kata up to 12k klu elektif czer. So sy prepare je 15k. Kos masa tu pun around 11k .

3mo trước

Emergency dengan elektif sama harga 😂 sbb lain thun. Emergency thun 2017. Mse tu kalau elektif rm8k je x silap dr ckp. Elektif thun lepas harga dah naik 🥲

Barang baby, barang berpantang ibu, pakej berpantang (3 hari dan penutup) - RM1.2k+ Bersalin normal di hospital kerajaan (stay 1 hari) - RM39 Kebanyakan barang baby pemberian dari adik-beradik/barang simpan dari anak sebelum ni/guna apa yang ada: baby cot, tungku ibu, pakaian baby, car seat, breastpump.

Sy bersalin di gh free je.. sbb sy penderma darah.. jadi tunjuk buku merah tu, bil free saje.. alhamdulillah... kos2 barang baby tu beli sikit2 je.. ikut kemampuan kita... i think dekat 1k juga nk sambut baby baru... sbb barang2 newbon bukan murah..

2mo trước

Sy haritu dah 19x derma... tp cuba sis try dulu la mana tau rezeki xperlu bayar kan...

anak ke dua emergency ceaser masa pkp 2021 rm25k di kpj, semua kenangan... terindah... yg penting anak n ibu selamat... alhamdulillah rezeki lagi tahun ni yg no 3.bakal besalin hujung bln 10... doakan kali ni tiada sebarng masalah utk sy n bby...

untuk bersalin sy xprepare pun sbb guna GL dkt ppum.. tp sy prepare utk lepas bersalin..CL, brg baby, dan aqiqah baby nnt..xbyk pun kite budget2 je..brg baby pn beli kt tiktok je murah gilaaa 😂

3mo trước

confinement lady