Anemia dan Talasemia

Halooo momssss... Saya nk bertanya bg ibu mgandung yg ada anemia ataupun talasemia selama kehamilan korang makan/minum apa ehhh supaya hb tu naik??? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

14 Các câu trả lời

sy dulu pregnant anak pertama hb drop sampai 7.2. sy ambil darah hantar dekat lab sebab suspect ada talasemia. tp negatif juga resultnya. mcm² sy makan ikut saranan nurse,tp susa nak naik hb sy. terakhir doc tukar hematinik ke new obimin barulah hb cantik sampai bersalin. utk pregnancy yg ke 2 hb ok je. tp tak pasti utk yg ke 3 ni sbb baru 20w. tp dr awal antenatal check up hb ok 11 ke atas. mungkin dr pembawaan juga kot. tp usaha makan makanan yg tambahkan darah mcm bayam(lebih bagus bayam merah),pucuk paku,bilis,hati ayam,jambu batu. cek dlm buku pink,ada senarai makanan yg bagus utk naikkan hb

2y trước

harap² nanti hb sis bole naik. bahaya jua tu kalau hb rendah. manatau buka jua talasemia bole tukar ubat lain yg serasi dgn sis

Saya thalassemia. Mula2 suspek anaemia. Lg 2 bulan nak bersalin baru tahu result darah ada thalassemia. Saya dh try maltofer tapi hb tak naik. Makan macam2 yang orang kata bagus untuk naikkan hb pun sama jgk. Dia cuma maintain kan bacaan hb saya ja. Nak naik tu tak. Jadi saya konsisten je makan zincofer. Zincofer ni buat kita muntah tapi memang menjadi naikkan hb. Tips dia makan ubat dengan air oren sunquick. Sebelum tido. Lepas je makan terus tido. So takda rasa nak muntah ke apa. Saya konsisten makan zincofer, hb dari 10 naik sampai 12.5 masa nak bersalin tu

saya talasemia trait. last 3month checkup hb 8.9. lepastu naik 10. tapi doctor ada mention kalau talasemia ni hb 10 tu kira masih okay la.. previous doctor bg maltofer.. consume 2biji sehari..lepas tu tukar kepada ferrous (3biji)+vit c+asid folid 5mg sehari.. sy minum dgn air oren.. sy makan ubat seblom sy tdo..last month check up doctor ada ambil darah utk test iron dlm drh..next appointment baru tau result awak.. sy ada makan jambu batu jugak..tp xde la hari2.. delima pon sy makan..

Sy kena tunggu result dna baru tau thalassemia jenis apa,tiba2 masa pregnant ada thalassemia😅,tp masa ambil drh doc just tulis diagnose as Anemia..sy try mcm2,blm ada perubahan,tp masa sy makan hati ayam,sy kurang bdebar dan jrg pening..sy harap itu ptnda positif utk hb sy naik balik,masa buka buku smpi kndungan 3bulan hb sy ok maintain 12,tp masuk 4bulan drop jd 10..try makan hti ayam lah sis,sy skg pun tgh usaha juga..nak try pati delima gulsan juga nnti..

Saya aneamia . Setiap 3minggu sekali msty transfuse darah . Sepanjang pregnant dah 5 kali transfuse darah . Hb awal2 8.6 Pastu drop 7.1 . Kalau bawah 8 auto transfuse darah . Smpai skrang hb 8.1 . Lepas trnsfuse darah akan naik 1-2 ja . Next appointment kalau bawah 8 kena masuk darah . Saya pun pakar dah suruh stop ubat sbb zinc tinggi dah . Kalau makan ubat pun tak berkesan sbb darah tak menjadi . So hadap laa sampai pregnant 🙃🙃

2y trước

🥲🥲🥲adui sis.. sma la nasib kita ni.. saya pun nanti akan masuk ubat cucuk kt punggung...

Sye ada anemia..mkn iberet folid minum air sanquick tanpa gula makn ikut betul2 time 2 jam selepas mkn mean time prt kosong.so sye ambil malam sebelum tido.aslnye hb sye ok 12 ke ats tpi after ambil obimin new terus drop ke 11 lbh ke 10.5 skrg.tpi bila dh 3 kali tukar ubat ambil iberet dng timing pegambilan yg betul dah naik ke 11.5.lagi satu stop minum ber cafien mcm milo kopi teh ..sye tuka ke horlick tanpa gula.

Saya thalassemia. Mula dari anemia jugak la dari awal pregnant sampai tunggu hari nak bersalin sekarang ni. Staff nurse yang jaga and ajar makan ubat. 2 3 minggu ni dah naik 11.8 hb. Saya ambik maltofer 3x sehari. Sebelum tidur baru saya makan ubat tu. Contoh dinner kul 8, kul 11 saya makan tiga2 bijik serentak. Menjadi 😍

2y trước

sy mkn iberet br naik

saya try makan bayam, jambu, hati, paru, delima tu semua tak menjadi. hujung2 ni saya try makan greek yogurt dgn dragon fruit, alhamdulillah naik la walaupun sikit. tak da turun2 dah. tapi nak capai ke 12 ke atas mmg susah. last week naik 11.3. gembira tak terkata dah rasanya, alhamdulillah

hai sy pun hb low 10.01 , lepas tu sy ikut saranan nurse , dia suru sy amal kn makanan yg bole naikkan sel darah merah , cth : bayam , ikan , sayur hijau , hati ayam , hakikat nya sy byk makan buah , n byk khasiat sy dpt dr buah hhehe 2 minggu cek balik, hb da normal 11.0

saya ada thalasemia.. hb drop dari 11.4 ke 10.2.. lepas tu saya makan jambu batu naik sikit je hb 10.4.. suami belikan susu rizky perisa kurma alhamdulillah hb naik 11.6.. sy teruskan consume sampai sekarang nak masuk 36 week