Kantung ada baby tak nampak.

Hai. Sy dah buat ultrasound for second time selang seminggu ( sebab tak sabar). Tapi check, kantung makin membesar but still baby tak nampak. Sy dah 7 weeks pregnant. Kantung baby cantik bulat. Cuma last weeks sy ade bleeding sikit tapi tak heavy. Doktor suggest buat transvaginal ultrasound. Any mommies yg ade pengalaman. And how is it? And ade tak mommies yg dah ade pengalaman macam ni. Cek 2 times but still baby tak jumpa. Any advice or any shared? Update (9 Feb 2020): I already lost my baby yesterday. To those yg alami situasi yg sama. Bile bleeding, cepat cepat pegi check up and better do tvs to get clear picture.

17 Các câu trả lời

Hai..mummy...pengalaman yg baru saya hadapi..saya check up di private hospital dan Kkia..di private..scan 7weeks..nampak kantung sahaja.. sekitar kantung ada pendarahan...Dr. terus ckp mcm tak jadi..terus rasa down...31hb ni repeat scan di private..kalau tak nampak juga, mungkin DnC. Saya pergi ke klinik yang lain..utk buat tvs..tp dr tu scan perut juga.. Dan jawapannya sama dgn dr hosp.private...aduh...saya rasa baby saya dh tiada....29hb saya temujanji di KKIA.. Jumpa nurse siap bawa gmbar scan yg dr tulis..TRO Missed Miscarriage..tp dr kkia kata takpe..dia refer ke hospital government..saya dh tk berharap apa2..disana scan ikut bawah..Dr ckp u nampak tak.. Itu ada laa..Cuma kecil sgt..Tkpe..tiga minggu lg repeat scan...so saya kena tunggu 3minggu lg..saya sekarang tgh positif..selagi tiada pendarahan luaran. Peluang 50/50...sis, scan dari bawah lagi terang nampak...semoga urusan sis dipermudahkan....

5y trước

Sy pun sekitar kantung tu dah ade sikit pendarahan. Takut kandungan tak stabil. Nak cuba buat tvs nanti. Semoga urusan mummy pun dipermudahkan.

Hai sis. Sama mcm kes saya dulu. Dulu sama masa 6w ada keluar lendir sikit n pergi cek masa tu kantung ok cantik tp masa tu baby xnmpk lagi. Bila pergi buat buku scan kt kk dh ada dh baby siap lambai2 lagi hehe. Pikir positif ye sis. Org ckp klu ank 1st mmg susah nmpk tggu 10w keatas akan nmpk

5y trước

Tahu tahu je kite first pregnancy. Thank you sis!

Sy scan masa 8 minggu pun baru nampak kantung sis. Scan masa 11 minggu dah nampak baby & heartbeat. In sya Allah doa yg baik2. Jaga diri sis. Tapi kalau dah tak sabar boleh try tvs scan,lebih clear boleh nampak.

5y trước

Haritu die recommend untuk buat tvs sebab bleeding for almost 2 days. Terima kasih sis. Jaga diri jugak.

Saya pergi klinik swasta masa 6weeks nampak kantung je, dr suruh datang check 10weeks baru nampak baby. Lain orang lain rezeki dia nak tengok baby awal. InsyaAllah 9,10w nanti dah boleh nampak

Pernah ada spotting.. buat tvs mase 7 weeks.. nampak lagi jelas.. also x sakit pon.. discomfort sikit je.. kalo ikutkan penis yg masuk mase buat anak lagi besarkan.. so dont be afraid

5y trước

Alright. Mula mula takut jugak nak buat tvs ni. Thank you for sharing.

give time some time. transvaginal nampak lebih jelas lagi pada peringkat awal kehamilan, tapi akan rasa x selesa sikit...tapi takkan sampai kantung tu..jgn risau

5y trước

Thank you for tge advice!

Sy 5 weeks dah..xnmpak apa lagi...doc ckap kulit perut tebal... tggu lagi 2 weeks baru scan smula..slalunyaa kalau scan KK susah skit nak nmpak...

transvaginal ultrasound lg tepat & lebih clear. saya dulu scan perut tak nmpk. scan dr bawah baru nampak kantung & heartbeat baby masa 6 weeks.

5y trước

Terima kasih puan.

Sy masa 8w ade bleeding... buat scan dr bawah terus nmpk baby dan jantung.. try la buat.. semoga dipermudahkan urusannya

5y trước

Aamiin. Terima kasih puan.

Bila x sabar la dpt mcm tu..kecik lg tu...slagi x de ape2 yg x elok berlaku insyAllah smua baik2.zikir slalu..

5y trước

Buat sebab bleeding sis. Doktor sarankan nak buat tvs pun sebab kandungan tak stabil. Keliling kantung ade fluid and bleed. Doakan sy.