Makan durian ketika hamil

Haii . sya pregnant 4bln. Bleh tak kalau nk mkn durian? #firstbaby #firstmom

20 Các câu trả lời

Skrg musim durian, sy dah 3 hari berturut2 makan durian.. sekali makan 7-8 ulas pastu stop minum air masak byk2.. lepas 2 jam sy cek gula okay tak terlalu tinggi. Depends pada badan kalau tak selesa lepas makan jgn ambik dah. Lepastu gula sgt tinggi tau dalam durian. Sy jumpa dietitian haritu durian ada dlm list yg blh makan. 2 ulas saja maksimum. Selang 4 jam lepastu boleh makan lagi 2 ulas. Tak blh makan 4 ulas sekaligus sbb insulin time pregnant susah sikit nak bekerja.

2y trước

Masa preggy no 4..sy mkn dr awl pregnant..smpi nk berslin..okje xde apa .gula pon xpnh sgkot..tp skrg preggy lagi...Xbyk mkn n xd lgsg mkn durian..tp sgkot gdm..🤣🤣

Saya pregnant 29w. Last week makan pulut dgn durian 3-4 ulas. Tak minum air lepas makan 😅 badan rasa panas, perut tak selesa, baby kurang gerak. Selang 4 hari makan lagi 5 ulas. Minum air banyak banyak. Baby gerak mcm biasa. And semua okay 👍🏻 sebelum pregnant dulu tak pernah kisah pasal durian. Biasa makan 1-2 ulas je😆 Time pregnant pula mengidam sgt sgt

ms pregnant ank k4..dr 2bln smpi bersalin sy puas mkn durian..Sbb musim..Alhamdulillah xde ape..lg 1 sy xsuka durian ye..tp masa prgnant tu beria sy mkn..Dan sy mkn xingt dunia ye...Berbalik suami yg mkn seulas 2 sakit kepala..sy mkn sbiji sorg pon okje..hehehe...kuar2 mmg anak ikot jd hantu durian...Dr dlm perut dia makan,

Nak cakap boleh tu takut juga, tp semua buah tk de bahaya melainkan ambil berlebihan. Sy masa pregnant 5w makan duyen alhamdulillah ok tp kena ingat selalu baby dlm kandungan, skrg baru lepas makan pulut duyen 3month pregnant tp sy tk makan bnyak 4,5 ulas je. Apa2 kita kena yakin dgn Allah sis insyaAllah tk de apa2 jd

saya dulu anak pertama 4bulan makan durian,bnyk jugk makan,orng kata jngn makan bnyak sebab durian kan panas,siang malam makan durian tapi syukur kandungan tak ada apa²,g pon masa tu kan Time musim buah buahan saya mkn je tanpa fikir apa².

2y trước

g pon masa saya mkn tu saya tak tahu plk buah durian ni boleh keguguran jugk..tapi saya mkn bnyk jugk tapi syukur lh tak ada apa²..cuma saya rasa pnas je mungkin gas buah durian tu kuat..tapi kandungan nasib okey sahaja

saya haritu makan je sis. tapi dlm 3,4 ulas. pastu esok mkn plk 3,4 ulas lagi. tp alhamdulillah baby okay. mama nya hantu durian, mmg xboleh nk pejam mata je kalau nampak durian 😂😂😂

sye makan okey je...kena minum air masak banyak2 lepas makan then makan berselang jangan sekali gus... sye pulak jenis simpan durian dlm peti sejuk,so durian tu sejuk je time makan..hehehe

Saya makan jeee .. alhamdulilah so far okay jee tapi sulam dengan air masak jgk .. tapi jangan bynk sangat makan .. asal lepas ngidam je

Makanlah sis. Asalkan moderate intake. Sy dah hujung2 ni pun makan durian, byk juga makan tp alhamdulillah ok so far.

Sy makan jer.. Cuma 3 ulas jer untuk tempoh 2 minggu.. Lepas tu makan lagi 2 ulas.. Buat hilang rasa teringin